Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΤΑ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ – «Περισσότερη δικαιοσύνη για τους λαούς, ο ιός της πλεονεξίας έχει μολύνει πολλούς»αναστασιος
Ο Μακαριότητας Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Δρ Αναστάσιος Γιαννουλάτος μίλησε
στο «Έθνος της Κυριακής» για την έλλειψη ιδεολογικού αντίβαρου απέναντι στην ισλαμική τρομοκρατία, την εκρίζωση των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και το μέλλον της Ελλάδας.

 Είναι αργά να αντιμετωπιστεί η ισλαμική τρομοκρατία στην Ευρώπη;
Όχι, ποτέ δεν είναι αργά. Αν συνεργαστούν οι μεγάλες δυνάμεις, το Ισλαμικό κράτος δεν θα αντέξει. Η ουσιαστικότερη θεραπεία είναι να αναζητηθεί συνειδητά περισσότερη δικαιοσύνη για όλους τους λαούς, ανεξαρτήτως πολιτιστικής και θρησκευτικής παραδόσεως και να καλλιεργηθεί ο αλληλοσεβασμός, το θεμέλιο της αρμονικής συνύπαρξης των λαών και η δικαιοσύνη απέναντι στις φτωχότερες κοινωνίες του πλανήτη.
Για την Ελλάδα
Πράγματι η οικονομική κρίση και τα προσφυγικά κύματα έχουν κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή στην Ελλάδα. Ελπίδα ωστόσο υπάρχει. Δοκιμασίες και κρίσεις έχουμε περάσει και στο παρελθόν. Για μια αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή πρέπει να τολμήσουμε ορθή διάγνωση. Συχνά γίνεται λόγος για διαφθορά. Παραλείπουμε όμως να ονομάσουμε τις ρίζες της: το ψέμα, την πλεονεξία, τον εγωκεντρισμό, την έλλειψη υπευθυνότητας έναντι του συνόλου. Αυτοί οι ιοί έχουν μολύνει πολλές ομάδες του πληθυσμού, όχι μόνο όσους βρίσκονται στην πολιτική ή οικονομική εξουσία.
Γίνεται λόγος και για αυτοκριτική. Αλλά συνήθως εννοούμε ότι η αυτοκριτική αφορά όλους, όχι εμάς.  Δεν φτάνει όμως η διάγνωση. Επιβάλλεται να ακολουθεί με συνέπεια η δέουσα θεραπευτική αγωγή. Η ουσιαστική αλλαγή στην Ορθόδοξη ορολογία λέγεται ΜΕΤΑ- ΝΟΙΑ, δηλαδή μετατροπή νοοτροπίας και συμπεριφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου