Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Το μέλλον του πολιτισμού μας: θάνατος ή αθανασία;

Παρακολουθώντας με την ανάπτυξη της τεχνικής προόδου, της επιστήμης και της ιατρικής,ερχόμαστε όλο και περισσότερο στο συμπέρασμα ότι στο τέλος του εικοστού πρώτου αιώνα, ο κόσμος θα αναγκάσει τους αρχαίους θεούς να εμφανιστούν, ενώ κάποτε αποτελούσαν μύθους. Αλλά τι είναι αυτό θα μας οδηγήσει και τι μας περιμένει στο δρόμο για τον Όλυμπο;
Όλη η τεχνική επανάσταση που βλέπουμε, μπορεί να θεωρηθεί ως ορόσημο σε ένα μεγάλο στόχο: τη δημιουργία ενός πλανητικού πολιτισμού. Η μετάβαση σε αυτό έχει γίνει ίσως το μεγαλύτερο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία. Επιπλέον, η γενιά των ανθρώπων που ζουν σήμερα, μπορεί με ασφάλεια να θεωρηθεί η πιο σημαντική από όλες αυτές που έχουν ζήσει ποτέ στον πλανήτη μας. Είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν εάν η ανθρωπότητα θα φτάσει στο μεγάλο στόχο ή θα βυθιστεί στο χάος. Από τη στιγμή που οι πρόγονοί μας πρώτα μεταφέρθηκαν από την Αφρική περίπου 100.000 χρόνια πριν, απεβίωσαν περίπου 5000 γενιές, αλλά μόνο μία γενιά - σήμερα - θα καθορίσει τη μοίρα του κόσμου μας.


Σε αντίθεση με τους επαγγελματίες ιστορικούς που βλέπουν την ιστορία μέσα από τα κοινωνικά κινήματα, τους πόλεμους, τις πράξεις των βασιλέων, τη διάδοση των ιδεών και την ουσία, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία της Φυσικής μέσα από το πρίσμα της κατανάλωσης ενέργειας.
Με τα χρόνια, αμέτρητες χιλιάδες άνθρωποι περιορίστηκαν στο ένα πέμπτο της ιπποδύναμης, δηλαδή στην δύναμη των χεριών τους. Ολόκληρη η ανθρώπινη εποχή, στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο να γίνει διάκριση από τη ζωή των άγριων ζώων: μικρές φυλές, η παραγωγή τροφίμων σε σκληρό και εχθρικό κόσμο. Δεν υπήρχε καμία καταγραφή όλων των πληροφοριών, που πέρασαν από στόμα σε στόμα στις μοναχικές  στέπες. Το μέσο προσδόκιμο ζωής ήταν 18-20 έτη. Όλα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας περιορίζονταν σε αυτό που θα μπορούσαν να φέρουν στους ώμους τους. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους της ζωής, που υπέφεραν από την πείνα και το θάνατο εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα ίχνος.
Αλλά εδώ είναι η τελευταία εποχή των παγετώνων τελείωσε και οι άνθρωποι ήταν σε θέση να εξημερώσουν τα άλογα και τους ταύρους, αυξάνοντας έτσι την ενέργεια που θα μπορούσε να διαθέσει έως 1 HP[ίππο].
Τα πλεονάσματα που προκύπτουν από τη γεωργική επανάσταση οδήγησαν σε νέους μη τετριμμένους τρόπους για να διατηρήσουν και να αυξήσουν τον πλούτο. Ήταν τα μαθηματικά και η γραφή, που επέτρεψαν να οργανώσουν το λογαριασμό. Κατασκεύασαν τα ημερολόγια για να καθοριστεί ο χρόνος της σποράς και της συγκομιδής! Πήραν γραφείς και οι φύλακες ήταν σε θέση να παρακολουθούν και να αξιολογούν τον φόρο του κεφαλαίου. Πλεόνασμα δημιουργήθηκε από μεγάλους στρατούς, βασίλεια, αυτοκρατορίες, η δουλεία προέκυψε όπως  και ο αρχαίος πολιτισμός.
Η βιομηχανική επανάσταση έχει δείξει ότι το κεφάλαιο μπορεί να φτιάξει μηχανές, και η μαζική παραγωγή θα μπορούσε να φέρει μυθικό πλούτο. Οι χωρικοί πεινασμένοι στην επόμενη κακή χρονιά και εξαντλημένοι από τη σκληρή δουλειά στα χωράφια, είχαν καταφύγει στην πόλη και να μετατραπούν σε βιομηχανικούς εργάτες. Στη συνέχεια οι μηχανικοί αυτοκινήτων και σιδεράδες αντικαταστάθηκαν, και ο κινητήρας εσωτερικής καύσης έδωσε σε εκατοντάδες κόσμο  ιπποδύναμη.
Και έπειτα, τελικά, είμαστε μάρτυρες ενός νέου κύματος: τώρα ήταν η πηγή των πληροφοριών του κεφαλαίου. Ο πλούτος των εθνών μετριέται πλέον με ηλεκτρόνια που τρέχουν γύρω από όλο τον κόσμο μέσω δικτύων οπτικών ινών. Ήδη, γύρω μας παντού αξιοποιήθηκαν και έχουν αναπτυχθεί online πληρωμές, ηλεκτρονικό νόμισμα (συμπεριλαμβανομένου του νομίσματος και το παιχνίδι, kriptovalyuty, όπως, για παράδειγμα, το εντυπωσιακό Bitcoin), διαφόρων συστημάτων πληρωμών.Η  επιστήμη, του εμπορίου και της ψυχαγωγίας του σήμερα, που ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός. Ο άνθρωπος, όπου κι αν μπορεί να είναι, ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάρει όλες τις απαραίτητες  πληροφορίες.Η ανθρωπότητα θα χρειαστεί αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας; Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα: τι θα συμβεί στην ανθρωπότητα μέσα από ένα εκατοντάδες ή ακόμα και χίλια χρόνια με μια τέτοια εξέλιξη;

Φυσικά για την κατάταξη των πολιτισμών τους, αξιολογούν με βάση τους νόμους της θερμοδυναμικής, και όλα με τα ίδια κριτήρια: την κατανάλωση ενέργειας. Με τη σάρωση του ουρανού στην αναζήτηση της εξωγήινης ζωής, που ψάχνουν σε όλες τις βιολογικές μορφές ζωής, και τα αντικείμενα με την παραγωγή της ενέργειας που αντιστοιχεί σε πολιτισμούς τύπου Ι, II και III. Η πρώτη φορά  μια τέτοια ιεραρχία πρότεινε ο ρώσος αστροφυσικός Nikolai Kardashev το 1960 για την ταξινόμηση των ραδιοσημάτων από πιθανούς πολιτισμούς στο διάστημα.
Ήξερε ότι ο πολιτισμός μπορεί να διαφέρει ριζικά από τον δικό μας πολιτισμό, την κοινωνική δομή, την αρχή της διαχείρισης, και ούτω καθεξής, αλλά οι αδυσώπητοι νόμοι της φύσης , ως εκ τούτου, ακόμη και οι πιο προηγμένοι πολιτισμοί αναγκάζονται να υπακούσουν. Εξαιτίας αυτού, είναι σαφές ότι η Γη θα μπορεί να εγγράφει και να μετρήσει μόνο ένα πράγμα - την κατανάλωση ενέργειας και οι πολιτισμοί θα πρέπει να ταξινομούνται σύμφωνα με αυτό το κριτήριο. Επιπλέον, σύμφωνα με το δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής, κάθε προηγμένος πολιτισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει εντροπία με τη μορφή απορριπτόμενης θερμότητας, η οποία αναπόφευκτα πηγαίνει στο διάστημα. Ως εκ τούτου, ακόμη και αν αυτός ο πολιτισμός προσπαθεί να συγκαλύψει την παρουσία του, θα είναι αδύνατο να κρύψει ένα αδύναμο φθορισμό που δημιουργείται από την εντροπία τους.
Πολιτισμός Type I - ένας πολιτισμός που χρησιμοποιεί όλη την ενέργεια που προέρχεται από το αστέρι στον πλανήτη, ή ακριβέστερα 1016 watts. Με αυτή τη δύναμη, ο πολιτισμός μπορεί να ελέγξει τυφώνες,να ρυθμίσει τον καιρό, να χτίσει πόλεις, ακόμα και στους ωκεανούς. Ταξιδεύουν μέσω των διαστημικών πυραύλων, αλλά η ενέργειά τους περιορίζεται κυρίως στην εγγενή ενέργεια του πλανήτη. Τέτοιοι πολιτισμοί είναι οι πραγματικοί κυρίαρχοι του πλανήτη και ονομάζονται πλανητικοί.
Πολιτισμός  II, είδος που χρησιμοποιεί την ενέργεια του συνόλου του αστεριού, ή περίπου 1.026 βατ. Τέτοιοι πολιτισμοί μάλλον δεν μπορούν να ελέγξουν ακόμη και τις ηλιακές εκλάμψεις. Αλλά οι κάτοικοι  του πλανήτη, δεν υπάρχουν και τίποτα δεν είναι γνωστό έτσι η επιστήμη δεν μπορεί να καταστρέψει έναν πολιτισμό. Οι κομήτες και οι μετεωρίτες θα σταλούν στην άλλη πλευρά, οι περίοδοι παγετώνων μπορεί να προληφθούν με την αλλαγή στις κλιματικές συνθήκες, ακόμη και η απειλή μιας κοντινής έκρηξης σουπερνόβα μπορεί να αποφευχθεί  αφήνοντας τον πλανήτη και τον πολιτισμό του, να μεταφέρονται μακριά από τον κίνδυνο.
Πολιτισμός τύπου III , έχουν ήδη ξεμείνει από ενέργεια ένα ηλιακό σύστημα και αποίκησαν τεράστιες περιοχές με ιθαγενείς του γαλαξία. Η κατανάλωση ισχύος αυτών των πολιτισμών εκτιμάται σε περίπου 1036 watts - αυτή η ενέργεια δίνεται από 10 δισεκατομμύρια αστέρια. Ο Τύπος III πολιτισμού μπορεί ίσως να χαρακτηριστεί η αυτοκρατορία του έπους "Star Wars" ή ίσως το Borg από το "Star Trek". Αυτά και άλλοι αποίκισαν μεγάλο μέρος του γαλαξία τους, λαμβάνοντας τα εκατομμύρια των αστρικών συστημάτων. Μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη τον γαλαξία, όπως τους αρέσει.
Έτσι, οι τύποι διαφέρουν σε 10 δισεκατομμύρια φορές, δηλ. πολιτισμοί ισχύος τύπου III 10 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερος από εκείνο του τύπου πολιτισμών II.
Σύμφωνα με την κλίμακα ο επίγειος πολιτισμός μας αναφέρεται σε ένα είδος 0, δεδομένου ότι εξακολουθούμε να παίρνουμε ενέργεια από τα υπολείμματα των νεκρών φυτών, δηλαδή από το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Ακόμη και η διαχείριση των τυφώνων που έχουν ισχύ εκατοντάδων πυρηνικών βομβών είναι πέρα ​​από τις τεχνολογικές δυνατότητες μας. Ωστόσο, ο Αμερικανός αστρονόμος Καρλ Σαγκάν πρότεινε να παρεμβάλει την αξία της κλίμακας για να δείξει τις χαμηλότερες παραγγελίες. Ο Sagan χρησιμοποίησε τον ακόλουθο τύπο:



όπου K - Αξιολόγηση πολιτισμού, και W - Κατανάλωση ισχύος, σε watt.
Από το 2007,η  αξία της  κλίμακας Kardashev είναι περίπου 0,72. Είναι σημαντικό, σύμφωνα με την αξία του τύπου Sagan 0,72 σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί περίπου το 0,16% του συνολικού προϋπολογισμού της ενέργειας του πλανήτη. Συνεπώς, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε πριν πληκτρολογήσετε τον πλανητικό πολιτισμό, γιατί σε σχέση με την ενέργεια του πολιτισμού της παραγωγής του πρώτου τύπου εξακολουθεί να είναι χίλιες φορές μεγαλύτερος από ό, τι ο πολιτισμός του τύπου 0.7.
Για να καταλάβετε πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για τη μετάβαση αυτή, είναι δυνατόν να κάνεις απλούς υπολογισμούς. Η μεγαλύτερη οικονομία, η περισσότερη ενέργεια που χρειάζεται, και επειδή το ΑΕΠ πολλών χωρών είναι της τάξης του 1-2% ετησίως, μπορείτε να αναμένετε μια αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου τον ίδιο ρυθμό. Με ένα τέτοιο μικρό όρο, χρειαζόμαστε 100-200 χρόνια για να φτάσουμε  στην κατάσταση ενός πλανητικού πολιτισμού. Για να επιτευχθεί το επίπεδο του πολιτισμού του τύπου II απαιτεί μεταξύ 1.000 και 5.000 έτη. Και τέλος, θα πρέπει να πληκτρολογήσετε III από 100 000 στα απίστευτα πρότυπα για τα ανθρώπινα δεδομένα 1.000.000 χρόνων.
Διαβάζοντας το άρθρο για το αγαπημένο Habre, τα άρθρα σας στην εφημερίδα, βλέποντας τις ειδήσεις zomboyaschiku, βλέπουμε συνεχώς νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται στα πρόθυρα της μετάβασης από συμβατικού τύπου 0 με τον τύπο Ι. Πληκτρολογήστε πολιτισμό I που γεννιέται μπροστά στα μάτια μας.



- Γλώσσες. Σήμερα οι άνθρωποι στον πλανήτη μιλούν 600 γλώσσες, αλλά και τις επόμενες δεκαετίες, το 90% από αυτές θα είναι καταδικασμένες σε εξαφάνιση, σύμφωνα με τον Michael Krauss (Michael E. Krauss) από το Κέντρο για τις Αυτόχθονες Γλώσσες του Πανεπιστημίου της Αλάσκας. Η επανάσταση στις τηλεποικινωνίες επιταχύνει όλο και περισσότερο αυτή τη διαδικασία, καθώς οι άνθρωποι που ζουν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές λαμβάνουν δωρεάν πρόσβαση στους πόρους της αγγλικής γλώσσας. Αλλά πόσες γλώσσες θα παραμείνουν για πάντα στο κατάστημα της ανθρώπινης γνώσης - στο Διαδίκτυο. Έτσι, η αγγλική γλώσσα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει μία πλανητική γλώσσα. Ακόμα και σήμερα, τα αγγλικά έχουν γίνει η de facto γλώσσα της επιστήμης, των οικονομικών, των επιχειρήσεων, και της ψυχαγωγίας, καθώς και η πιο δημοφιλής ξένη γλώσσα στον κόσμο.
- Το Διαδίκτυο. Οι άνθρωποι ήταν σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους ενώ είναι σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη.Το  Skype και άλλες τεχνολογίες μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο ως ένα πλανητικό μέσο επικοινωνίας. Μερικοί άνθρωποι ήδη πιστεύουν ότι έχουν περισσότερα κοινά με κάποιον από ένα άλλο μέρος του πλανήτη από ό, τι με έναν γείτονα. Και όλη αυτή η διαδικασία μόλις αρχίζει να επιταχύνετε, και θα συνεχιστεί μέχρι τα νέα δίκτυα οπτικών ινών,και το λανσάρισμα νέων δορυφόρων. Αρκεί να θυμηθούμε το πρόσφατο σχέδιο της Google για να ξεκινήσει ένα δίκτυο από μπαλόνια για την παγκόσμια πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Το να σταματήσει αυτή η διαδικασία είναι αδύνατο.
- Economics. Σήμερα όχι, λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας δεν μπορεί να θεωρηθεί η οικονομία μιας μόνο χώρας στο σύνολό της. Η οικονομική κρίση σε μια χώρα επηρεάζει αναπόφευκτα την υπόλοιπη χώρα και ένα κύμα διαδίδεται σε όλη την υδρόγειο. Έτσι, δεν ήταν μόνο μία φορά κατά την τελευταία δεκαετία, και θυμόμαστε όλοι. Έτσι, όλοι μας είμαστε μάρτυρες της γέννησης μιας ενιαίας πλανητικής οικονομίας. Αυτό καταδεικνύεται σαφώς από την άρση της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Για αιώνες, τα ευρωπαϊκά έθνη αγωνίστηκαν για να πετάξουν όλα τα παλιά φέουδα και ενώθηκαν μαζί. Τώρα η ΕΕ είναι συγκεντρωμένη στις περισσότερες πρωτεύουσες του κόσμου. Στο μέλλον, άλλες χώρες, βλέποντας την αδυναμία να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα από μόνη της, θα συνεχίσουν να ενώνονται σε οικονομικούς συνασπισμούς. Ακόμη και η τελωνειακή ένωση της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και του Καζακστάν, σε αυτή υπαγορεύεται από την αναγκαιότητα.

- Πολιτισμός. Ακόμη και σήμερα, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου ταξιδεύετε - οπουδήποτε είανι αισθητές οι  ίδιες πολιτιστικές τάσεις στη μουσική, τη μόδα, την τέχνη.Στο Χόλιγουντ, η εκτίμηση της μελλοντικής επιτυχίας της νέας ταινίας, υπολογίζει προσεκτικά την εντύπωση ότι έχει να κάνει με ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες. Οι κύριες πηγές εσόδων για το Χόλιγουντ - και τα αποδεικτικά στοιχεία της προέλευσης της πλανητικής κουλτούρας - οι ταινίες είναι cross-πολιτιστικά ζητήματα που αφορούν διεθνείς προσωπικότητες. Στον κόσμο της μόδας είναι το ίδιο - τα παγκοσμίου φήμης εμπορικά σήματα μόδας κάνουν το ίδιο σε ολόκληρο τον κόσμο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι που εισέρχονται στην μεσαία τάξη,  συνδέονται με τον κόσμο της μόδας. Η Υψηλή μόδα είναι τώρα διαθέσιμη όχι μόνο για την προνομιούχο ελίτ. Η παγκόσμια κουλτούρα θα γίνει ένας κρίκος στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες. Αυτό έχει ήδη συμβεί με πολλές από τις τοπικές ελίτ του κόσμου. Αυτοί οι άνθρωποι μιλούν τη δική τους γλώσσα και  σέβονται τις παραδόσεις τους, αλλά όταν ασχολούται με τους ανθρώπους των άλλων πολιτισμών μιλούν στα αγγλικά και ακολουθούν τους διεθνείς κανόνες συμπεριφοράς. Αυτό είναι το αναδυόμενο μοντέλο τύπου Ι πολιτισμού.
- Τουρισμός. Χιλιετίες, οι άνθρωποι ζούσαν τη ζωή τους ως επί το πλείστον στα ίδια μέρη όπου γεννήθηκαν. Διαφορετικοί πολιτισμοί και λαοί είχαν μικρή επαφή με τον άλλον. Αλλά τώρα με την ανάπτυξη των μέσων επικοινωνίας, τα ταξίδια είναι πιο εύκολα από ποτέ. Οι μαθητές με ένα σακίδιο και ένα μικρό χρηματικό ποσό καταφέρνουν να πάνε γύρω από ολόκληρη την Ευρώπη ή την Αμερική. Και τώρα ο τουρισμός - αυτό είναι μια από τις ταχύτερες αναπτυσσόμενες  βιομηχανίες. Οι οικονομίες ορισμένων χωρών κράτηθηκαν ακόμη και ως επί το πλείστον από τον τουρισμό και μόνο.
Μεσαία τάξη. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι από την Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες τροφοδοτούν συνεχώς αυτή την κατηγορία. Αυτή είναι πραγματικά η μεγαλύτερη κοινωνική ανάκαμψη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτοί οι άνθρωποι, γνωρίζουν πολύ καλά τις πολιτιστικές και οικονομικές τάσεις στον πλανήτη που είναι πέρα ​​από τον πόλεμο ή τη θρησκεία, αλλά το πιο σημαντικό γι 'αυτούς είναι η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και η κατανάλωση. Ο στόχος τους είναι να πάρουν ένα μικρό σπίτι στα προάστια και δύο αυτοκίνητα.
- Οικολογία. Οι άνθρωποι σιγά σιγά συνειδητοποιούν ότι οι περιβαλλοντικές καταστροφές δεν έχουν εθνικά σύνορα και μπορεί να προκαλέσουν διεθνείς συγκρούσεις. Όλο και περισσότερο, οι περιβαλλοντικές απειλές συζητιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Μόλις πάνω από την τρύπα του όζοντος στο Νότιο Πόλο που σχηματίζεται, η χώρα ενώθηκε και συμφώνησε να περιορίσει την παραγωγή και την κατανάλωση των CFC, το οποίο χρησιμοποιείται στην ψύξη και τις βιομηχανικές εφαρμογές. Τον Δεκέμβριο του 1997, η Ιαπωνία υιοθέτησε το Πρωτόκολλο του Κιότο, δεσμεύοντας τις ανεπτυγμένες χώρες και τις χώρες με οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο για τη μείωση ή σταθεροποίηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επειδή η απειλή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι πολύ χειρότερη από την τρύπα του όζοντος.

- Πόλεμοι. Θα συνεχίσουν να συμβαίνουν, αλλά ο χαρακτήρας τους θα αλλάξει με τη διάδοση της δημοκρατίας στον κόσμο. Όταν η ευημερία των ανθρώπων αυξάνεται και έχουν κάτι να χάσουν, το να οδηγηθούν σε  πόλεμο είναι πιο δύσκολο. Επιπλέον, στις ανεπτυγμένες χώρες, υπάρχουν λιγότερα παιδιά, έτσι δεν υπάρχει κανένας που τόσο εύκολα να θέλει να ενταχθεί στις τάξεις του στρατού, όπως ήταν πριν. Σε μια δημοκρατική κοινωνία με ένα ζωντανό Τύπο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την μεσαία τάξη που θεωρούν ότι από τον  πόλεμο θα μπορούσαν να χάσουν τα πάντα, ο πόλεμος  είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί. Όταν μια μητέρα θέλει να ξέρει γιατί τα παιδιά της αποστέλλονται στον πόλεμο, και ο Τύπος εξέφρασει σκεπτικισμό - είναι ακόμα πιο δύσκολο. Επιπλέον, η πτώση των τιμών για τις διηπειρωτικές πτήσεις κάνουν τακτικές τις επαφές των διαφορετικών λαών και πολιτισμών της ένταξης. Παρεξήγηση στις φυλές με εχθρότητα, αλλά συμφωνώ, είναι δύσκολο να ξεκινήσει έναν πόλεμο με κάποιον που γνωρίζετε καλά.
Το σημείο καμπής στην ιστορία.
Έτσι, τώρα είστε πεπεισμένοι ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του πολιτισμού μας - η μετάβαση προς τον πρώτο τύπο. Αλλά αυτό είναι γεμάτο με αυτή τη μετάβαση;
Έχει πλέον καθοριστεί αν η ανθρωπότητα θα ευδοκιμήσει ή να πεθάνει μόνο από μιά  ανοησία. Η μετάβαση αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, γιατί εξακολουθούμε να είμαστε όμηροι της πρωτόγονης αγριότητας και βαρβαρότητας, αλλά με τη διαφορά ότι τώρα έχουμε πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα. Στην κοινωνία μας, όπως και πριν, υπάρχει ρατσισμός, αιρετισμός, μισαλλοδοξία, το μίσος ,είναι η ανθρώπινη φύση που δεν έχει αλλάξει κατά την τελευταία χιλιετία.
Η διαδρομή για το πρώτο είδος θα συνοδεύεται από την ολοένα αυξανόμενη εντροπία (το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ρύπανση, πυρηνικός πόλεμος, ασθένειες), η οποία μπορεί να μας καταστρέψει τελικά. Ο κοσμολόγος σύμφωνα με τον Martin Rees δίνει μια νηφάλια εκτίμηση των πιθανοτήτων επιτυχίας στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος: 50-50. Η τρομοκρατία, η δημιουργία βακτηρίων και ιών, για την επίτευξη της βιοτεχνολογίας και άλλων τεχνολογικών εφιαλτών είναι ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα της ανθρωπότητας.
Ίσως αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε δει άλλους πολιτισμούς στον γαλαξία μας. Σκότωσαν τις εσωτερικές αντιφάσεις ή της ρύπανσης, ενώ προσπάθησαν να αποκτήσουν το καθεστώς του πολιτισμού του πρώτου τύπου.

Έτσι, αυτή η μετάβαση θα είναι μια δοκιμασία από την πυρκαγιά για το σύνολο του πολιτισμού μας και τον κύριο ρόλο - ο ρόλος του σιδερά ανήκει στη γενιά μας. Αν επιβιώσουμε, θα γίνει ισχυρότερος - όπως ακριβώς μετριάζεται ο χάλυβας.
Η επανάσταση της πληροφορικής έχει αναγκάσει τους επιστήμονες να επιστήσουν την προσοχή στο γεγονός ότι όχι μόνο μπορεί να δείξει το επίπεδο ισχύος και του πολιτισμού, αλλά και την ποσότητα των πληροφοριών ότι ο πολιτισμός είναι σε θέση να ανακυκλωθεί.
Οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των διαφόρων πολιτισμών στο σύμπαν δεν μπορεί να είναι οι ίδιες. Κάποιος μπορεί να φανταστεί έναν πλανήτη όπου η ατμόσφαιρα είναι ένας καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε υπολογιστής γρήγορα καίγεται, έτσι ώστε οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο τις πιο πρωτόγονες ηλεκτρικές συσκευές. Θα είναι δύσκολο να δημιουργήσουμε το Διαδίκτυο που θα εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της επιστήμης και της οικονομίας. Σε τελική ανάλυση, ο πολιτισμός μπορεί να ανέβει την κλίμακα Kardashev, αλλά η ανάκαμψη θα είναι πολύ μακρά και επίπονη.
Ο Sagan πρότεινε να εφαρμοστεί το κριτήριο πληροφορίας για μια άλλη κατάταξη. Έχει εντοπιστεί είδη από το Α έως το Ω, όπου τύπου Α είναι πρωτόγονοι πολιτισμοί όπου δεν υπάρχει γραπτή γλώσσα, αλλά υπάρχει μια ομιλούμενη γλώσσα. Για να καταλάβετε πόση πληροφορία μπορεί να περιλαμβάνει ένας πολιτισμός,ο Carl Sagan πρότεινε  το παιχνίδι του "20 ερωτήσεις", όταν χρειάζεται να κάνουν πραγματικότητα, υποθέτω το αντικείμενο, ενώ θέτει όχι περισσότερο από 20 ερωτήσεις, οι απαντήσεις στις οποίες μόνο «ναι» ή «όχι» (για παράδειγμα, η ερώτηση " Είναι αυτό  βρώσιμο? "). Ως αποτέλεσμα, έχουμε χωρίσει τον κόσμο σε 220 κομμάτια (ή περίπου 106). Δηλαδή, το περιεχόμενο των πληροφοριών του πολιτισμού του τύπου Α είναι ίση με 106 bits πληροφοριών.
Η Αρχαία Ελλάδα ήταν ένας πολιτισμός με γραπτή ανεπτυγμένη γλώσσα, πλούσια βιβλιογραφία και περιλαμβάνει περίπου ένα δισεκατομμύριο μονάδες (109) των πληροφοριών που αντιστοιχεί στον τύπο S.
Ορισμένοι εκτιμούν το σύγχρονο αριθμό των βιβλίων σε βιβλιοθήκες, τον κατά προσέγγιση αριθμό των σελίδων σε κάθε βιβλίο, φωτογραφίες, βίντεο, ο Sagan έφτασε στο ποσό των 1015 bits.    http://telegrafist.org/2013/09/11/85682/   ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ TELEGRAFIST.ORG.:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου