Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Στα άκρα η σύγκρουση Εκκλησίας - Εφημερίδας για το επίμαχο βίντεο.

Σε ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση έχει μετατραπεί η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Εκκλησίας και της εφημερίδας «Ακρόπολη» με αφορμή την επιμονή της δεύτερης πως κατέχει τηλεοπτικό υλικό το οποίο εμφανίζει εν ενεργεία μητροπολίτη της Εκκλησίας της Ελλάδος σε προσωπικές στιγμές με άλλο άνδρα.


Παρά το γεγονός πως η Εκκλησία μέσω της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «σήκωσε το γάντι» που της «πέταξε» η εφημερίδα, ζητώντας να προσκομιστούν τα στοιχεία που υπάρχουν ώστε να γίνουν οι νόμιμες ενέργειες, όλη η προηγούμενη εβδομάδα πέρασε με εγκλήσεις και αντεγκλήσεις από τις δυο πλευρές.

Αποτέλεσμα; Εκκλησία και εφημερίδα δεν έχουν κατορθώσει να συνεννοηθούν για τον τρόπο που θα γίνει η παράδοση του υλικού.

Από την δική της πλευρά η Εκκλησία αφού ζήτησε επίσημα το υλικό την προηγούμενη Δευτέρα, δίνοντας περιθώριο μέχρι τις 10:00 το πρωί της Τρίτης, ανακοίνωσε ην Τετάρτη πως δεν έχει λάβει τίποτα.

Στην αντίπερα όχθη η εφημερίδα, δικαιολόγησε την άρνηση της να παράσχει το DVD στην Εκκλησία σημειώνοντας πως οι όροι που είχε θέσει δεν έγιναν δεκτοί.

Η εφημερίδα είχε ζητήσει η παράδοση να γίνει δημοσίως παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, και να έχει προηγηθεί προβολή του υλικού παρουσία συμβολαιογράφου και νομικών από τις δύο πλευρές ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια.

«Το παρελθόν της εκκλησίας έχει αποδείξει ότι παρόμοια σκάνδαλα «θάφτηκαν» επί δεκαετίες στα συρτάριά της και αρκετέ φορές μάλιστα εξεδόθησαν και αθωωτικά πορίσματα όταν εκ των υστέρων οι κασέτες που ακουγόντουσαν σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς άφηναν άφωνο κάθε τηλεθεατή» έγραψε η εφημερίδα.

Αν και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου αλλά και πολλοί ιεράρχες που παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης, ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από την δημόσια παραδοχή της εφημερίδας πως δεν εμπιστεύεται την Εκκλησία, δέχθηκαν την διαδικασία και την παρουσία του συμβολαιογράφου.

Η επόμενη κίνηση της εφημερίδας ήταν να καταγγείλει δημοσίως την Ιερά Σύνοδο χθες, με ένα ιδιαίτερα καυστικό άρθρο υπό τον τίτλο «Όταν η Ιερά Σύνοδος… ψεύδεται» στο οποίο σημειώνεται πως αν και ο αρχιγραμματέας ενημέρωσε πως η Δ.Ι.Σ. δέχθηκε την παρουσία συμβολαιογράφου, εντούτοις δεν ορίστηκε ποτέ το ραντεβού.

«Το ίδιο πρωί του δημοσιεύματος ο αρχιγραμματέας της ιεράς Συνόδου επικοινωνώντας με ανώτερο στέλεχος της «Α» άλλαξε άποψη και όπως μας είπε αποδέχτηκε κατόπιν εντολής της Ιεράς Συνόδου να οριστεί ο συμβολαιογράφος» σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

« Από τότε μέχρι σήμερα περιμένουμε!! Ποιος παραπλάνησε λοιπόν την ολομέλεια της Ιεραρχίας της Ελληνικής εκκλησίας και εξέδωσε ένα κείμενο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ιδού η Ρόδος ιδού και το DVD!» καταλήγει το δημοσίευμα.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Αυτό που φροντίζουν να ξεκαθαρίσουν σε όλους τους τόνους ανώτεροι και ανώτατοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας είναι πως «δεν υπάρχει καμία διάθεση συγκάλυψης». Η υπόθεση, που με εξουσιοδότηση της Δ.Ι.Σ. χειρίζονται πλέον ο αρχιγραμματέας και ο νομικός σύμβουλος, με συνεχή ενημέρωση του Αρχιεπισκόπου φαίνεται πως θα έχει συνέχεια.

Καλά πληροφορημένες πηγές του dogma.gr σημειώνουν πως ήδη έχει ενημερωθεί από την Εκκλησία η Εισαγγελία Πρωτοδικών ενώ δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες η Εκκλησία να κινηθεί νομικά κατά της εφημερίδας.

Ο ΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΩΣ «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ»

Από την πρώτη κιόλας στιγμή της δημοσίευσης του θέματος από την εφημερίδα, υπήρξε διαρροή του ονόματος του ιεράρχη που φέρεται να είναι ο «πρωταγωνιστής» της καταστάσεως.

Ο μητροπολίτης έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο αρκετές φορές και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τονίζει πως δεν έχει την παραμικρή σχέση με την υπόθεση.

Πρόσφατα ο ίδιος σε συνάντηση του με τον κ. Ιερώνυμο, παρουσία και άλλων ιεραρχών εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για το γεγονός πως ορισμένοι ιεράρχες υιοθετούν τα δημοσιεύματα.

Άλλες πληροφορίες τις οποίες δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρώσει το dogma.gr κάνουν λόγο για δημόσια τοποθέτηση του ιεράρχη σε πανήγυρη ναού της περιοχής του, όπου απευθυνόμενος στους πιστούς ξεκαθάρισε πως δεν είναι ο κληρικός που φημολογείται ότι εμφανίζεται στο επίμαχο υλικό.

ΠΟΙΟΣ «ΜΠΛΟΦΑΡΕΙ»;

Αυτό πάντως που έχει προβληματίσει πολύ κόσμο στο εσωτερικό της Εκκλησίας είναι η επιμονή όλων των εμπλεκομένων για την «αλήθεια» τους.

Η εφημερίδα εμμένει στην θέση της για κανονικό εν ενεργεία μητροπολίτη και σε κάθε ευκαιρία ανεβάζει τους τόνους φθάνοντας στο σημείο να καταγγείλει ακόμη και την Ιερά Σύνοδο ότι ψεύδεται.

Η Εκκλησία επιμένει πως δεν θα μείνει άπραγη και πως σύντομα θα κινηθεί εις βάρος της εφημερίδας.

Και ο φερόμενος ως «πρωταγωνιστής» του «σκανδάλου» επίσης επιμένει με τρόπο απόλυτο πως δεν υπάρχει η παραμικρή δόση αλήθειας σε όσα του καταμαρτυρούνται.

«Δεν γίνεται όλοι να λένε αλήθεια» είπε με νόημα στο dogma.gr ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος, από εκείνους που επιμένουν πως η Εκκλησία δεν πρέπει να αφήσει την πρόκληση αναπάντητη, ακόμη κι αν πράγματι οι καταγγελίες ευσταθούν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου