Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Η Εκκλησία της Ουκρανίας Πατριαρχείου Μόσχας δεν αναγνωρίζει τη Νέα Εκκλησία.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας, (UOC-MP), αρνείται να αναγνωρίσει τη δομή που δημιουργήθηκε το Σάββατο στο Κίεβο στο «συμβούλιο ενοποίησης» και υποστηρίχθηκε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Νικολάι Ντανιλέβιτς, αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του UOC-MP.


Το Σάββατο  στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε σύνοδος στην οποία εξελέγη ο επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας, με τον ουκρανό πρόεδρο να ανακοινώνει τα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, μόνο δύο επίσκοποι της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας — Πατριαρχείο Μόσχας συμμετείχαν στο συμβούλιο.
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας αρνήθηκε να συμμετάσχει.
Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε κάνει γνωστό ότι η αυτοκεφαλία θα δοθεί από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης στις αρχές Ιανουαρίου.
«Η Εκκλησία έχει εκδηλώσει την ενότητά της και είναι λυπηρό ότι λίγοι παρέμειναν στο σχίσμα, αλλά και ότι αυτό το σχίσμα υποστηρίχθηκε από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Όσο κι αν προσπαθούσαν να διακηρύξουν το σχίσμα ως Εκκλησία και το μη κανονικό ως κανονικό, το Σώμα της Εκκλησίας του Χριστού δεν θα το δεχτεί αυτό.
Η δομή που δημιουργήθηκε χθες ήταν και θα παραμείνει ένα ξένο σώμα που απορρίπτεται και δεν γίνεται αποδεκτό από το Σώμα της Εκκλησίας », γράφει μεταξύ άλλων ο Ντανιλέβιτς στο Facebook.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της UOC, το «συμβούλιο ενοποίησης» του Σαββάτου δεν σχετίζεται καθόλου με την πραγματική εκκλησιαστική ζωή.
Την ίδια ώρα και η Εσθονική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας (EOC-MP) δεν αναγνώρισε επίσης τα αποτελέσματα του αποκαλούμενου «συμβουλίου ενοποίησης», στο ίδιο μήκος κύματος με τις ορθόδοξες Εκκλησίες της Βουλγαρίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας.

Ο Μητροπολίτης Κίεβου και Πάσης Ουκρανίας Ονούφριος ήταν και παραμένει ο νόμιμος επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, παρά τη δημιουργία της «νέας εκκλησίας» στο Κίεβο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρχιερέα EOC-MP Ντάνιελ Λεπίσκ.
vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου