Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Ραγδαίες εξελίξεις: Αυτοκεφαλία από το Φανάρι ζήτησαν οι σχισματικοί των Σκοπίων.

Στα Σκόπια η σχισματική Ορθόδοξη Εκκλησία με το εξωφρενικό όνομα «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», ζήτησε προ μηνών από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να την αναγνωρίσει ως αυτοκέφαλη. Το Φανάρι απάντησε ότι εξετάζει να την αναγνωρίσει ως Αρχιεπισκοπή Αχρίδας.


Με τη στάση της αυτή η μητέρα Εκκλησία της Ορθοδοξίας κατέστησε σαφές ότι δεν αναγνωρίζει «Μακεδονική Εκκλησία», παρά μόνο την Αρχιεπισκοπή με την ονομασία που εκείνο όρισε πριν χίλια χρόνια.
Ιστορική αναδρομή
Βεβαίως η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας είναι ένα ζήτημα σύνθετο από την ιστορία.
Στα χρόνια του μεσαίωνα ήταν η βουλγαρική Εκκλησία.
Μετονομάστηκε σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδας όταν ο αυτοκράτορας Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος κατέλυσε πριν χίλια χρόνια το βουλγαρικό κράτος.
Από το 1922 η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας βρέθηκε να υπάγεται στο Πατριαρχείο της Σερβίας.
Στις 5 Δεκεμβρίου του 1966 η Σύνοδος της σλαβομακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησία ζήτησε από την Αρχιερατική Σύνοδο της Σερβικής Εκκλησίας αυτοκέφαλο.
Σε ειδική συνεδρία που έγινε το επόμενο έτος η Σερβική Σύνοδος απέρριψε το αίτημα.
Στις 17 Ιουλίου του 1967 συγκλήθηκε η Γ΄ Κληρικολαϊκή Συνέλευση η οποία ανακήρυξε αυτοκέφαλη την σλαβομακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Στις 14-15 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους συγκλήθηκε έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας η οποία κήρυξε την ηγεσία της σλαβομακεδονικής Εκκλησίας σχισματική, όχι όμως και τους πιστούς της.
Πριν λίγα χρόνια η Σερβική Εκκλησία όρισε νέο Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας στα Σκόπια υπό τη δικαιοδοσία της.
Αποτέλεσμα, σήμερα στα Σκόπια να υπάρχουν δύο Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Η σχισματική και εκείνη που υπάγεται κανονικά στο σερβικό πατριαρχείο.
Ωστόσο, η χώρα από το 1991 είναι ανεξάρτητη.
Ως εκ τούτου, την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της, όπως και την εκκλησιαστική της τάξη, μπορεί να καθορίσει μόνο το Οικ. Πατριαρχείο.
Ζητούν αυτοκεφαλία
Οι σχισματικοί ιεράρχες στη αναθάρρυναν μετά τη χορήγηση αυτοκέφαλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικ. Πατριαρχείο. Ελπίζουν ότι τώρα είναι η σειρά τους.
Ο σχισματικός μητροπολίτης Τιμόθεος μιλώντας στην ειδησεογραφική πύλη mkd.mk, δήλωσε ότι υπάρχει αισιοδοξία για την αναγνώριση του αυτοκέφαλου:
«Όλες οι προσδοκίες είναι ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ξεκινήσει σύντομα τη διαδικασία αναγνώρισης της «Μακεδονικής» Εκκλησίας», είπε.
Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι η «Μακεδονική» Εκκλησία δεν θα αλλάξει το όνομά της εάν παραμείνει σχισματική.
«Εάν παραμείνουμε στην ίδια κατάσταση, δεν θα δεχθούμε κάτι τέτοιο (σ.σ. αλλαγή ονόματος).
»Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υποχρεώνει την Εκκλησία να αλλάξει το όνομά της, η «Μακεδονική» Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας, δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν θα αλλάξουμε όνομα».
Όπως όμως έχει κάνει σαφές το Οικ. Πατριαρχείο, η χορήγηση αυτοκεφαλίας συνιστά και αλλαγή ονόματος.
vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου