Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Στρατιωτικές τιμές και διαμαρτυρίες για τον Πάπα.

Με διπλωματικό τρόπο εξέφρασε το παράπονό του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στον Πάπα Φραγκίσκο για τη συνάντηση που είχε στο Βατικανό με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι προ τεσσάρων ημερών.


Η εφημερίδα Χουριέτ ερμηνεύει τη δήλωση Ερντογάν για στήριξη της διεθνούς κοινότητας προς τους πραξικοπηματίες ως αιχμή εναντίον του Πάπα παρόλο που ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν διαφώνησαν σε κανένα θέμα με τον Πάπα. Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη Πάπα στην Τουρκία, δηλώνοντας ότι θα δημιουργήσει ελπίδα για ειρήνη. Από την πλευρά του ο Πάπας εξέφρασε ικανοποίηση επειδή - όπως είπε - η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της ως γεφυροποιό μεταξύ των δύο ηπείρων.


Ο Πάπας Φραγκίσκος έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές στο νέο προεδρικό παλάτι του Τούρκου Προέδρου και είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης ο οποίος πατάει το πόδι του στο προεδρικό σαράι.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι "σε μερικές χώρες τα στρατιωτικά πραξικοπήματα, οι δολοφονίες, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν παίρνουν τις απαραίτητες απαντήσεις από τη διεθνή κοινότητα. Αυτή η διπλοπροσωπία, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, αυτή η άδικη προσέγγιση προκαλεί ζημιά στις ψυχές όλων των ανθρώπων που πιστεύουν στην δικαιοσύνη".

Αυτή η δήλωση ερμηνεύτηκε από την αντιπολιτευόμενη Χουριέτ ως αιχμή κατά του Πάπα, ενώ οι συμπολιτευόμενες εφημερίδες δεν κάνουν κανένα σχόλιο για τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει θέμα που να διαφωνούν με τον Πάπα και πως συμφώνησαν και στο θέμα της τρομοκρατίας και στο θέμα της βίας. Η επίσκεψη Πάπα, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, θα δημιουργήσει ελπίδα για ειρήνη. Είπε ότι η επίσκεψη θα αφήσει θετικές εντυπώσεις στον ισλαμικό κόσμο, προσθέτοντας ότι είναι μια νέα μια νέα αρχή μιας ιστορικής διαδικασίας.

Ανέφερε ωστόσο ότι αυξήθηκε η προκατάληψη μεταξύ του ισλαμικού και του χριστιανικού κόσμου. "Η ισλαμοφοβία αυξήθηκε με ταχύτητα και με επικίνδυνο τρόπο", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Για την τρομοκρατία, είπε ότι οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα εμφανίστηκαν λόγω των λανθασμένων πολιτικών. Είπε ότι στη Συρία υπάρχει κράτος τρομοκρατίας, η κρατική τρομοκρατία στη Γάζα δεν προκαλεί το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και η τρομοκρατία του PKK δεν προκαλεί την απαραίτητη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα εναντίον της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού και πρόσθεσε ότι οι προειδοποιήσεις της Τουρκίας πρέπει να τύχουν προσοχής.

Από την πλευρά του ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή - όπως είπε - η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της ως γεφυροποιό μεταξύ δύο ηπείρων και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για διάλογο. Η ειρήνη πρέπει να επιτευχθεί με υπομονή, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος και πρόσθεσε ότι οι μουσουλμάνοι, οι Εβραίοι και οι χριστιανοί έχουν τα ίδια δικαιώματα. Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να διασφαλιστεί για όλους η ελευθερία της θρησκείας και η ελευθερία έκφρασης. Ο διαθρησκειακός διάλογος, τόνισε, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ειρήνη. Για την Τουρκία είπε ότι επέδειξε μεγάλη γενναιοδωρία φιλοξενώντας στα εδάφη της τους Σύριους πρόσφυγες.

Διαμαρτυρία εναντίον του Πάπα Φραγκίσκου πραγματοποίησε ομάδα 30 ατόμων στα Άδανα, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Όχι ο Πάπας, να έρθουν οι σοφοί" και "Όχι σταυροφόροι, ένωση Ισλάμ".

Εκ μέρους των διαδηλωτών μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Λυκείων Ενές Σαχίν, ο οποίος επέκρινε την αυριανή επίσκεψη του Πάπα στην Αγία Σοφιά, λέγοντας ότι "Η Αγία Σοφία είναι η σφραγίδα του πορθητή. Η σφραγίδα αυτή του πορθητή προστατεύεται από το λαό και δεν μπορείτε να την ξεριζώσετε και να την πάρετε. Μια μέρα τα εγγόνια του πορθητή θα μπουν στην Αγία Σοφιά όχι ως προστάτες αλλά για να προσευχηθούν".

Η ομάδα διαλύθηκε έπειτα από τις δηλώσεις.       http://cyprusnews.eu/newsup-kipros/2702751-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%AC%CF%80%CE%B1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου