Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Μακριά από εμάς ο πειρασμός της αγιομαχίας: Περί αγιότητας του Γέροντα Σωφρόνιου.

Με αφορμή το άρθρο του πρωτ. Ιωάννου Διώτη θα θέλαμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας και να ξεκαθαρίσουμε την άποψή μας περί αγιότητος του Πατρός Σωφρονίου Σαχάρωφ.gerontas-sofronios
Δεν έχουμε επισκεφτεί ποτέ την Ιερά Μονή του Έσσεξ αλλά συμβουλευόμενοι Πνευματικούς μας Πατέρες που έχουν επισκεφτεί πολλάκις την Ιερά Μονή, μας διαβεβαίωσαν ότι η Μονή τηρεί και λειτουργεί Ορθόδοξα και τιμά τον Ορθόδοξο μοναχισμό. Μάλιστα πολλές φορές η άσκηση, στην οποία υποβάλλονται οι μοναχοί και οι μοναχές, ξεπερνάει αυτήν που έχουν τα Ορθόδοξα μοναστήρια της Ελλάδας αλλά ακόμα και του Αγίου Όρους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μονή βρίσκεται μακριά, σε ένα αφιλόξενο και ξένο στην Ορθοδοξία μέρος. Έχουν δοθεί αγώνες για πράγματα, τα οποία εμείς εδώ στην Ελλάδα θεωρούμε δεδομένα.
Η μικτή μονή προέκυψε μετά από πόλεμο, στον οποίο κατηγορούσαν τους πατέρες την Μονής για ομοφυλοφιλία και πολλά άλλα. Ως λύση στο πρόβλημα αυτό, δημιουργήθηκε το γυναικείο τμήμα της Μονής.
Τα κελιά των γυναικών βρίσκονται σε διαφορετικά κτήρια και ένα δρόμος περνάει ανάμεσα,  δημιουργώντας έναν διαχωρισμό στην καθημερινότητα των μοναχών.
proskinima (3)Στο θέμα της αγιότητος του πατρός Σωφρονίου, πως θα μπορούσαμε εμείς οι ανάξιοι να πάρουμε θέση;
Το αν είναι άγιος ή όχι το έχει κρίνει ο Θεός στον ουρανό, θα το κρίνει μελλοντικά και στην γη η Αγία μας Εκκλησία φωτισμένη από το Άγιο Πνεύμα. Αυτό που ξέρουμε εμείς όμως είναι ότι, πολλά  θαύματα γίνονται καθημερινά σε πιστούς που επικαλούνται το όνομά του. Χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τον τάφο του πατρός Σωφρονίου για να του καταθέσουν τα προβλήματά τους, αλλά και να εκδηλώσουν την αγάπη τους προς το πρόσωπό τους.
Αν ο πατέρας Ιωάννης Διώτης επιθυμούσε πραγματικά να διορθώσει τον πατέρα Σωφρόνιο γιατί δεν τον διόρθωσε όταν ήταν εν ζωή, καθώς ζούσε ο ίδιος πριν κοιμηθεί ο Γέροντας; Αυτό είναι μια απορία, που πρέπει να απαντηθεί από τον πατέρα Ιωάννη, αν δεν θέλει να κατηγορηθεί για προσωπική εμπάθεια στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κκ Ιεροθέου, ο οποίος έχει εισηγηθεί την αγιοκατάταξη του πατρός Σωφρονίου.
Δεν χωράνε προσωπικές εμπάθειες σε τόσο σοβαρά θέματα, ειδικά όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για έναν άγιο της εποχής μας.
Ο Γέροντας Σωφρόνιος Σαχάρωφ δεν ήταν θεολόγος, το επισημαίνουμε αυτό γιατί έχει τη σημασία του. Υπάρχουν πολλοί Άγιοι της Εκκλησίας μας, οι οποίοι μη έχοντας θεολογική γνώση υποπίπτανε σε σφάλματα δογματικά. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν τους στερούσε την Ορθόδοξη εμπειρία και Αγιότητα.
Μακριά από εμάς λοιπόν, η αμαρτία της αγιομαχίας και οι υπερζηλωτικές συμπεριφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου