Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Ο ναός της αγίας Βαρβάρας στη Δερβιτσάνη, είχε γίνει αποθήκη φυτοφαρμάκων!

Στη Δερβιτσάνη της Β. Ηπείρου εόρτασε το παρεκκλήσι της αγίας Βαρβάρας, που την εποχή του καθεστώτος του Χότζα είχε γίνει αποθήκη φυτοφαρμάκων για τους κρατικούς αμπελώνες της περιοχής. Αρκετοί κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν σ' αυτό και τίμησαν την αγία. 
Σύμφωνα με μαρτυρίες το παρεκκλήσι έχει μεγάλη ιστορία. Αρχικά υπήρξε Ρωμαϊκό και Βυζαντινό κοιμητήριο. Μέσα στην πορεία των χρόνων καταστράφηκε και σχεδόν είχε ξεχαστεί η ύπαρξή του.
Τη δεκαετία του 1930, λένε οι ντόπιοι, εμφανίστηκε σε γυναίκα του χωριού η ίδια η αγία και την προέτρεψε να ξαναχτιστεί ο ναός. Έτσι και έγινε, αφού το γεγονός θεωρήθηκε θεία παρέμβαση. 
Από τότε και μέχρι το 1967, που άρχισε ο διωγμός της πίστης, το παρεκκλήσι λειτουργούσε κατά την εορτή της αγίας. Μετά εγκαταλείφθηκε και ερήμωσε ξανά.
Από το 2001, όμως, που ανακαινίστηκε, μέχρι και σήμερα, επί 17 ολόκληρα χρόνια, πανηγυρίζεται σ' αυτό η αγία Βαρβάρα.  
Η σκληρή αθεΐα στην Αλβανία και οι απάνθρωπες διώξεις με κάτεργα και εξορίες δεν μπόρεσαν να λυγίσουν την ψυχή των Ορθοδόξων, που με ταπεινό και συνάμα γενναίο φρόνημα  δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, έστω και αν τα ιερά και τα όσιά τους ποδοπατήθηκαν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου