Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Ημερίδα αφιερωμένη στον ιεράρχη που πρωτοστάτησε στη διάδοση του Χριστιανισμού.

Ημερίδα με θέμα «Η εξακτίνωση του χριστιανικού κηρύγματος στην μαύρη Ήπειρο, από τον Αιθίοπα Αξιωματούχο στο 21ον αιώνα’’ , διοργανώνει η Θεολογική Σχολή της Αθήνας, την Πέμπτη 26 Ιουνίου.

Η ημερίδα είναι προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, ενός ιεραποστόλου που όργωσε κυριολεκτικά την Αφρική για την έκφραση της ορθόδοξης μαρτυρίας.

Σύμφωνα με το λήμμα στην Βικιπαιδεία, ο Αρχιεπίσκοπος Aναστάσιος ως ιεραπόστολος πρωτοστάτησε στη σύγχρονη αναγέννηση της Eξωτερικής Iεραποστολής της Ορθόδοξης Eκκλησίας.

Στη δεκαετία 1981-1991, ως Tοποτηρητής της Iεράς Mητροπόλεως Eιρηνουπόλεως - Aνατολικής Aφρικής (Kένυα, Oυγκάντα, Tανζανία), ίδρυσε και οργάνωσε την Πατριαρχική Σχολή «Aρχιεπίσκοπος Kύπρου Mακάριος», την οποία διηύθυνε επί δεκαετία.

Xειροτόνησε 62 Αφρικανούς κληρικούς και χειροθέτησε αναγνώστες - κατηχητές προερχομένους από 8 αφρικανικές φυλές• συγχρόνως προώθησε τις μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας σε 4 αφρικανικές γλώσσες.

Mερίμνησε για τη σταθεροποίηση 150 περίπου ορθοδόξων ενοριών και πυρήνων και την ανέγερση δεκάδων ναών, ανήγειρε 7 ιεραποστολικούς σταθμούς, φρόντισε για τη δημιουργία σχολείων και ιατρικών σταθμών.


Το πρόγραμμα της Ημερίδας:

7.30-10.00: Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Σχολής

10.30-10.40 Σωτ. Δεσπότης, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ: Μία πρώτη συνάντηση του Χριστιανισμού με την Αφρική στην Καινή Διαθήκη (Προλόγισμα)

10.40-11.10 Αθαν. Παπαθανασίου (Δ.Θ., Διευθυντής του περιοδικού Σύναξη, Διδάσκων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου): «Η Εκκλησία γίνεται όταν ανοίγεται: Εκκλησία και Ιεραποστολή»

11.10-12.00 Ευάγγ. Μαρινόπουλος (Υπεύθυνος του Γραφείου Ιεραποστολής της Απ. Διακονίας), «Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη» (Προβολή ταινίας 40 λ.)

12.00-12.30 Δημ. Αθανασίου (Μεταπτ. Φοιτητής ΕΑΠ) «Ορθόδοξοι και Κόπτες της Αιγύπτου».

12.30-13.00 Συζήτηση             http://aftonomi.gr/koinonia/thriskia/item/3975-imerida-afieromeni-ston-ierarxi-pou-protostatise-sti-diadosi-tou-xristianismou.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου