Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Ψάχνουν ισορροπία μεταξύ Φαναριού και Μόσχας.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου, η οποία συζήτησε χθες εκτενώς το θέμα του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας Ουκρανίας, επιχειρεί με εκτενή ανακοίνωσή της να «ισορροπήσει» μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας. Ωστόσο, υπήρξαν ιεράρχες οι οποίοι υποστήριξαν ότι η ανακοίνωση «στρέφεται κατά του Πατριαρχείου Μόσχας».Ψάχνουν ισορροπία μεταξύ Φαναριού και ΜόσχαςΣτην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το θέμα «άπτεται της ενότητος στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας» και προστίθεται ότι η διακοπή του μνημοσύνου ενός Προκαθημένου από άλλη Εκκλησία (δηλαδή του Οικουμενικού Πατριάρχη από τη Μόσχα) «για οποιοδήποτε διοικητικό ή δικαιοδοσιακό λόγο δεν μαρτυρεί το ορθόδοξο ήθος της ταπείνωσης».

Επίσης, γίνεται αναφορά στο θέμα της ομοφωνίας και αφήνεται να νοηθεί ότι η Εκκλησία Μόσχας δεν το τηρεί. Σημειώνεται ότι «κάθε έθνος δικαιούται, με την απόκτηση της εθνικής του ανεξαρτησίας, να επιζητήσει και την εκκλησιαστική του αυτοκεφαλία».

Αποφεύγοντας να ταυτιστεί με το Φανάρι και να αναγνωρίσει την Εκκλησία Ουκρανίας για να μη δυσαρεστήσει τη Μόσχα, η Ιερά Σύνοδος φρονεί μεν ότι η εξαγγελία της παραχώρησης της αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο έγινε «με σκοπό την ειρήνευση και την επίτευξη της ενότητας τής εκεί Εκκλησίας», αλλά είναι φυσικό, προστίθεται στην ανακοίνωση, να δοθεί κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα για να φανεί το αποτέλεσμα.

«Αν ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί, αναμένουμε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, χρησιμοποιώντας τον ρυθμιστικό του ρόλο, τον οποίο του παρέχει η θέση του ως Πρώτου στην Ορθοδοξία, να συγκαλέσει είτε πανορθόδοξη Σύνοδο είτε Σύναξη των Προκαθημένων για να επιληφθεί του θέματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος υποστηρίζει ότι και στην περίπτωση επίτευξης ενότητας γύρω από τη νέα ηγεσία «θα πρέπει και πάλι το Οικουμενικό Πατριαρχείο να βρει τρόπο καθησύχασης της συνείδησης των πιστών για την εγκυρότητα της χειροτονίας και των μυστηρίων, που τελούνται από την ηγεσία αυτή».
  Αριστείδης Βικέτος.
philenews.com   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου