Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Στη Σμύρνη θα λειτουργήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης!

Λειτουργία στον μόνο ορθόδοξο χριστιανικό ναό της Σμύρνης, τον Άγιο Βουκόλο, θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου.
Ο προσφάτως ανακατασκευασμένος ναός που διασώθηκε από την Καταστροφή του 1922, βρίσκεται στη συνοικία του Μπασμανέ και είναι αφιερωμένος στον πολιούχο της Σμύρνης. Ο ναός μετά την Καταστροφή και μέχρι την ανακαίνισή του χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, αίθουσα συναυλιών κλασικής μουσικής και παραστάσεων όπερας, αρχαιολογικό μουσείο και χώρος αποθήκευσης αρχαιοτήτων.
Η επισκευή του ναού του Αγίου Βουκόλου ήταν αποτέλεσμα κόπων δεκαετιών από το Πατριαρχείο αλλά και πρωτοπόρων μυαλών της Σμύρνης, όπως του δημάρχου Αζίζ Κοντίογλου και του προέδρου του Επιμελητηριακού Ομίλου της μεγαλούπολης Εκρέμ Ντεμιρτάς.

Από το εσωτερικό του Αγίου Βουκόλου
Όπως είπε τον περασμένο Αύγουστο ο δήμαρχος της Σμύρνης, «στόχος μας είναι να αναδειχθεί η πολυπολιτισμικότητα της πόλης, στην οποία συνυπήρχαν επί αιώνες πολλές θρησκείες χωρίς κανένα πρόβλημα. Χρόνια προβληματιζόμουν γιατί να υπάρχει συναγωγή στη Σμύρνη, τόσες καθολικές εκκλησίες, και να μην έχουν μια εκκλησία οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα». Ο ίδιος τόνισε ότι ήταν υποχρέωσή μας και είναι τιμή μας που θα λειτουργήσει εδώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης» .

Μετά το τέλος της Συνοδικής Λειτουργίας της 6ης Φεβρουαρίου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα δενδροφυτεύσει τον περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Βουκόλου.
Ο πνευματικός ηγέτης της Ελληνορθοδόξης Εκκλησίας θα βρίσκεται στα μικρασιατικά χώματα από τις 5 έως τις 10 Φεβρουαρίου και θα συνοδεύεται από Αρχιερείς της Συνόδου του Θρόνου. Θα παραστεί σε Αγιολογικό Συνέδριο στο αμφιθέατρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης και θα επισκεφθεί τον νομάρχη της Σμύρνης, τον έπαρχο Εφέσου και τους δημάρχους Σμύρνης, Μπουρνόβα, Κονάκ και Ναρλίντερε.
Κατά το διάστημα που θα βρίσκεται στη Σμύρνη θα χοροστατήσει σε θείες λειτουργίες στον ρωμαιοκαθολικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και στο ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη, ενώ θα επισκεφθεί το ναΰδριο του Τιμίου Σταυρού Μπουρνόβα, τον παλιό βυζαντινό των Αγίων Αποστόλων που χρησιμοποιείται ως τέμενος. Παράλληλα θα συναντηθεί με τον Μουφτή της Σμύρνης.
Με μεγάλη συγκίνηση αναμένεται η λειτουργία στον Άγιο Χαράλαμπο στον Τσεσμέ, στις 10 Φεβρουαρίου.       http://www.pontos-news.gr/article/129560/sti-smyrni-tha-leitoyrgisei-o-oikoymenikos-patriarhis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου