Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Τιμάται στις 31 Αυγούστου η Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Πρόκειται για ακόμη μία θεομητορική εορτή, που αφορά το ιερό γεγονός της κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις πόλεις της Λεμεσού και της Αμμοχώστου. Με τον όρο κατάθεση δηλώνεται η μεταφορά της Ζώνης της Παναγίας στον ναό της Θεοτόκου των Τιμίας ΖώνηςΧαλκοπρατείων, στην Κωνσταντινούπολη. Το γεγονός αυτό τοποθετείται χρονικά στο έτος 395, όταν αυτοκράτορας ήταν ο γιος του Μεγάλου Θεοδοσίου, ο Αρκάδιος. Μαζί με το γεγονός της κατάθεσης
γιορτάζεται και το μεγάλο θαύμα, που συνέβη 410 χρόνια μετά απ’ αυτήν την ιερή πράξη και αφορά στη θεραπεία της Ζωής, συζύγου του αυτοκράτορα Λέοντα Σοφού, που επιτεύχθηκε με το άνοιγμα της Αγίας Σορού και την τοποθέτηση της Αγίας Ζώνης πάνω στην ασθενούσα βασίλισσα.
Η Τιμία Ζώνη, που είχε αρπαγεί σε κάποια επιδρομή από τους Βουλγάρους, αφιερώθηκε το έτος 1101, από το βασιλιά των Σέρβων Λάζαρο, στον Άθωνα, όπου και βρίσκεται θησαυρισμένη μέχρι σήμερα. Εορτάζουν πολλοί ναοί με την επωνυμία Αγία Ζωνή, όπως στις πόλεις της Λεμεσού και της Αμμοχώστου. Επίσης η θεομητορική αυτή εορτή έχει και την ονομασία Παναγία των Παίδων. Ναό της Παναγίας των Παίδων έχουμε στο Έξω Μετόχι και στο Μένοικο. Σήμερα με την εορτή της κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας μας, ολοκληρώνεται το Εκκλησιαστικό έτος. Η χάρη της ας μας ευλογεί πάντοτε, ώστε και με την αυριανή έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους, να βαδίζουμε στον δρόμο που οδηγεί στη βασιλεία των ουρανών.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου.
http://www.dogma.gr/imerodromio/timatai-stis-31-avgoustou-katathesi-tis-timias-zonis-tis-yperagias-theotokou/37059/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου