Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Το ποτήριον της ρήξης διάλεξε ο Ιερώνυμος.

Επιτέθηκε στους μητροπολίτες - μέλη της Ιεραρχίας και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με την κυβέρνηση!
Ρεπορτάζ Αντώνης Τριανταφύλλου.
 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δείχνει ότι έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της Ιεραρχίας, λέγοντας άλλα μπροστά στους μητροπολίτες, ενώ εντελώς διαφορετική ήταν η γραπτή του εισήγηση!

Σήμερα είναι η ημέρα της κρίσης για το μέλλον της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερωνύμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μητροπολίτες δεν μετακινούνται από τη θέση τους ότι εμμένουν στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας του κλήρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αν τελικά θα προχωρήσουν οι αλλαγές που επιθυμούν ο Αρχιεπίσκοπος και το Μέγαρο Μαξίμου. Στο μεταξύ, η εκλογή του νέου μητροπολίτη Γλυφάδας δείχνει ότι είναι θρίλερ για γερά νεύρα.

Αίσθηση στους κύκλους των μητροπολιτών προκάλεσε η κίνηση του Αρχιεπισκόπου να μη διαβάσει όλη τη γραπτή εισήγηση, με την οποία τους επιτέθηκε, θεωρώντας τους υπεύθυνους για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Παρότι η ομιλία του ήταν ιδιαίτερα σκληρή, ο κ. Ιερώνυμος δεν είχε το σθένος να την εκφωνήσει από την αρχή μέχρι το τέλος. Η 19σελιδη εισήγηση μοιράστηκε μετά το τέλος της προφορικής ομιλίας του, ενώ πολλοί μητροπολίτες όταν διάβασαν το κείμενο δεν πίστευαν ότι άλλα τους είπε μέσα και άλλα έγραφε!

Η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της έκτακτης Συνόδου της Ιεραρχίας αναλώθηκε από μέρους του Αρχιεπισκόπου σε μια ύστατη προσπάθεια να μεταπείσει την Ιεραρχία ότι είναι προς όφελος της Εκκλησίας όσα ο ίδιος και ένας μικρός πυρήνας συνεργατών του απεργάζονταν εδώ και τρία χρόνια με την κυβέρνηση Τσίπρα, με μια ετεροβαρή και κακή για την Εκκλησία συμφωνία, που θα «θυσίαζε» τους ιερείς και τη μισθοδοσία τους για μόνο ένα κλάσμα της απαλλοτριωμένης εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος στην εισήγησή του περιέγραψε όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα κατά τις συναντήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης για το ότι αθέτησε την αρχική συμφωνία, καθώς ουδέποτε παρουσίασε το κείμενο του νομοσχεδίου, ως όφειλε, αλλά μια γενικόλογη εισηγητική έκθεση.

Σήμερα, το σώμα της Ιεραρχίας με ομοφωνία θα αποφασίσει, ενώ, όπως όλα δείχνουν, οι μητροπολίτες δεν θα υποχωρήσουν από την «κόκκινη γραμμή» πως εμμένουν στη διατήρηση του σημερινού μισθοδοτικού καθεστώτος, όχι γιατί θέλουν να σταθούν απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά διότι θεωρούν ότι οι κυβερνητικές προτάσεις δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένες και δεν διασφαλίζουν την απρόσκοπτη στο μέλλον καταβολή των μισθών των κληρικών.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έριξε χθες λάδι στη φωτιά, λέγοντας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ότι είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η Εκκλησία αρνείται να συζητήσει το θέμα της μισθοδοσίας, προσθέτοντας ότι ελπίζει «οι εμμονές κάποιων ιεραρχών να μην απορρίψουν το σχέδιο».
Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα για τη Γλυφάδα
Σήμερα, εκτός της κρίσιμης απόφασης για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου, η Ιεραρχία θα εκλέξει τρεις νέους μητροπολίτες σε Σιάτιστα, Γλυφάδα και Περιστέρι. Ο επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, είναι η μόνη σίγουρη -όχι υποψηφιότητα, αλλά- εκλογή για τη Μητρόπολη Περιστερίου.

Το παρασκήνιο για το ποιος θα εκλεγεί στη Μητρόπολη Γλυφάδας είναι έντονο. Εως χθες το μεσημέρι, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιχειρούσε να μαζέψει ψήφους υπέρ του επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου Αβραμιώτη, ως αντίβαρο στην οργανωμένη υποψηφιότητα του αρχιμανδρίτη Αλεξίου Ψωίνου. Στη Μητρόπολη Σιατίστης ισχυρή φαντάζει η υποψηφιότητα του π. Αθανασίου Γιαννουσά.
dimokratianews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου