Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Φανάρι – Ο κρίσιμος Μάιος -Οι αλλαγές στις Αρχιεπισκοπές Αμερικής, Αυστραλίας και Αγγλίας.

αυστραλίας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον  αναμένεται η συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείο τον Μάιο, καθώς στην ατζέντα αναμένεται να είναι οι αλλαγές στις Αρχιεπισκοπές Αυστραλίας, Αμερικής και Θυατείρων. Τρεις Αρχιεπισκοπές για τις οποίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης φαίνεται ότι έχει ήδη αποφασίσει να ολοκληρώσει τις αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς.

Η επόμενη μέρα στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας
Στην περίπτωση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Στυλιανού, ήταν εκείνη που κίνησε τις εξελίξεις. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει ήδη ζητήσεις από τους τρεις Επισκόπους τις θέσεις τους και η σχετική εισήγηση βρίσκεται ήδη στα χέρια του.  Λέγεται, μάλιστα ότι ο κ. Βαρθολομαίος έχει καταλήξει στο καθεστώς που θα διέπει την Αρχιεπισκοπή και το οποίο θα είναι διαφορετικό από το σημερινό.
Οι πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία θέλουν το Φανάρι να προσανατολίζεται στη δημιουργία τριών αυτόνομων διοικητικών οργάνων, τα οποία αφ’ ενός μεν  θα είναι αυτόνομα και αυτοτελή, αφ’ ετέρου εκείνο που θα εδρεύει στο Σίδνεϊ θα διατηρεί  τα προνόμια και τη μορφή της υπάρχουσας Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Συνεπώς, ο  Ιεράρχης, ο οποίος θα εκλεγεί στο Σίδνεϊ θα φέρει τίτλο Αρχιεπισκόπου, ενώ οι δύο άλλοι θα είναι Μητροπολίτες. Ωστόσο, και οι τρεις Ιεράρχες θα είναι ισότιμοι και θα έχουν από κοινού την ευθύνη της διοίκησης της πάλαι ποτέ ενιαίας Αρχιεπισκοπής.
Η δύσκολη περίπτωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής
Για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι γνωστό ότι το Φανάρι επιθυμεί διακαώς την αλλαγή στο τιμόνι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να λάβει την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ο οποίος παραμένει μέχρι νεωτέρας στη θέση του.
Λέγεται, μάλιστα, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την ομαλή μετάβαση, με τον «Εθνικό Κήρυκα» να γράφει ότι ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό θώκο, καθώς ο  Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ αποφάσισε να παραμείνει στην Ευρώπη και παρά το  Πατριαρχείο προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον  Πατριάρχη, ενώ η υποψηφιότητα Μητροπολίτη Τορόντο Σωτήριου, συνάντησε εξαρχής έντονες αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη της ομογένειας.
Πάντως, η ομογένεια στις ΗΠΑ και ο εκεί Κλήρος, θα ήθελαν να δουν πηδάλιο της Εκκλησίας έναν Ιεράρχη από την Αμερική, που να γνωρίζει τα της Αρχιεπισκοπής.
Αρχιεπισκοπή Θυατείρων
Όσον αφορά τέλος, στην περίπτωση της Αρχιεπισκοπής Αγγλίας ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Γρηγόριος αναμένεται να καταθέσει στην Αγία και Ιερά Σύνοδο την παραίτησή του λόγω ηλικίας. Και στην περίπτωση αυτή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξετάζει το ενδεχόμενο να «σπάσει» στα δύο η Αρχιεπισκοπή δίνοντας δύο θέσεις Μητροπολιτών.
dogma.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου