Συναξάριον Τοῦ Μηναίου.
Τῇ Βʹ (2ᾳ) τοῦ μηνός Ἰουλίου, Μνήμην ποιούμεθα τῆς ἐν τῇ Ἁγίᾳ σορῷ καταθέσεως τῆς τιμίας Ἐσθῆτος τῆς ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἐν Βλαχέρναις, ἐπὶ Λέοντος τοῦ μεγάλου, καὶ Βηρίνης τῆς αὐτοῦ γυναικός.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Μνήμη τῆς Ἀθλήσεως τοῦ Μάρτυρος Κοΐντου (285), καὶ μνήμη τοῦ ἐν ἁγίοις Πατρὸς ἡμῶν Ἰουβεναλίου Ἀρχιεπισκόπου Ἱεροσολύμων (458).
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Οἱ Ἅγιοι Ἄνθιμος ὁ Γέρων, Παῦλος, Βήλων, Θέων, Ἤρων καὶ ἄλλοι 36 Αἰγύπτιοι ( 305-310)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, ῾Ο Ἅγιος Φώτιος Μητροπολίτης Μόσχας, ἐκ Μονεμβασίας τῆς Πελοποννήσου (1431)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Μνήμη τοῦ Ἁγίου Στεφάνου τοῦ Μεγάλου Ἡγεμόνος τῆς Μολδοβλαχίας Ρουμανίας (1504)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, ῾Ο Ἅγιος Ἰουβενάλιος Μάρτυς τῆς Ἀλάσκας (1796)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Μνήμη τῆς Ἀθλήσεως τοῦ Νεομάρτυρος Λάμπρου ἐκ Σαμοθράκης ἐν Μάκρη τοῦ Ἔβρου (1835)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Μνήμη τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Μαξίμοβιτς τοῦ Θαυματουργοῦ Ἀρχιεπισκόπου Σαγγάης καὶ Σὰν Φραντσίσκο (1896 – 1966)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, κοίμησις Λεοντίου (Φιλιππόβιτς) Ἀρχιεπισκόπου Χιλῆς καὶ Περοῦ (1904-1971), φίλου τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Μαξίμοβιτς
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, σύναξις τῆς ῾Υπεραγίας Θεοτόκου ἡ «Ῥίζα τοῦ Ἰεσσαὶ»
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, σύναξις τῆς ῾Υπεραγίας Θεοτόκου τῆς Μυροβλυτίσσης «Ῥίζα τοῦ Ἰεσσαὶ» ἐν Ἄνδρω
Σύναξις τῆς ῾Υπεραγίας Θεοτόκου τῶν Βλαχερνῶν ἐν Κωνσταντινουπόλει, ἐν Ἄρτη, ἐν Κερκυρᾳ,
Σύναξις τῆς ῾Υπεραγίας Θεοτόκου τοῦ ἐν Ἀχτουρ Χαρκωβ Ρωσίας
Στίχοι
Χιτὼν μὲν Υἱοῦ Χριστοφρουροῖς δημίοις.
Ἐσθὴς δὲ Μητρὸς χριστοφρουρήτῳ πόλει.
Δευτερίῃ κατέθεντο σορῷ Ἐσθῆτα Πανάγνου.
Στίχοι·
Θαυμάτων τήν πηγήν τιμήσωμεν, ὦ φίλοι,
τόν Χριστοῦ θεράποντα ἄφθορον Ἰωάννην.
Ὅς ἡμῖν ἀνέτειλε ἐν εἰκοστῷ αἰῶνι,
ὡς φῶς ἐν σκότει παχυλῷ, τούς ἐν αὐτῷ φωτίζων.
Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς, ένας διά Χριστόν σαλός επίσκοπος
Πολλοί
άνθρωποι έχουν ακούσει την ιστορία του, πως ενώ τον πληροφόρησαν ότι
τον είχαν εκλέξει για να γίνει επίσκοπος, ο αρχιεπίσκοπος Ιωάννης ήταν
πεπεισμένος ότι είχε γίνει κάποιο λάθος. Στον δρόμο του για τη Σύνοδο,
στην οποία είχε κληθεί, συναντήθηκε με μια γνωστή του και της είπε ότι
ένα τραγικό λάθος είχε γίνει, ότι κάποιος ιερέας Ιωάννης είχε εκλεγεί να
γίνει επίσκοπος και είχαν καλέσει αυτόν στη θέση του. Στον δρόμο του
γυρισμού του συναντήθηκε με την ίδια γνωστή του και της είπε ότι ήταν ακόμη χειρότερα απ’ ότι είχε υποθέσει, ότι στην πραγματικότητα ήταν ο ίδιος που είχε εκλεγεί επίσκοπος. Αυτή η γνωστή ήταν η μητέρα μου, η κεκοιμημένη δόκιμη Μαρία (κατά κόσμον Δημητρία Σατίλοβα).
π. Στέφανος Παβλένκο
Προσπάθησε ν’ αποφύγει την χειροτονία αυτή, επικαλούμενος ένα φυσικό πρόβλημα που είχε με την άρθρωση στην ομιλία του. Ωστόσο ο επίσκοπος Αντώνιος (Κραποβίτσκι) του Χαρκώβ έμεινε ανυποχώρητος, και του απάντησε ότι και ο Μωυσής είχε παρόμοιο πρόβλημα και όμως εξελέγη αρχηγός του Ισραήλ. Έτσι, στις 28 Μαΐου του 1934 χειροτονήθηκε επίσκοπος Σαγγάης στη Κίνα.
Ένας από τους Ρώσσους επισκόπους στην Κίνα, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος Χαϊλάρ της Άπω Ανατολής, προσκάλεσε τον ίδιο τον μητροπολίτη Αντώνιο για να αναλάβει την θέση στην Σαγκάη. Κι ο Αντώνιος του απαντά: «Αγαπητέ μου αδελφέ, είμαι ήδη πολύ ηλικιωμένος και ανίκανος να ταξιδέψω. Ωστόσο, στη θέση μου σαν την ψυχή μου, σαν την καρδία μου, σας στέλνω τον Βλαντίκα Ιωάννη. Αυτός ο μικροκαμωμένος εύθραυστος άνθρωπος, που μοιάζει με μικρό παιδάκι, είναι στην πραγματικότητα ένα θαύμα της ασκητικής σταθερότητας και αυστηρότητας, σε μια εποχή που τη ζωή μας τη διακρίνει η απόλυτη πνευματική εξασθένηση».
Ο ίδιος ο Βλαντίκα μάζευε τα άρρωστα και πεινασμένα παιδιά από δρόμους και σκοτεινά σοκάκια της Σαγγάης. Μία φορά έφερε ένα κοριτσάκι στο ορφανοτροφείο, το οποίο «αγόρασε» από ένα Κινέζο για ένα μπουκάλι βότκα!
Ποτέ δεν έκανε «κοινωνικές επισκέψεις», παρά εμφανιζόταν ξαφνικά σ’ αυτούς που είχαν ανάγκη, απροσδόκητα, κάθε στιγμή με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και τις πιο ασυνήθιστες ώρες. Καθημερινώς επισκεπτόταν τους αρρώστους με την Θεία Μετάληψι. Τακτικά τον έβλεπαν βραδυνές ώρες, με κακοκαιρία, στους δρόμους της Σαγγάης, με την επισκοπική ράβδο στο χέρι και το ράσο του να ανεμίζη. Στην ερώτησι, που πηγαίνει με τέτοιο καιρό, απαντούσε: «Πρέπει να ιδώ τον τάδε εδώ κόντα…» Αλλ’ όταν τον συνώδευαν, αυτό το «εδώ κοντά» ήταν μερικά χιλιόμετρα!…
Μία φορά, ως αποτέλεσμα της συνεχούς ορθοστασίας του, το πόδι του Αγίου πρήστηκε σοβαρά και μία ομάδα ιατρών, φοβούμενη γάγγραινα, διέταξε άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη. Ο Άγιος αρνήθηκε. Ύστερα από αυτό, οι Ρώσοι γιατροί ενημέρωσαν το Ενοριακό Συμβούλιο ότι δεν μπορούσαν να αναλάβουν καμία ευθύνη για την υγεία, ακόμη και για τη ζωή του ασθενή. Τα μέλη του Ενοριακού Συμβουλίου, μετά από έντονες παρακλήσεις, ακόμη και απειλές, να τον εισαγάγουν σε νοσοκομείο με τη βία, ανάγκασαν τον Άγιο να συμφωνήσει και έτσι τον έστειλαν στο νοσοκομείο. Το ίδιο απόγευμα, ωστόσο, έφυγε από το νοσοκομείο μόνος του και στις έξι τελούσε ολονύκτια αγρυπνία, όπως συνήθως.
Το 1949 περίπου 5.000 πρόσφυγες από την Κίνα ευρίσκοντο στον καταυλισμό της Διεθνούς Οργανώσεως Προσφύγων στην νήσο Τουμπαμπάου στις Φιλιππίνες. Εμεναν σε σκηνές κάτω από τις πλεον πρωτόγονες συνθήκες. Εκεί έφεραν και όλα τα παιδιά του ορφανοτροφείου, τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς. Οι ατυχείς πρόσφυγες διατελούσαν υπό την συνεχή απειλή σφοδρών τυφώνων, διότι η νήσος ευρίσκεται ακριβώς στον δρόμο των φοβερών και καταστρεπτικών αυτών τροπικών κυκλώνων, οι οποίοι περνούν από το μέρος αυτό του Ειρηνικού Ωκεανού. Κατά θαυμαστόν πράγματι τρόπον, στους εικοσιεπτά μήνες της υπάρξεως της Ρωσικής κατασκηνώσεως, μόνον μία φορά απείλησε την νήσο ένας τυφώνας, ο οποίος όμως άλλαξε την πορεία του και πήγε γύρω από αυτήν. Κάθε νύκτα ο Αγιος Ιωάννης πήγαινε με τα πόδια γύρω από τον καταυλισμό και ευλογούσε τις τέσσερις πλευρες του με τον Σταυρό. Αργότερα, όταν ο λαός είχε φύγει σε διάφορες χώρες και δεν απέμεινε σχεδόν κανείς στον καταυλισμό, ένας φοβερός τυφώνας πέρασε και δεν άφησε τίποτε όρθιο!…
Ο Άγιος Ιωάννης της Σαγκάης (1896-1966) δεν έμοιαζε καθόλου με έναν «μεγαλοπρεπή ασπρομάλλη στάρετς»: ήταν μικρός, άσχημος, με ελάττωμα στην ομιλία, συχνά με ένα ζαρωμένο ράσο και χωρίς παπούτσια. Μερικοί από τους ανθρώπους γύρω του ντρέπονταν για «έναν τέτοιο επίσκοπο», επειδή υπηρετούσε ως επίσκοπος σε μεγάλες πόλεις: Σαγκάη, Παρίσι, Βρυξέλλες, Σαν Φρανσίσκο.
Αρκούνταν στα πιο ταπεινά ενδύματα, φορούσε μόνο ελαφριά σανδάλια ή παντόφλες και πολλές φορές ήταν και ξυπόλητος γιατί τα έδινε στους φτωχούς. Κάλτσες δεν φορούσε, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και εποχές, και πολλές φορές περπατούσε ξυπόλητος και λειτουργούσε, ακόμη και ως επίσκοπος, προς μεγάλο σκανδαλισμό ορισμένων… πράγμα για το οποίο δέχθηκε άγριες επικρίσεις. Έμεινε ξυπόλητος, γιατί συνήθιζε να χαρίζει τα πέδιλά του σε κάποιο φτωχό που δεν είχε η και για άσκηση μιμούμενος τους κατά Χριστόν σαλούς.
Και μια μέρα ήρθε μια διαταγή από τους ανωτέρους του: να φορέσει μπότες. Ο Επίσκοπος Ιωάννης τις έβαλε, αλλά με τον δικό του τρόπο: έδεσε τα κορδόνια μαζί και τις έβαλε στον ώμο του. Αργότερα ήρθε μια νέα διαταγή: «Βάλτε τα παπούτσια στα πόδια σας». Αφού ο Επίσκοπος Ιωάννης ήταν υπάκουος, το’κανε.
Ένας Ρωμαιοκαθολικός ιερέας, θέλοντας να
βεβαιώσει τους πιστούς του ότι η αγιότητα δεν ήταν επ’ ουδενί ένα
πράγμα του παρελθόντος, μην βρίσκοντας παπικό παράδειγμα, φώναξε στην
ομιλία του:
«Σείς ζητείτε αποδείξεις. Λέτε, ότι δεν υπάρχουν πλέον θαύματα και άγιοι. Αλλά γιατί ζητείτε θεωρητικές αποδείξεις, όταν ένας ζωντανός Άγιος περιφέρεται στους δρόμους του Παρισιού; Ο Άγιος Ιωάννης ο ανυπόδητος!”».
Μια φορά, όταν ο βλαντίκα βρισκόταν στη Μασσαλία, αποφάσισε να τελέσει μνημόσυνο στον τόπο της δολοφονίας του Σέρβου βασιλιά Αλεξάνδρου Καραγεόργκιεβιτς, ο οποίος προστάτευε τους Ρώσους μετανάστες… Κανένας από τους κληρικούς από ψευτο-ντροπή δεν ήθελε να τον ακολουθήσει. Και πραγματικά, που ξανακούστηκε να ψάλλει κανείς στη μέση του δρόμου! Ο βλαντίκα πήγε μόνος του. Οι κάτοικοι της Μασσαλίας έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν έναν κληρικό με ασυνήθιστα ρούχα, με μακριά μαλλιά και χωρίς παπούτσια να περπατάει στη μέση του δρόμου και να κρατάει μια βαλίτσα και μια σκούπα… Καθώς ο βλαντίκα καθάρισε ένα μικρό τμήμα του πεζοδρομίου με την σκούπα του έστρωσε το χαλάκι με τον δικέφαλο αετό, έβγαλε από την βαλίτσα του το θυμιατήρι, το άναψε και άρχισε να ψάλλει την επιμνημόσυνη δέηση», αναφέρει ένα από τα πνευματικά τέκνα του Αγίου Ιωάννη.
***
Η πνευματική κόρη του Αγίου Ε. Τσερτκόβα θυμάται: «Όταν δεν λειτουργούσε, αλλά βρισκόταν στο σπίτι, συνήθως κυκλοφορούσε χωρίς παπούτσια (για να ταπεινώσει την σάρκα) — ακόμη και όταν έκανε πολλή παγωνιά. Συνήθως κυκλοφορούσε χωρίς παπούτσια στην παγωνιά σε έναν βραχώδη δρόμο από το κελλί του προς τον ιερό ναό, που βρισκόταν κοντά στην πύλη, ενώ το κελλί του βρισκόταν μέσα στο πάρκο, σε έναν λόφο. Μία φορά τραυματίστηκε στο πόδι του. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να το θεραπεύσουν και υπήρχε κίνδυνος μόλυνσης στο αίμα. Αναγκάστηκαν να πάνε τον Βλαντίκα στο νοσοκομείο, αλλά αρνήθηκε να μείνει στο κρεβάτι. Ωστόσο, με την επιμονή των αρχών, ο Βλαντίκα τελικά υπάκουσε και έμεινε στο κρεβάτι, αλλά έβαλε μια μπότα, ώστε να αισθάνεται άβολα. Οι νοσοκόμες του νοσοκομείου, Γαλλίδες, είπαν: «Μας φέρατε έναν Άγιο!». Κάθε πρωί τον επισκεπτόταν ένας ιερέας, λειτουργούσε και κοινωνούσε τον Δεσπότη.
Μία άλλη πνευματική του κόρη η Ζηναΐδα Ζουλιέμ, που τον υπηρέτησε στην Γαλλία μας αναφέρει: Συνήθιζε να περπατά ξυπόλητος ακόμα και στο πιο άγριο τσιμέντο στο πάρκο στις Βερσαλίες, έτρωγε μια φορά την ημέρα στις 11 το βράδυ και μόνο όταν κάποιος φρόντιζε γι’ αυτό, αλλιώς το παρέλειπε και αυτό. Τελούσε καθημερινά την Θεία Λειτουργία και το Άγιο Δισκάριο ήταν πάντοτε γεμάτο γιατί μνημόνευε πλήθος ονομάτων από κάθε τσέπη του έβγαζε χαρτάκια με ονόματα και κάθε μέρα προστίθενται και άλλα ονόματα από τα γράμματα που του έστελναν και του ζητούσαν να κάνει προσευχή.
Όταν αργότερα θα έφευγε για το Σαν Φρανσίσκο στεναχωριόμουν πολύ και ενώ μας μιλούσε στην Εκκλησία εγώ έκλαιγα και τότε γυρίζει και μου λέει: «οι άνθρωποι που έχουν τους ίδιους στόχους και αγωνίζονται για την κατάκτηση του ιδίου πράγματος έχουν ενότητα ψυχής και δεν αισθάνονται την απόσταση του χωρισμού, η απόσταση δεν μπορεί να γίνει εμπόδιο στην πνευματική ενότητα των ανθρώπων σε μία ψυχή». Και αμέσως ηρέμησα. Όταν προσευχόταν στην Αγία Τράπεζα το Άκτιστο Φως τον έλουζε και δεν πατούσε στην γη. Πάντοτε ράντιζε με αγιασμό τον Ναό και το γραμματοκιβώτιο που έριχνε τα γράμματα του μόνος του αφού τα σταύρωνε πήγαινε ξυπόλητος στο χιόνι και στην βροχή και τα έριχνε.
Η διέλευσις του Αγίου Ιωάννου από την Δυτική Ευρώπη ήταν μία ολοφώτεινη περίοδος, που χάραξε ανεξίτηλα στις καρδιές των ευσεβών τα ίχνη του Ασκητού και Θαυματουργού Επισκόπου. Ο Επίσκοπος Χάγης Ιάκωβος, ένας Ολλανδός προσήλυτος στην Ορθοδοξία, αγρυπνούσε κάποια νύκτα από την στενοχώρια του, εξ αιτίας πολλών σοβαρών προβλημάτων. Κανείς δεν εγνώριζε τούτο και ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης ήταν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά… Ξαφνικά το τηλέφωνο κτύπησε· ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης! Χωρίς να ερωτήση τίποτε απολύτως, είπε στον Επίσκοπο Ιάκωβο: «Μη στενοχωριέσαι, πήγαινε στο κρεβάτι σου και κοιμήσου· όλα θα τακτοποιηθούν!».
***
«Μια φορά με τον δεσπότη, πηγαίναμε με το αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο – διηγείται ο χωράρχης του Νέου Καθεδρικού Ναού στο Σαν Φρανσίσκο Βλαντίμιρ Κρασόβσκι – και μου ζητά να στρίψουμε προς το νεκροταφείο. Του απαντώ ότι το αεροπλάνο δεν θα μας περιμένει αλλά ο δεσπότης επιμένει. Φτάνουμε, λοιπόν, στο νεκροταφείο και ο δεσπότης ξεκινάει και επισκέπτεται όλα τα μνήματα. Και είναι ολόκληρες χιλιάδες! Η ώρα περνάει, έχουμε σχεδόν αργήσει για την πτήση ενώ ο δεσπότης συνεχίζει να πηγαινοέρχεται ψάχνοντας κάτι. Θύμωσα και επέστρεψα στο αμάξι ενώ ο δεσπότης συνέχιζε να ψάχνει. Πέρασαν αρκετές ώρες και τελικά βρήκε αυτό που έψαχνε κάπου στην άκρη του νεκροταφείου. Όπως αποδείχθηκε, ο θαμμένος εκεί άνθρωπος είχε επέτειο του θανάτου του και ο δεσπότης τέλεσε ένα τρισάγιο στον τάφο του. Μετά επέστρεψε στο αυτοκίνητο και λέει – «Τώρα πάμε στο αεροδρόμιο!». Φτάνοντας εκεί μαθαίνουμε ότι το αεροπλάνο είχε καθυστέρηση και ο άγιος πέταξε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα».
***
Το 1962 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος στο Σαν Φρανσίσκο, εκεί όπου υπέμεινε αγόγγυστα πολλές δοκιμασίες και κατηγορίες. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν γεμάτα από την πίκρα της συκοφαντίας και των διωγμών. Μερικές φορές ο Άγιος Ιωάννης προκαλούσε φθόνο, δυσμενείς κριτικές ή δυσφορία στους ανθρώπους, όταν τους φερόταν αυστηρά, εμμένοντας στους εκκλησιαστικούς κανόνες. Εκείνη την εποχή κάποιος ρώτησε ποιος ήταν ο υπεύθυνος για τη διαίρεση στην Εκκλησία. Ο Άγιος απάντησε απλά: «ο διάβολος».
Στην Σαγγάη επιχείρησαν δυό φορές να τον δηλητηριάσουν. Μία ρίχνοντας δηλητήριο στο φαγητό του και μία ρίχνοντας δηλητήριο στον οίνο της αγίας προθέσεως! Την δεύτερη δηλητηρίαση την επιχείρησε…ιερεύς, ο οποίος αργότερα στο Σαν Φρανσίσκο έγραφε συνεχώς άρθρα εναντίον του. Όταν αργότερα πέθαινε από καρκίνο, ο άγιος όντως Ιωάννης, πήγε και τον βρήκε για να τον ελευθερώσει από τις αμαρτίες του και πέτυχε να μετανοήσει.
Πολλοί
πιστοί, ευσυνείδητοι κληρικοί και σεβαστοί από όλο τον κόσμο ιεράρχες
απέρριπταν ή και μισούσαν ακόμη τον Άγιο Ιωάννη ενόσω ζούσε. Τον
έβριζαν ανοιχτά μόλις έμπαινε στην Εκκλησία, του φώναζαν πως ήταν
αλαζόνας και πλανεμένος και τον παρομοίαζαν με τον άσχημο χαρακτήρα του
πατρός Φέραποντ από τους Αδελφούς Καραμαζώφ του Ντοστογιέφσκι. Για
πολλούς ήταν απλά ένας γκρινιάρης, ξεροκέφαλος γέρος που επέμενε πάντοτε
στις δικές του, «λανθασμένες» ιδέες σχετικά με το έργο της Εκκλησίας.
Και το χειρότερο για τους μηχανορράφους και τους δολοπλόκους ήταν πως
δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δόξα καμμίας κλίκας και κανενός
κόμματος.
Ήταν ελεύθερος ενώπιον του Θεού.
Με λίγα λόγια, ήταν μια απόλυτη προσβολή στη λογική του κόσμου… άγιοι σαν τον Άγιο Ιωάννη είναι πράγματι νικητές ενώπιον της αιωνιότητος και της τελικής κρίσεως.
Η παρούσα κυριαρχία του κακού δεν πρέπει να μας μετατρέψει σε απαθείς παρατηρητές που επιτρέπουν στην κτηνωδία να θριαμβεύσει.
Ένας Ορθόδοξος ιερέας ο οποίος υπήρξε και ο ίδιος μάρτυρας σε ορισμένα θαύματα του Αγίου Ιωάννη, είπε πολύ σωστά πως: «Ο Άγιος Ιωάννης είναι μια όαση κατά κάποιο τρόπο, ειδικά στους καιρούς μας, ανάμεσα στους ανθρώπους».
«Δεν
διδάχθηκες ότι σε δύσκολους καιρούς ο κάθε Χριστιανός είναι ο ίδιος
υπεύθυνος για τη Χριστιανοσύνη στο σύνολό της; Ότι κάθε μέλος της
Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει ευθύνη για ολόκληρη την Εκκλησία; Και ότι σήμερα η Εκκλησία έχει εχθρούς και διώκεται από έξω, αλλά και από μέσα…;
Σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς, είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί ο
Χριστιανισμός, οι εργάτες της Ορθοδοξίας να εργάζονται για το Χριστό,
χωρίς να εξαρτώνται από άλλους σε κάθε βήμα τους! Είναι αξιέπαινοι, όταν
κάνουν δημιουργική εργασία, χωρίς να περιμένουν λεπτομερείς οδηγίες! Στα
έσχατα χρόνια το κακό και η αίρεση θα έχουν τόσο εξαπλωθεί, που
οι πιστοί δε θα βρίσκουν ιερέα και ποιμένα να τους προστατέψει από
την πλάνη και να τους συμβουλέψει στη σωτηρία!
Τότε,
οι πιστοί δε θα μπορούν να δεχτούν ασφαλείς οδηγίες από
ανθρώπους, αλλά οδηγός τους θα είναι τα κείμενα των Αγίων
Πατέρων! Ιδίως σε αυτή την εποχή, ο κάθε πιστός θα είναι υπεύθυνος για όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας. Αδελφοί, καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στον Θεό και την Ιστορία!».
«Σε
μια απ’ τις επισκέψεις του αρχιεπισκόπου Ιωάννου Μαξίμοβιτς στο
βιβλιοπωλείο, ο Ευγένιος τού είχε κάνει μια ερώτηση, η οποία τον
προβλημάτισε: “Το Ευαγγέλιο του Χριστού έχει κηρυχτεί σχεδόν σ’ όλους
τους λαούς στον κόσμο αυτό. Αυτό σημαίνει ότι έχει φθάσει το τέλος του
κόσμου όπως λένε οι Γραφές;”.
“Όχι”, απάντησε ο αρχιεπίσκοπος. “Το
Ευαγγέλιο του Χριστού πρέπει να κηρυχτεί σ’ όλες τις γλώσσες ανά τον
κόσμο, με “Ορθόδοξο πνεύμα. Τότε μόνο θα έλθει το τέλος του κόσμου” ». Από το βιβλίο: «π. Σεραφείμ Ρόουζ». Η ζωή και τα έργα του.
Η
Χάρη του Θεού μας αυτά τα έσχατα κι αποκαλυπτικά χρόνια μας έδωσε
παράδειγμα και οδηγό τον Άγιο Ιωάννη Μαξίμοβιτς, τον ξυπόλυτο Αρχιερέα
και διά Χριστόν σαλό, να βαδίζει στους δρόμους τριών ηπείρων, να
μετατρέπει την εξορία του σε ευλογία, και να γίνεται για όλους η θερμή
αγκαλιά του Χριστού.
https://iconandlight.wordpress.com/2021/07/01/%ce%b7-%cf%87%ce%ac%cf%81%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b5%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b1-%ce%ad%cf%83%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b9-%ce%b1%cf%80/
Είδα
τον Άγιο Ιωάννη Μαξίμοβιτς να είναι γονατιστός πίσω από την Αγία Τράπεζα
και να κλαίει γοερά για τα προβλήματα των άλλων. Όταν προσευχόταν το
Άκτιστο Φως τον έλουζε και δεν πατούσε στην γη. Ζηναΐδα Ζουλιέμ
https://iconandlight.wordpress.com/2019/07/01/29624/
Άγιος
Ιωάννης Μαξίμοβιτς στάλθηκε σαν δώρο αγιότητας στους ανθρώπους των
τελευταίων ημερών. Είναι ένα σταθερό μέτρο που δείχνει ποιος και τι
είναι αληθινό στους μπερδεμένους καιρούς μας.
https://iconandlight.wordpress.com/2018/11/25/26267/
Άγιος Στέφανος ο Μέγας, βοεβόδας της Μολδαβίας
https://iconandlight.wordpress.com/2017/07/02/18546/
Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς, ένας διά Χριστόν σαλός επίσκοπος που ζούσε την αλήθεια του Χριστού, την αγάπη και την προσευχή
https://iconandlight.wordpress.com/2020/07/01/46558/
Κάποιος
ρώτησε τον Άγιο Ιωάννη Μαξίμοβιτς ποιος ήταν ο υπεύθυνος για τη
διαίρεση στην Εκκλησία. Ο Άγιος απάντησε απλά: «ο Διάβολος».
https://iconandlight.wordpress.com/2020/06/03/45538/
Κατάθεσις της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θεῖον ἔνδυμα, τῶν οίκτιρμῶν σου, καὶ ἱμάτιον ἀθανασίας, τὴν ἁγίαν σου Ἐσθῆτα καὶ ἄφθαρτον, τῇ κληρουχίᾳ σου Κόρη δεδώρησαι, εἰς περιποίησιν πάντων καὶ σύναψιν. Ὅθεν Ἄχραντε, τὴν θείαν αὐτῆς κατάθεσιν, τιμῶντες εὐσεβῶς σὲ μεγαλύνομεν.
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Μαξίμοβιτς
῏Ηχος δ´. Ταχὺ προκατάλαβε. ᾿
Ἐν κόσμῳ ἐβίωσας, ὡς ἀσκητὴς θαυμαστός, καὶ γέγονας στήριγμα, τῶν λογικῶν τοῦ Χριστοῦ, προβάτων μακάριε· ἄφθαρτον τὸ σὸν σκῆνος, καὶ ἀκέραιον ὤφθη, Ῥέον ἀδιαλείπτως, τῶν θαυμάτων τὴν χάριν· διό σε ὦ Ἰωάννη, πόθῳ γεραίρομεν!
Ἕτερον. Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης. Τοῦ αὐτοῦ.
Τῆς Ῥωσσίας τὸν γόνον καὶ Σαγκάης τὸν ἔφορον,* τῆς Ἀμερικῆς τὸν προστάτην,* Ἰωάννην τιμήσωμεν·* σεπτῶν Ἀρχιερέων καλλονήν,* χηρῶν καὶ ὀρφανῶν τὸν πλουτιστήν·* τῶν θαυμάτων γὰρ παρέχει τὰς δωρεάς* τοῖς εὐλαβῶς κραυγάζουσι·* δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ,* δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι,* δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ* πᾶσιν ἰάματα.
Απολυτίκιον της Υ. Θεοτόκου Μυροβλυτίσσης, εν τη νήσω Άνδρω
Ήχος Α’. Της ερήμου πολίτης.
Η μυρόβρυτος κρήνη, της Εικόνος σου Άχραντε, η εν Νικολάου τη Μάνδρα, εν τη Άνδρω υπάρχουσα, ιάματα εκβλύζει τοις πιστοίς, και μύρον ευωδίας θαυμαστής˙ όθεν ταύτην προσκυνούμεν πανευλαβώς, και πόθω ανακράζομεν˙ χαίροις η «Ρίζα Ιεσσαί», χαίροις πηγή μυρόρρυτε, χαίροις ιάτειρα σεπτή, Μυρόπνοε Δέσποινα.
Εἰς τόν Στίχον. Ἦχος πλ. α΄. Χαίροις ἀσκητικῶν.
Χαίροις* ὁ λαμπροφόρος ἀστήρ,* ὁ καταυγάζων τήν ὑφήλιον ἅπασαν* ἀκτῖσι τῶν σῶν θαυμάτων* καί δαδουχών τούς πιστῶς* τήν λαμπράν σου μνήμην, Πάτερ, ἄγοντας·* ψυχῶν καί σωμάτων γάρ* εὑρηκότες ἀκέστορα,* ὡς ὁλετῆρα* πάσης νόσου καί μάστιγος* εὐφημοῦμέν σε* καί θερμόν ἀντιλήπτορα·* ὅθεν καί τῷ Λειψάνῳ σου* τῷ θείῳ προσκύπτοντες* λῦσιν πταισμάτων τρυγῶμεν* καί μακαρίαν ἀπόλαυσιν* Θεοῦ, ᾮ ἀσμένως* ὑπέρ πάντων ἐντυγχάνεις,* Ὁσίων σύσκηνε.
Χαίροις* ὁ τῶν Ἁγίων Χριστοῦ* μέγιστος φίλος· θησαυρόν ἀδαπάνητον,* Πάτερ, ὦ Ἰωάννη, ὁ καταλείψας ἡμῖν* τῶν τῆς Ἑσπερίας μνήμας, Ὅσιε,* Ἁγίων· μεθ’ ὧν νῦν* ἐν τῷ πόλῳ ἀγάλλεσαι,* τῇ ἄνω Πόλει,* οὐρανοῦ τοῖς σκηνώμασι,* ἔνθα τάγματα* τῶν Δικαίων χορεύουσι,* σύν τῇ Παρθενομήτορι* Ἥν πόθῳ ἠγάπησας* καί Ἧς πρός δόξαν τήν θείαν* ναόν Αὐτῇ ᾠκοδήμησας·* πρός Ἥν εὗρες χάριν* ἱκετεύειν ὑπέρ πάντων* τῶν εὐφημούντων σε.
Εἰς τούς Αἴνους Ἦχος πλ. δ΄. Ὦ τοῦ παραδόξου θαύματος!
Πάτερ Ἰωάννη Ἅγιε,* τῆς θλιβομένων Χαρᾶς,* τῆς Παρθένου, ἵδρυσας* περιλάλητον τέμενος·* ἔνθα τόν ὕμνον Αὐτῇ προσφέρομεν* μετ’ εὐλαβείας, πιστοί προσπίπτοντες* καί πλῆθος ἄμετρον* εὐσεβῶν ἑκάστοτε, οἳ εὐλαβῶς* τῇ σῇ κρύπτῃ σπεύδομεν* ἀγαλλιώμενοι.
Πάτερ Ἰωάννη Ἅγιε,* ἐν τῷ κελλίῳ οἰκῶν* πειρασμῶν τόν καύσωνα,* ὡς ἐρήμου, ὑπέμεινας·* πάθη νεκρώσας παννύχοις στάσεσι,* τόν νοῦν καθάρας καί τό ὑπέρλαμπρον* κάλλος τοῦ Κτίστου σου* ἐναργῶς τεθέασαι περιχαρῶς·* πρέσβευε δεόμεθα* ὑπέρ τῶν δούλων σου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου