Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ.


1"Αφήνοντας στην άκρη όλα τα άλλα, ας φροντίσουμε όλοι για τη σωτηρία της ψυχής μας" αναφέρει στην εγκύκλιό του με αφορμή την έναρξη της Τεσσαρακοστής των Χριστουγέννων ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ. 

Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:

Προς
Τον Ιερόν Κλήρον και
τον Χριστώνυμον Λαόν
της καθ' ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

          «Μόνον εάν την αληθή μετάνοιαν επιδειξώμεθα, και της κακίας αποστάντες, αψώμεθα της επί την αρετήν φερούσης οδού».

(Αγίου Ιωάν. Χρυσοστόμου, Ε.Π.Ε. 3,50)
                                                       
Αγαπητοί μου Αδελφοί και Συλλειτουργοί,

Αδελφοί μου Χριστιανοί.

Καλή και ευλογημένη η ερχόμενη Αγία Τεσσαρακοστή των Χριστουγέννων!

Εισοδεύουμε σε λίγες ημέρες, στις 15 Νοεμβρίου, εις την Αγίαν Τεσσαρακοστήν των Χριστουγέννων. Ανοίγεται μπροστά μας μία περίοδος περισυλλογής και μετανοίας, πνευματικής και σωματικής νηστείας, περισσότερης μελέτης του Λόγου του Θεού και προσευχής.

          Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος τονίζει ότι μόνο εάν επιδείξωμε ενώπιον του Θεού την αληθινή μετάνοια και αποστασιοποιηθούμε από την κακία, θα εγγίσωμε την οδόν που οδηγεί στην αρετή. Στην τέταρτη ομιλία του περί μετανοίας και προσευχής ο ιερός Χρυσόστομος, που σε λίγο θα εορτάσωμε την ιερή μνήμη του, συνιστά να μελετάμε την Αγία Γραφή και να προσέχωμε όχι μόνο τις αρετές των αγίων, αλλά και τις πτώσεις των για να αποκτούμε θάρρος για την ανάνηψι και μετάνοιά μας.



Σημειώνει τα εξής σχετικά και ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτα ο άγιος :

«Γι' αυτό και οι πτώσεις των αγίων είναι γραμμένες στην Αγία Γραφή, για χάρη μας, για να ωφελούνται, δηλαδή, πολύ απ' αυτές, τόσο αυτοί που κατορθώνουν την αρετή, όσο και αυτοί που αμαρτάνουν.
          Γιατί αυτός που πέφτει στην αμαρτία, δεν φτάνει στην απόγνωση και την απελπισία, όταν δεί πως κι ο άλλος έπεσε μα μπόρεσε ξανά να σηκωθεί. Αλλά κι αυτός που ασκεί την αρετή, γίνεται πιο προσεκτικός και ασφαλής. Γιατί, όταν δεί πως πολλοί άλλοι, αρκετά καλύτεροί του έπεσαν στην αμαρτία, φρονιματίζεται απ' το φόβο του παθήματός τους, παραμένει διαρκώς άγρυπνος στον αγώνα του κι ασφαλίζει πολύ τον εαυτό του.

...Όταν όμως προτρέπει στη μετάνοια ο ίδιος ο Θεός με παραδείγματα ανθρώπων, που αμάρτησαν και μετάνιωσαν και σώθηκαν, μας φανερώνει την ευσπλαγχνία Του, για να μην αμφιβάλλουμε για τη σωτηρία μας, καθώς δεχόμαστε βεβαιωμένη και σίγουρη τη θεία παρηγοριά».

          Καί σε άλλο σημείο του ίδιου λόγου συμβουλεύει τα ακόλουθα :

«Γι' αυτό σας παρακαλώ, αφήνοντας στην άκρη όλα τα άλλα, ας φροντίσουμε όλοι για τη σωτηρία της ψυχής μας. Γιατί, όταν αυτή είναι σε καλή κατάσταση, όποιο κακό και να μας βρεί, είτε πείνα, είτε αρρώστια, είτε συκοφαντία, είτε ληστεία, είτε οτιδήποτε άλλο, θα το υποφέρουμε και θα το σηκώσουμε, αφού αυτό θα είναι θέλημα Θεού κι εμείς σ' αυτόν θα ελπίζουμε...

Λοιπόν, ας μην κυνηγούμε τον πλούτο, ας μην αποφεύγουμε την φτώχεια, αλλά προπαντός ας φροντίζουμε την ψυχή μας κι ας την καλλιεργούμε έτσι, ώστε να αντιμετωπίζει σωστά τα πράγματα της παρούσας ζωής και παράλληλα να είναι έτοιμη για την αναχώρησή της απ' τον κόσμο τούτο».

          Καί πιο κάτω προσθέτει ο άγιος Χρυσόστομος : «Αυτά, λοιπόν, έχοντας υπόψη μας, αγαπητοί μου, ας καταφεύγουμε πάντοτε στο Θεό, ο οποίος και θέλει και μπορεί να μας λυτρώνει απ' τις συμφορές μας. Μα όταν πρόκειται να απευθυνθούμε στο Θεό, ο Θεός δέχεται τις παρακλήσεις μας χωρίς μεσολαβητή και εισακούει τη δέησή μας χωρίς χρήματα και δαπάνες. Αρκεί μόνο να φωνάξουμε απ' την καρδιά μας και να του προσφέρουμε τα δάκρυά μας, κι αμέσως θα αποσπάσουμε τη βοήθειά Του... Ας υπακούσουμε, λοιπόν, στο λόγο του Κυρίου κι ας μην προσευχόμαστε ούτε επιδεικτικά, ούτε εναντίον των εχθρών μας, ούτε υποδεικνύοντας στο Θεό το πως θα μας βοηθήσει. Είπες το θέμα σου στον Θεό; Τού είπες τι έπαθες; Μην του λες πιά και το πως θα σε βοηθήσει. Αυτός γνωρίζει ακριβώς τι σε συμφέρει».

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η μετάνοια είναι πράξις γενναιότητος και αυταπαρνήσεως, αλλά και μία κατάστασις και ένας τρόπος πνευματικής εν Χριστώ ζωής. Χρειάζεται τόλμη, σταθερή απόφασις και διαρκής αγώνας. Καί, βεβαίως, είναι απαραίτητη η συνεχής θεία βοήθεια και η επενέργεια του Αγίου Πνεύματος, αφού η μετάνοια είναι πρωτίστως δώρον Θεού.

Η νηστεία, όταν γίνεται με προθυμία και όχι με δυστροπία, αποφέρει αγαθά αποτελέσματα και συμβάλλει τα μέγιστα εις την μετάνοιαν και την βελτίωσι του πνευματικού τρόπου ζωής. Αλλά και η ταπεινή προσευχή συνεργεί εις την απόκτησι κατανύξεως και μετανοίας.

Οι Πνευματικοί Πατέρες της νήσου μας, εν συνεννοήσει με τους Εφημερίους της Τοπικής μας Εκκλησίας, θα επισκεφθούν την ενορίαν σας προ των αγίων εορτών των Χριστουγέννων για την επιτέλεσι του ιερού μυστηρίου της Εξομολογήσεως και σας αναμένουν.

Ευχόμενος από καρδίας να είναι καλή και ευλογημένη η Αγία Τεσσαρακοστή των Χριστουγέννων και να συντελέση εις την πνευματικήν πρόοδον και ανύψωσιν, διατελώ

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης

Ο Μητροπολίτης

 † Ο Κυθήρων Σεραφείμ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου