Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Στην Κωνσταντινούπολη η Εκκλησία του Αγίου-Ηλία θα ανοίξει εκ νέου το επόμενο μήνα.

Η  Εκκλησία του Αγίου Ηλία, η οποία ανήκει στους Τούρκους  ΛευκόΡώσους, έχει οριστεί να ξανανοίξει στις 2 Αυγούστου με μια τελετή, με επικεφαλής τον  ΄Ελληνα Ορθόδοξο  Πατριάρχη  Βαρθολομαίο.

            Η εκκλησία του  Αγίου Ηλία βρίσκεται στην Karaköy γειτονιά της Κωνσταντινούπολης και θα ανοίξει για πρώτη φορά από το 1972 από τον ​​έλληνα Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος θα ευλογήσει την εκκλησία εκ των προτέρων.

The Hagia Elia Church needs renovation that would cost around 100,000 Turkish Liras, according to the deputy head of the PAE Fukaraperver Association. DAILY NEWS photo, Emrah GÜREL

            Η εκκλησία, η οποία ανήκει στους Ρώσους μετανάστες, οι οποίοι είχαν φύγει από το καθεστώς των Μπολσεβίκων το 1921, βρίσκεται στην οροφή  μιας δομής όπου διέμεναν οι μοναχοί ,με  ένα ύφος  αρχιτεκτονικής που σπάνια συναντάς  στην Ανατολία. Ενώ περίπου 100.000 ΛευκοΡώσοι  κατοικούν στην Τουρκία, σύμφωνα με την ΠΑΕ Fukaraperver Association,  κατέχουν τρεις εκκλησίες και το σπίτι ενός μοναχού, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα ως ένα εμπορικό κτίριο στην Κωνσταντινούπολη. Οι ιδιότητες ανήκουν στο Ρώσικο Μοναστήρι, στο συγκρότημα της  Μονής  Ayanaroz στην Ελλάδα και το ​​Ελληνικό Πατριαρχείο είναι υπεύθυνο  για τις εκκλησίες.Ο  Kazmir Παμίρ,  αναπληρωτής επικεφαλής της ΠΑΕ Fukaraperver της ΛευκοΡωσικής 'Association, είπε στην Hürriyet Daily News ότι υπήρξαν βελτιώσεις στην αβέβαιη κατάσταση της εκκλησίας και την ύπαρξη των Τούρκων ΛευκοΡώσων, μετά από ένα στοιχείο για την εκκλησία που είχε δημοσιευθεί στα Ημερήσια Νέα. Έκανε  έκκληση προς όλους τους Ρώσους που ζουν στην Τουρκία, --ο Pamir-- και είπε ότι οι Ρώσοι παρακολούθησαν την τελετή, το  ισχυρότερο  μήνυμα που θα στείλει για να σταματήσει το ψήφισμα σχετικά με την κατεδάφιση της εκκλησίας.

             Η  Εκκλησία του Αγίου Ηλία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κατεδαφιστεί, εάν η ανάλυση της κατεδάφισης, η οποία ανεστάλει προς το παρόν, έπρεπε να εφαρμοστεί. Το ψήφισμα για την κατεδάφιση ελήφθη στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της Κωνσταντινούπολης από την Salıpazarı Port, επίσης γνωστή ως έργο Galataport, η οποία ανήκει στο Ναυτιλιακό Οργανισμό της Τουρκίας. Ο Pamir είπε ότι η εκκλησία χρειάζεται ανακαίνιση, η οποία θα κοστίσει 100.000 τουρκικές λίρες.          http://www.hurriyetdailynews.com/istanbuls-hagia-elia-church-to-reopen-next-month.aspx?pageID=238&nID=51288&NewsCatID=339     ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΧΟΥΡΙΕΤ:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου