Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Λιτάνευση του σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας στην Κέρκυρα.


Με κορυφαία στιγμή του εορτασμού την λιτάνευση του σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας, της αυτοκράτειρας που αναστήλωσε τις ιερές εικόνες, εορτάστηκε σήμερα 24 Μαρτίου 2013 στην Κέρκυρα η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, όπου φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα της Αγίας, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Κατόπιν, με την δέουσα τάξη της κερκυραϊκής παραδόσεως, λιτανεύθηκε το ιερό σκήνωμα, ενώ οι ιερείς κρατούσαν στα χέρια τους εικόνες, όπως η ημέρα επιβάλλει. Το Συνοδικό της Ορθοδοξίας διαβάστηκε μπροστά από το ναό της Παναγίας των Ξένων, ενώ σε σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τόνισε ότι η Ορθοδοξία έδωσε στο λαό μας την αυτοσυνειδησία, την ενότητα και τις αξίες για να προχωρήσουμε στο παρελθόν. Το ίδιο θα κάνει και σήμερα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που βιώνουμε ως λαός και ως άνθρωποι στην καθημερινότητά μας.
Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ακόμη την μεγάλη ευλογία η Κέρκυρα να προστατεύεται από την Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα, την αναστηλώσασα τις ιερές εικόνες, και ζήτησε από τους πολυπληθείς προσκυνητές και συμμετέχοντες στην Ιερά Λιτάνευση να μείνουν κοντά στην Εκκλησία, να συσπειρωθούν γύρω από τις πνευματικές ρίζες  που η πίστη δίνει και να μην λησμονήσουν τις πολλές ευεργεσίες που η Ορθοδοξία παρείχε και παρέχει στην ιστορία της πατρίδας μας.  
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην Κέρκυρα το Σάββατο 23 Μαρτίου  με πανηγυρικό Εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ναό, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ενώ το απόγευμα της Κυριακής στο   Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος έγινε ο Εσπερινός της εορτής του Ευαγγελισμού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, ενώ μίλησε με θέμα «Η Συνάντηση Θεού και ανθρώπου» ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός. 
Εκ του Γραφείου Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου