Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Χαιρετισμοί στην Παναγία, την μητέρα μας.

Οι ημέρες της μεγάλης Σαρακοστής που διανύουμε μας καλούν να ξαναδούμε την συχνά παραμελημένη σχέση μας με τον Θεό, να προσευχηθούμε, να συγκεντρωθούμε για μία ακόμη φορά στα ουσιώδη της ζωής που αντικείμενο τους δεν είναι το έχειν αλλά το είναι.

Η πορεία είναι εσωτερική και διανθίζεται από στιγμές χαράς και λύπης, με στιγμές που το κουράγιο περισσεύει ή άλλες που μοιάζει να εκλείπει πλήρως.

Η εκκλησία μας, μέσα από τις πυκνές ακολουθίες των ημερών συντροφεύει και στηρίζει την πορεία αυτή που ναι μεν κατάληξή της έχει την λαμπρή ημέρα της Αναστάσεως αλλά διέρχεται από την τεθλιμμένη οδό της Σταύρωσης...



Ανάμεσα στις ακολουθίες της Μεγάλης Σαρακοστής, πλέον αγαπημένη είναι αυτή του Ακαθίστου Ύμνου, των Χαιρετισμών.

Οι Εκδόσεις "Πορφύρα" μας παρουσιάζουν μια νέα έκδοση του βυζαντινού αυτού ποιήματος χωρίς περικοπές, με μεγάλα, ευανάγνωστα στοιχεία και με νεοελληνική επεξήγηση των ξεχασμένων λέξεων της γλώσσας μας. Τον εθνικό ύμνο της εκκλησίας μας, το αγαπημένο ποίημα των ορθοδόξων, κοσμεί και πλουτίζει με την αφηγηματικότητά της η πρωτότυπη εικονογράφηση του ζωγράφου Γιώργου Κόρδη. Η έκδοση συνοδεύεται από μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου και από ιστορικό σημείωμα του επιμελητή της, Γιάννη Σούκη.

“Οἱ σαράντα ἡμέρες τῆς Μεγάλης Σαρακοστῆς εἶναι μέρες ποὺ μᾶς ἔχουν δοθεῖ γιὰ νὰ καθαρίσουμε τὴν καρδιά μας καὶ νὰ τὴν προετοιμάσουμε νὰ δεχθεῖ τὸ μήνυμα τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ. Τὸ μήνυμα τῆς ἀπελευθέρωσης τοῦ ἀνθρώπου ἀπὸ τὰ δεσμὰ τοῦ λάθους του. Μέσα σὲ αὐτὲς τὶς μέρες, οἱ εὐκαιρίες ποὺ ἔχουμε γιὰ νὰ προσευχηθοῦμε καὶ νὰ πράξουμε, νὰ συγχωρήσουμε καὶ νὰ συγχωρεθοῦμε εἶναι πολλές. Κάθε Παρασκευὴ τῆς Σαρακοστῆς ἡ Ἐκκλησία μᾶς μαζεύει στὴν ἀγκαλιά της γιὰ νὰ ὑμνήσουμε ὅλοι μαζὶ τὴν Θεοτόκο, τὴν Μητέρα τοῦ Χριστοῦ, τὴν Ἁγιότερη ὅλων. Ὁ λαμπρὸς ὕμνος τῶν Χαιρετισμῶν ποὺ ψάλλουμε πρὸς τιμήν Της ἔχει συντροφεύσει γενεὲς Χριστιανῶν πρὶν ἀπὸ ἐμᾶς, γιὰ αἰῶνες. Ἔχει γίνει τὸ Σύμβολο τῆς Προστασίας ποὺ ἡ Παναγία μᾶς προσφέρει, σὰν πραγματικὴ Μητέρα ποὺ ποτὲ δὲν βγάζει τὸ παιδί της ἀπὸ τὴ σκέψη της. “

Από το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου