Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Πανηγύρι στο ομορφο ‘ξωκλήσσι της Ζωοδόχου Πηγής στην Αγ. Παρασκευή.

Πανηγύρι στο ομορφο ‘ξωκλήσσι της Ζωοδόχου Πηγής στην Αγ. Παρασκευή
ην Παρασκευή 21/4 γιορτάζει το όμορφο εξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στην Αγ. Παρασκευή, όπου αναβλύζει το  αγίασμα. Ο εορτασμός  θα ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα, Πέμπτη 20/4 με τον αρχιερατικό εσπερινό στον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής και την περιφορά της εικόνας.

Την Παρασκευή θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στις 7:30 ενώ στις 10:30 θα ξεκινήσει πανηγύρι με παραδοσιακό γλέντι και χορούς τα τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Παρασκευής και του Χορευτικού Ομίλου Θέρμης.
Σύμφωνα με την παράδοση:
Η παράδοση λέει ότι στο σημείο που χτίστηκε το ξωκκλήσι μαρτύρησε μια κοπέλα από τον πατέρα της. Η κοπέλλα, κόρη του μπέη του χωριού, έγινε χριστιανή. Βαπτίστηκε στον Iερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και πήρε το όνομά της. Εκείνος προσπάθησε με κάθε τρόπο να της αλλάξει γνώμη αλλά δεν τα κατάφερε. Κυνηγημένη έφυγε από το χωριό για να κρυφτεί. Την πρόλαβε και της πήρε τη ζωή. Από τότε, στο σημείο εκείνο, άρχισε να αναβλύζει αγίασμα. Λένε μάλιστα πως ο πατέρας της αργότερα μετάνιωσε. Έχτισε καινούργιο ναό προς τιμή της Aγίας Παρασκευής στο χωριό και έφυγε από εδώ, μη αντέχοντας το χαμό της κόρης του.
Σε ένα πουρνάρι λένε επίσης ότι πιάστηκε η λευκή  εσάρπα που φορούσε και παρόλο που έχουν περάσει εκατό χρόνια, ακόμα έρχονται οι νέοι και κρεμούν σε αυτό το μέρος  λευκά κορδελάκια.
seleo.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου