Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Ο Πατήρ Σάββας Αχιλλέως ζει ανάμεσά μας (ΒΙΝΤΕΟ).

Το άρθρο αυτό αφιερώνεται από την δημοσιογραφική ομάδα του EL.GR στον αγαπημένο μας γέροντα που συνεχίζει να ζει ανάμεσά μας.
Ο πατήρ Σάββας Αχιλλέως, που σήμερα γιορτάζει, γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Άλωνα της Λευκωσίας στις 2 Αυγούστου του 1930, μέσα σε μια φτωχική αγροτική οικογένεια. Ήταν το πέμπτο και μικρότερο παιδί της οικογένειας.
Σαν παιδί, ήταν αεικίνητος, πήγαινε στο σχολείο και παράλληλα βοηθούσε και την οικογένειά του στα της καθημερινότητας. Τις κρύες μέρες του χειμώνα, έφερνε ξύλα και κλαριά στα ανήμπορα γεροντάκια της περιοχής του και τους άναβε τα τζάκια να ζεσταθούν. Στα χρόνια που κύλησαν έμαθε να παίζει βιολί, την τέχνη του τσαγκάρη, ενώ συνόδευε ακόμη και γάμους με παραδοσιακά τραγούδια.

Αφού τέλειωσε το σχολείο, πήγε στη Λευκωσία με σκοπό να βρει δουλειά. Εργάστηκε ως οικοδόμος και εργάτης, ενώ στο τέλος έκανε και ένα δικό του μανάβικο. Παράλληλα ζούσε κοντά στη ζωή της εκκλησίας.
Το 1954 ορκίζεται τον όρκο της Ε.Ο.Κ.Α, ενώ κατόπιν μπαίνει στην ομάδα με την ονομασία «Ουρανός», που για υπαρχηγό της είχε τον ήρωα Μάρκο Δράκο. Για δυο χρόνια ζει στα δάση και τα βουνά φέροντας το ψευδώνυμο Ασκληπιός, συμμετέχοντας στις αποστολές της ομάδας του, ενώ ταυτόχρονα εκτελεί χρέη γιατρού-νοσοκόμου, μάγειρα και ότι άλλο μπορεί.

Σύντομα γνωρίζει τον αρχηγό της ομάδας, τον Διγενή, που του αναθέτει να πάει ως καλόγερος στην Μόνη του Κύκκου, με αποστολή να παρακολουθεί τις κινήσεις των Άγγλων και όταν χρειάζεται να ανεβαίνει στην κορυφή του βουνού και με κωδικοποιημένα σήματα να ειδοποιεί την ομάδα. Παράλληλα ήταν υπεύθυνος και για την αλληλογραφία όλης της οργάνωσης.
Εκεί, στην Μονή του Κύκκου, έλαβαν χώρα τα θαυμαστά γεγονότα παρέμβασης της Παναγίας, που τον σημάδεψαν για πάντα!

Στις 19 Ιουλίου του 1956, μετά από προδοσία, συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και ανακρίνεται, ωστόσο οι Άγγλοι δεν μπορούν να αποδείξουν κάτι εναντίον του. Ταυτόχρονα μέσα στη φυλακή, βοηθά και παρηγορεί τους συγκρατούμενούς του. Μάλιστα μερικοί εξ αυτών, είναι καθηγητές του γυμνασίου και έτσι βρίσκει την ευκαιρία να μελετήσει και μετά την απελευθέρωση, να πάρει το απολυτήριο του γυμνασίου.
Στις 31 Μαίου 1959 χειροτονείται Διάκονος στον Ιερό Ναό Φανερωμένης της Λευκωσίας και μεταβαίνει στην Αθήνα, όπου ξεκινά σπουδές στη Θεολογική σχολή της πόλης.Παράλληλα μαθαίνει και Γαλλικά. Πέντε χρόνια μετά, τις έχει ολοκληρώσει και επιστρέφει στην Κύπρο. Αφού ενημερώνει τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο για το πέρας των σπουδών, αποφασίζεται η χειροτονία του σε Ιερέα να γίνει στις 15 Αυγούστου του 1964 στην Ιερά Μονή του Κύκκου. Κατόπιν φεύγει για τις Βρυξέλλες, στις οποίες παραμένει για τέσσερα χρόνια, επιτελώντας πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Από εκεί, πηγαίνει στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου μένει για 5 χρόνια, βοηθώντας τους πάσχοντες. Ταυτοχρόνως συνέχισε τις σπουδές του στην Φιλοσοφική Σχολή από την οποία αποφοίτησε το 1974.

Το 1974 με την εισβολή των Τούρκων επιστρέφει στην πατρίδα του. Όταν πλέον όλα είχαν παγιωθεί επιστρέφει στην Ευρώπη να ολοκληρώσει τις σπουδές του και κατόπιν γυρνά στην Αθήνα, όπου και διορίζεται την 1η Μαρτίου του 1976 σε μια ενορία στην περιοχή του Καρέα.
Εκεί με αυτοθυσία συντελεί στο να δημιουργηθεί ο περίφημος ναός του Αγίου Γεωργίου του Καρέα, που έμελλε να γίνει μεταξύ των άλλων τόπος συγκέντρωσης των βασανισμένων από δαίμονες ανθρώπων. Για πολλά χρόνια τελούσε εξορκισμούς και χιλιάδες άνθρωποι λυτρώθηκαν. Ωστόσο για τον λόγο αυτό φθονήθηκε και μετά από πολλά….«συνταξιοδοτήθηκε» στις 15 Μαρτίου του 2006.

Ωστόσο, επειδή όπως λέει η ρύση, «όταν οι άνθρωποι σου κλείνουν πόρτες, ο Θεός ανοίγει λεωφόρους», μετά την απομάκρυνσή του από τον Καρέα, γνώρισε τον Δημοσθένη Λιακόπουλο. Μέσα από τις εκπομπές του Δημοσθένη, μιλούσε πλέον όχι σε μια μικρή ενορία αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη και τα παιδάκια του, τον άκουγαν με προσοχή κάθε βράδυ. Παράλληλα εξέδωσε μέσω του Δημοσθένη και πολλά βιβλία που έφτασαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Σίγουρα θα μπορούσαμε να πούμε πολλά περισσότερα, ωστόσο ο,τι και να πει κανείς, δεν μπορεί να καλύψει πλήρως την πολυτάραχη ζωή αυτού του μαχητή της Παναγιάς.
Μέχρι το τέλος της εδώ ζωής του βοηθούσε όπως μπορούσε, όποιον μπορούσε με αυτοθυσία κάνοντας ΠΡΑΞΗ τα λόγια του Χριστού. Ωστόσο παρά το ότι το σώμα του πέθανε, ο ίδιος ζει ακόμη ανάμεσά μας.
Έτσι, κλείνοντας αυτή τη σύντομη αναφορά μας, θα σας αφήσουμε απλά να ακούσετε μερικά βίντεο, τα οποία σίγουρα θα βρείτε πολύ χρήσιμα. Οι ομιλίες του γέροντα είναι εκατοντάδες
ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΓΕΡΟΝΤΑ
ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ.
el.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου