Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ: ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ Η ΚΑΘΑΡΣΗ;

.Για τους ορθόδοξους χριστιανούς η Μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής ξεκινά από τις 18 Μαρτίου.

Πολλοί πιστοί δεν τηρούν τη νηστεία, ενώ πολλοί από αυτούς που νηστεύουν δεν το κάνουν για θρησκευτικούς λόγους.

Το ρωσικό ορθόδοξο ημερολόγιο περιλαμβάνει τέσσερις νηστείες, όσες είναι και οι εποχές. Η πιο μεγάλη σε διάρκεια, είναι η Μεγάλη νηστεία. 

Διαρκεί επτά εβδομάδες, από την Μάσλενιτσα (Αποκριά) ως το Πάσχα. Η νηστεία συνοδεύεται από προσευχή και περιορισμό στην τροφή. Από τη διατροφή των ορθοδόξων εξαιρούνται όλα τα κρεατικά και το γάλα. Βασική τροφή είναι τα ζυμαρικά, τα λαχανικά και τα φρούτα. Όλα τα φαγητά ετοιμάζονται ή συνοδεύονται με φυτικό έλαιο, το οποίο ο λαός το αποκαλεί «νηστίσιμο». Στο τέλος της τρίτης και της έκτης εβδομάδας επιτρέπεται να καταναλωθεί ψάρι, ενώ τα Σάββατα και τις Κυριακές λίγο κόκκινο κρασί.

Η τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης νηστείας, η Μεγάλη εβδομάδα, είναι η πιο αυστηρή. Από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη επιτρέπεται μόνο η ξηροφαγία χωρίς λάδι, την Πέμπτη -ημέρα του Μυστικού Δείπνου- βρασμένη τροφή με λάδι και κρασί, την Παρασκευή απολύτως καμία τροφή, και το Σάββατο πριν το Πάσχα είθισται να τρώει κανείς βρασμένη τροφή χωρίς λάδι. Το Πάσχα σηματοδοτεί το τέλος της Μεγάλης νηστείας και την κατάλυση όλων των περιορισμών.

Κίνητρα και επιδιώξεις

Στη Ρωσία υπάρχουν αληθινά θρησκευόμενοι άνθρωποι, που πριν από τη νηστεία συμβουλεύονται τον πνευματικό τους και τηρούν όλους τους κανόνες, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που νηστεύουν για να «αποτοξινωθούν», για να αδυνατίσουν, να πειραματιστούν, ή απλά επειδή έτσι κάνουν όλοι.

Ντμίτρι Ερόχιν (32 ετών): Πειραματισμός από περιέργεια.

Μάσλενιτσα: Η σλάβικη αποκριά
Έχω νηστέψει μόνο μια φορά, πριν από τρία χρόνια. Ζήλευα πολύ καιρό αυτούς που μπορούν να περιορίσουν τον εαυτό τους στην τροφή και θέλησα να το δοκιμάσω ο ίδιος για να καταλάβω πώς είναι. Δεν έκανα κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για τη νηστεία, απλά κάποια στιγμή σταμάτησα το γάλα, το κρέας, το ψάρι και το αλκοόλ. Ένιωθα υπερήφανος για τον εαυτό μου εκείνο το διάστημα.
Στην οικογένειά μου κανείς άλλος δεν νήστευε, κι αναγκαζόμουν να ετοιμάζω φαγητό για μένα ξεχωριστά. Διαλέγοντας τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ διάβαζα προσεκτικά τη σύνθεσή τους ώστε να μην υπάρχει τυχαία εκεί αυγό ή γάλα. Στη δουλειά, υπήρχε και εκεί πρόβλημα με το νηστήσιμο φαγητό, κι έτσι έτρωγα κυρίως ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.
Άντεξα όλη τη νηστεία χωρίς να παραβιάσω τους κανόνες, παρόλο που τις τελευταίες δυο εβδομάδες δεν αισθανόμουν και τόσο καλά. Μετά κατάλαβα ότι με το κίνητρό μου να πειραματιστώ και τη ματαιοδοξία μου, προσέβαλα το ίδιο το νόημα της νηστείας. Δεν είμαι ιδιαίτερα θρησκευόμενος, αλλά στην ερώτηση αν πιστεύω στο Θεό, απαντώ απερίφραστα, «ναι». Γι’ αυτό, το πείραμα εκείνο το θεωρώ περισσότερο ντροπή, παρά επίτευγμα. Από τότε, δεν ξαναπροσπάθησα να δείξω με μεμονωμένες ενέργειες την «ορθότητά» μου. Προσπαθώ απλά να είμαι λίγο πιο τίμιος με τους γύρω μου και με τον εαυτό μου.

Άννα Λανόβαγια (21 ετών): Να ρίξω τα περιττά κιλά.
Για μένα, το πρόβλημα του περιττού βάρους είναι ένα από τα σημαντικότερα. Δεν είμαι παχουλή, μπορώ να πω το αντίθετο, αλλά κατά καιρούς χρειάζεται να χάνω 3 με 4 κιλά. Συνήθως το χειμώνα παίρνω λίγο βάρος και το καλοκαίρι προσπαθώ να το διώξω. Οπότε, η Μεγάλη νηστεία είναι η κατάλληλη ευκαιρία. Πιστεύω στο Θεό, αλλά τηρώ μόνο τη Μεγάλη νηστεία. Νήστεψα για πρώτη φορά όταν ήμουν 16 ετών. Με τα κορίτσια που αθλούμαστε μαζί τηρούσαμε τη νηστεία και παρακολουθούσαμε ποιά δεν θα αντέξει. Από τις τρεις δεν άντεξε μόνο η μία, καθώς άρχισε να παθαίνει δυστονία. Είναι όταν ζαλίζεσαι και χάνεις τον προσανατολισμό στο χώρο. Ο γιατρός της απαγόρευσε αυστηρά να νηστέψει. Της συνέστησε ξεκούραση και συγκεκριμένη διατροφή.
Η νηστεία με βοηθά να χάνω μέχρι 5 κιλά. Θεωρώ ότι δεν είναι καθόλου κακό, όταν μια θεάρεστη πράξη βοηθά να βελτιώνω το σώμα μου. Η μητέρα μου ετοιμάζει χυλούς, σαλάτες, σούπα χωρίς κρέας. Μου αρέσουν επίσης πολύ οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα φιστίκια, επομένως, μπορώ ολόκληρη την ημέρα να τρώω μόνο ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Οι φίλοι μου με πειράζουν ότι τρώω τροφή για χάμστερ, αλλά δεν με νοιάζει. Αντίθετα από αυτούς, προσπαθώ τουλάχιστον να ζω με τους κανόνες της Εκκλησίας. http://www.agioritikovima.gr/arxeio/20232-i-niteia-tis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου