Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Ιερώνυμος: Για την πολιτεία πολίτες, για μένα πιστοί - Πώς να τους χωρίσω;

ΣΧΟΛΙΟ : Αν οι πολιτικοί και πέραν των κυβερνητικών κομμάτων, σκέφτονται το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας,τότε είμαστε σίγουρα πολύ κοντά σε ραγδαίες εξελίξεις,όπως η κατάργηση του άβατου στο Αγιον Όρος,αλλά και πολλά άλλα.
Πολλαπλά μηνύματα, την ώρα που το ζήτημα του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας παραμένει στην επικαιρότητα, έστειλε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, μιλώντας μετά τον εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, του ομώνυμου Δήμου.Ιερώνυμος: Για την πολιτεία πολίτες, για μένα πιστοί - Πώς να τους χωρίσω;

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στην Εκκλησία δεν υπάρχει χωρισμός, αλλά ελευθερία. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως, αν κάποιος θέλει, μπορεί να φύγει και, όταν θελήσει να επιστρέψει, «η μάνα Εκκλησία θα είναι εδώ και θα τον περιμένει, γιατί η Εκκλησία είναι η μάνα».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε λόγο για τους χιλιάδες ανθρώπους που βλέπει αυτές τις ημέρες «να έρχονται στην Εκκλησία» και αναρωτήθηκε: «Πώς να τους χωρίσω; Για την Πολιτεία είναι οι πολίτες και για μένα οι πιστοί. Δεν χωρίζονται αυτοί οι άνθρωποι. Και αυτό με απασχολεί έντονα. Τι θα πω; Όποιος είναι χριστιανός να περάσει και όποιος δεν είναι να φύγει; Μα, οι σχέσεις στην Εκκλησία είναι διαφορετικές από την Πολιτεία».

Και εξήγησε: «Την Πολιτεία τη δημιουργούν οι πολίτες. Τους πολίτες όμως τους "γεννάει" η Εκκλησία και η σχέση μας είναι μητρική και όχι διοικητική. Πώς θα χωριστεί η μάνα από το παιδί; Ποια μάνα θα το έκανε αυτό;», για να δηλώσει στη συνέχεια: «Ως πνευματικός πατέρας, δεν δέχομαι να χωρίσω τα παιδιά μου».

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν για την αλήθεια και την εφαρμόζουν, ενώ παράλληλα κάλεσε τους πιστούς να μην τους πιάνει πανικός, καθότι «η ιστορία της Εκκλησίας και η πορεία της αγιαστικής ζωής μας εμψυχώνει και μας δίνει δύναμη και κουράγιο. Όσοι, άλλωστε, οδηγούν τα βήματά τους απελπισμένοι σε αυτόν τον χώρο, γεμίζουν την καρδιά τους ανάπαυση όταν αντικρίζουν την Πλατυτέρα».

Σε αυτό το σημείο, μίλησε για την αξία της συνεργασίας, με την επισήμανση πως «είναι ο τρόπος για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη βοήθεια του λαού για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας και τόνισε πως «ο λαός είναι η αισιοδοξία μας και σε αυτόν στηριζόμαστε».

Βλέποντας τους χιλιάδες ανθρώπους, τόνισε, βλέπω και το μήνυμα της αισιοδοξίας. Φτάνει μόνο να είμαστε ενωμένοι, υπογράμμισε. Ωστόσο, σημείωσε, «καλούμαστε να έχουμε και τις απαιτήσεις μας. Εμείς καθορίζουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε. Πώς θα αναθρέψουμε τα παιδιά μας. Η δύναμη είμαστε εμείς. Αυτός ο λαός. Και μην αφήνουμε να μας πάνε όπου θέλουν οι άλλοι».

Τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, πολιτικοί, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, της ελληνικής Αστυνομίας, κληρικοί και πλήθος κόσμου.
http://www.protothema.gr/greece/article/622876/ieronumos-gia-tin-politeia-polites-gia-mena-pistoi-pos-na-tous-horiso/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου