Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Επίσκοπος Μελόης: Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος συμβολίζει τη συνείδησή μας.

 Επίσκοπος Μελόης: Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος συμβολίζει τη συνείδησή μας

Το Σάββατο, 29 Αυγούστου, ημέρα που η Εκκλησία μας τιμάει τη μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός ιερούργησε στον φερώνυμο Ιερό Ναό, στην περιοχή Parramatta του Σύδνεϋ, και μίλησε επίκαιρα στο εκκλησίασμα.

Καταρχάς, υπενθύμισε στους πιστούς ότι ο Ηρώδης έδωσε εντολή να αποκεφαλίσουν τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, παρότι ο ίδιος τον σεβόταν και τον αγαπούσε. Αυτό συνέβη μετά από μια σειρά γεγονότων, όπως εξήγησε, με πρώτο το ότι ο Ηρώδης, παρότι δεν ήταν νόμιμο κατά τον μωσαϊκό νόμο, παντρεύτηκε τη γυναίκα του αδελφού του, την Ηρωδιάδα. "Ο Ηρώδης είχε να διαλέξει ανάμεσα σε δύο πράγματα", παρατήρησε ο Θεοφιλέστατος κ. Αιμιλιανός, "ανάμεσα στην αγάπη του Θεού και ανάμεσα στον πόθο που είχε για αυτή τη γυναίκα". "Και όταν είχε να διαλέξει ανάμεσα στην αγάπη και τον πόθο", προσέθεσε, "τελικώς υπέκυψε και διάλεξε τον πόθο και την παντρεύτηκε". Η Ηρωδιάδα, όπως επισήμανε, είχε επίσης να διαλέξει ανάμεσα στην αγάπη του Θεού, που θα της έλεγε να μην κάνει κακό στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, και στο μίσος της το οποίο υποκινούταν από την αγάπη του εαυτού της. "Διάλεξε την αγάπη του εαυτού της και έσπρωξε την κόρη της να ζητήσει το κεφάλι του Τιμίου Προδρόμου", σημείωσε ο Επίσκοπος Μελόης και συνέχισε: "Η κόρη της, η Σαλώμη, είχε κι αυτή να διαλέξει ανάμεσα σε δύο πράγματα: Στην αγάπη του Θεού και στην αγάπη της μητέρας της. Και διάλεξε να υπακούσει στη μητέρα της και να ζητήσει το κεφάλι του Τιμίου Προδρόμου". 

Ολοκληρώνοντας την περιγραφή των γεγονότων, ο Θεοφιλέστατος κ. Αιμιλιανός διέκρινε ότι "μερικές φορές ζητάμε το θέλημα του Θεού, αλλά δεν ακολουθούμε τη συνείδησή μας", για να προσθέσει πως "όταν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στην αγάπη του Θεού και στα πάθη μας, ανάμεσα στην αγάπη και τις αδυναμίες μας, τότε είναι που κρίνεται το αν ακολουθούμε τη συνείδησή μας ή όχι".

"Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος συμβολίζει τη συνείδησή μας, είναι η φωνή του Θεού μέσα μας", επισήμανε με έμφαση ο Επίσκοπος Μελόης και απηύθυνε στους πιστούς την προτροπή να ακολουθούν αυτή τη φωνή: "Αν λοιπόν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ αγάπης και πόθου, μεταξύ αγάπης και φιλαυτίας, μεταξύ της αγάπης του Θεού και αγάπης των ανθρώπων, πρέπει να ακολουθήσουμε τη συνείδησή μας. Πρέπει να ακολουθήσουμε τον Τίμιο Πρόδρομο μέσα μας".

 zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου