Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Η Ελλαδική Εκκλησία θα συμμετάσχει στον διάλογο με τους Λουθηρανούς στη Ρόδο;

Του Μάνου Χατζηγιάννη 
Η Ελλαδική Εκκλησία θα συμμετάσχει στον διάλογο με τους Λουθηρανούς στη Ρόδο;
Το προσεχές έτος έχει προγραμματιστεί στη Ρόδο η συνεδρίαση της 16ης Ολομέλειας του επίσημου Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας. 

Η πρωτοβουλία ανήκει βεβαίως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξ΄ου και η επιλογή του “νησιού των ιπποτών”, του οποίου η μητροπολιτική περιφέρεια ανήκει στη δικαιοδοσία του Φαναρίου, πλην όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τι θα πράξει η διοικούσα Ελλαδική Εκκλησία.
Θα συμμετάσχει στον...διάλογο αυτόν; Το ερώτημά μας εκπορεύεται από το γεγονός πως ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στην εισήγησή του κατά την πρόσφατη Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε δηλώσει πως “οι προοπτικές των διαλόγων με τους Λουθηρανούς και τους Μεταρυθμισμένους έχουν υποβαθμιστεί, λόγω της εισαγωγής της χειροτονίας των γυναικών”.
Από ρεπορτάζ της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της Ρόδου πληροφορούμαστε πως στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται και η “ Λουθηρανική αντίληψη για την χειροτονία των γυναικών και η Ορθόδοξη κατανόηση για τον ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην Εκκλησία και το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών στον Ορθόδοξο κόσμο”.
Τι ακριβώς, λοιπόν, θα συζητήσει η Εκκλησία της Ελλάδος με τους Λουθηρανούς; Ισχύει η θέση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας περί υποβάθμισης του διαλόγου με τους Λουθηρανούς ή όχι; Θα εκπροσωπηθεί η Ελλαδική Εκκλησία στην εν λόγω συνεδρίαση, κι αν ναι σε ποιο επίπεδο θα είναι η εκπροσώπησή της. Στο Ταλίν τον Μαϊο η Ελλαδική Εκκλησία εκπροσωπήθηκε από τον ο ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Χρήστο Βούλγαρη. Το 2015 στη Ρόδο;        http://www.agioritikovima.gr/arthra/item/48438

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου