Δέκα χιλιάδες παπᾶδες ἔχει ἡ Ἑλλάς. Ἀπὸ ἕνα σπίτι κάθε μέρα νὰ περνούσανε νὰ τὸ ἁγιάζανε, θά ᾽χε ἀλλάξῃ ὁ ντουνιᾶς καὶ ἡ κοινωνία !
Δέκα χιλιάδες παπᾶδες ἔχει ἡ Ἑλλάς. Ἀπὸ ἕνα σπίτι κάθε μέρα νὰ περνούσανε νὰ τὸ ἁγιάζανε, θά ᾽χε ἀλλάξῃ ὁ ντουνιᾶς καὶ ἡ κοινωνία !
Γνωρίζοντας την Ανάσταση επιβιώνουμε
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Η Μεγάλη εβδομάδα των Παθών και της Ανάστασης του Κυρίου Ιησού Χριστού συγκινούν εμάς τους Έλληνες. Αυτές κυρίως τις ημέρες αποδεικνύεται το πόσο δυνατό θρησκευτικό συναίσθημα έχει ο λαός. Οι Εκκλησίες κατακλύζονται και τα έθιμα τηρούνται. Ακόμη η με πολλά αργύρια επιβαλλόμενη από την εξουσία μηδενιστική ιδεολογία δεν έχει καταφέρει να αλώσει τις ψυχές των Ελλήνων. Οι επιθέσεις είναι συνεχείς, αλλά ο λαός, γνωρίζοντας ως βεβαία την Ανάσταση, αντιστέκεται.
Γέροντας Γρηγόριος ὁ Ἀρχιπελαγίτης.
Αὐτὴ ἡ γιαγιὰ μὲ ἐδίδαξε μὲ τὴν ζωή της καὶ τὸν λόγο της τὸ πατρῶον σέβας.
Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ
«Κάποιος πήγε στην κόλαση, αλλά όμως ήθελε να υπάρχει εκεί ναός για να προσεύχεται.
Του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού
Ο Θεός από αγαθότητα δημιουργεί εκ του μηδενός τα δημιουργήματά Του και είναι προγνώστης αυτών που θα συμβούν.
Ο Ησαΐας έζησε τις πιο δύσκολες στιγμές για τον εβραϊκό λαό. Την περίοδο που οι κάτοικοι του Ισραήλ αντιμετώπιζαν τη Βαβυλωνιακή αιχμαλωσία. Φυσικά, αυτό δεν συνέβη μόνο.
Έχοντας παρακούσει τον Θεό, οι άνθρωποι βυθίστηκαν σε εγκλήματα, ανομίες, ειδωλολατρίες, βεβηλώσεις ναών... Οι άνθρωποι ξέχασαν τις διαθήκες του Θεού. Αλλά ήταν ο Ησαΐας που άρχισε να λέει σε αυτούς και στους βασιλιάδες τι τους περίμενε.
Διὰ νὰ μὴ κλέβομε τὸν πολυτιμότατο χρόνο τῶν ἀγαπητῶν συνεργατῶν καὶ φίλων, περιοριζόμεθα νὰ ἀναφέρωμε λακωνικῶς ὅτι ὁ ἀείμνηστος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης κυρὸς Ἀνδρέας κατήγετο από την Πάτρα καὶ ὑπηρέτησε ὡς ἄξιος συνεχιστὴς τοῦ προκατόχου του κυροῦ Σεβαστιανοῦ.
Η εκπομπή του ΔΙΟΝΥΣΗ ΜΑΚΡΗ 'ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΜΠΑΝΑ' από το κανάλι του ΣΤΥΛΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 10/4/2025
Ἀρκετοὶ Ἁγιορεῖτες, οἱ ὅποιοι στὰ φοιτητικά τους χρόνια εἶχαν Πνευματικό τον π. Εὐσέβιο, καὶ ἄλλοι ποῦ μαθήτευσαν κοντά του, μιλοῦν σήμερα μὲ πολλὴ εὐγνωμοσύνη καὶ Ἀγάπη γιὰ ἐκεῖνον. Ἕνας ἀπ’ αὐτούς, ὁ π. Εὐθύμιος, ἱερομόναχος στὴν Καλύβη τῆς Ἀναστάσεως, γράφει:
Ὁ λαὸς ἵσταται διὰ τὴν ἀνάγνωσιν τοῦ Συναξαρίου.
Συναξάριον.
Τῇ ι´ (10ῃ) τοῦ μηνὸς Ἀπριλίου, μνήμη τῶν ἁγίων μαρτύρων Ἀφρικανοῦ, Θεοδώρου, Μαξίμου, Πομπηΐου, Τερεντίου καί ἑτέρων τριάκοντα ἐννέα Μαρτύρων ἐν Καρθαγένῃ τῆς Ἀφρικῆς. (250) [καὶ στὶς 28 Ὀκτωβρίου].
Κωφίδης Εὐάγγελος
Τῌ ΠΕΜΠΤῌ ΠΡΟ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΡΘΡΟΝ
Εἰς τὰ Ἀπόστιχα τῶν Αἴνων, Ἰδιόμελον Ἦχος πλ. α’
(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Αχ, τι να σας πω τώρα. Να σας πω και αυτό, καίτοι αυτό είναι ένα απόρρητο της ζωής μου, αλλά για την αγάπη σας, να πούμε, γιατί κι εσείς ανιψάκια μου είσαστε, θα σας το πω [μιλά σε υποτακτικούς του Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού].
Συρία η Μόσχα!!!!! Μάρτυρας.. Άγριο έγκλημα σε ναό στη Μόσχα. Τάταρος Μουσουλμάνος έκοψε το λαιμό σε συμπατριώτη του τ. μουσουλμάνο που είχε γίνει χριστιανός! Τέτοιοι θα είναι οι Μάρτυρες των εσχάτων καιρών... Οι
Καθολικοί, Ορθόδοξοι και Προτεστάντες είναι εκπρόσωποι των τριών βασικών κλάδων του Χριστιανισμού. Κάποια στιγμή συνέβη ένα «σχίσμα» στη χριστιανική εκκλησία και από τότε υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ χριστιανών διαφορετικών δογμάτων, αφού κάθε κατεύθυνση θεωρεί τον εαυτό της τη μόνη σωστή.
Κύριε, Δημιουργέ μου, χάρισέ μου αυτή την καθαρότητα του πνεύματος, αυτή την απλότητα της καρδιάς, που μας κάνουν άξιους της αγάπης Σου. Άγιος Παρθένιος Κιέβου
Ο Άγιος Παρθένιος (στον κόσμο Πιοτρ Ιβάνοβιτς Κρασνόπεβτσεφ) γεννήθηκε το 1792 στο μικρό χωριό Σιμόνοβο, στην περιοχή Αλεξίνσκι, στην επαρχία Τούλα, σε μια φτωχή οικογένεια. Για να υπομείνει υπομονετικά τις δυσκολίες της ζωής, ο Πέτρος προσευχόταν πολύ από την παιδική του ηλικία. Δεν είναι περίεργο που το ευσεβές αγόρι μπήκε σε θεολογική σχολή στην εφηβεία του. Αφού συνέχισε την εκπαίδευσή του στο σεμινάριο, ο Πέτρος γνώριζε ήδη με βεβαιότητα ότι μόνο ο μοναχισμός τον προσέλκυε.
Η Αγία Γραφή λέει: «Τώρα ο Θεός δεν είναι Θεός των νεκρών, αλλά των ζωντανών, γιατί όλοι ζουν για Αυτόν». (Λουκάς 20:38). Και είναι εκπληκτικό ότι όλα τα στάδια της τελετής αποχαιρετισμού με τον αποθανόντα δίνουν ελπίδα και εμπιστοσύνη στην αιώνια χαρά.
Η ορθόδοξη τελετουργία της ταφής βασίζεται στην αντίληψη της Εκκλησίας για το σώμα ως ναό της ψυχής, αγιασμένο με τη χάρη, της επίγειας ζωής ως προετοιμασίας για την αιώνια ζωή και του θανάτου ως ύπνου που ακολουθείται από αφύπνιση στην αιώνια ζωή.
Το πλύσιμο του σώματος του νεκρού αμέσως μετά το θάνατο συμβολίζει την πνευματική αγνότητα και αθωότητα της ζωής του νεκρού και εκφράζει την ελπίδα ότι θα εμφανιστεί ενώπιον του Θεού με αγνότητα μετά την ανάσταση.
Το μυστικό της Αγίας Γραφής
Του Γιάννη Παπανικολάου