Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Το κίνημα που ήθελε την Εκκλησία χωρίς Ιερείς.

Το Κίνημα «Είμαστε Εκκλησία» είναι μια από τις ποιο πολυάριθμες και «προοδευτικές» οργανώσεις που δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδρύθηκε από μια μικρή ομάδα ρωμαιοκαθολικών στο Ίνσμπρουκ της Γερμανίας με ιδρυτές το ζεύγος την Μάρθα και τον Θωμά Plankesteiner.

Με ένα δημοσίευμα με τον τίτλο ‘Έκκληση από το λαό του Θεού’’ στην Ευρώπη, ιδίως στην Γερμανία και την Αυστρία, που απευθυνόταν στους Ρωμαιοκαθολικούς Επισκόπους ζητούσαν να πάρουν θέση επί συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, όπως η είσοδος των γυναικών στην ιεροσύνη, η κατάργηση της αγαμίας του κλήρου, κ.α.

Το 1997 με Επιστολή που απευθυνόταν στον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄, η κίνηση παρέδωσε περίπου 1,8 εκατομμύρια υπογραφές πιστών που ζητούσαν αλλαγές με έμφαση στο θέμα της χειροτονίας των γυναικών.
Η σύγκρουση της κίνησης με το Βατικανό κορυφώθηκε με την τέλεση «Λειτουργίας» χωρίς την παρουσία κληρικών στο σπίτι του ζευγαριού στο Absam.

Ο τοπικός Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος του Ίνσμπρουκ Manfred Scheuer παρέπεμψε την υπόθεση στην Επιτροπή Πίστης και Δόγματος του Βατικανού η οποία έλαβε την απόφαση να αφοριστούν η Μάρθα και ο Θωμάς Plankesteiner.


Το ζευγάρι δήλωσε την έκπληξη του για την απόφαση και διαμαρτυρήθηκε έντονα για το ότι η τέλεση της λειτουργίας, χωρίς την άδεια της Εκκλησίας θεωρήθηκε αδίκημα.

Όπως τόνισαν, θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ανανέωση και τις μεταρρυθμίσεις στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σημειώνοντας πως η ίδια η πράξη του αφορισμού, είναι μια απόδειξη της ανάγκης για μεταρρύθμιση .
http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=6142&catid=17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου