Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

21 Νοεμβρίου εισόδια Θεοτόκου: Η Παναγία μας καλεί να ζούμε Τον Θεό.

Στον ιερό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Κανακάδων της Μέσης Κέρκυρας λειτούργησε το πρωί της Πέμπτης 21 Νοεμβρίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.


Στην ομιλία του προς τους πιστούς ο κ. Νεκτάριος, αφορμώμενος από το αποστολικό ανάγνωσμα, περιέγραψε τις προτυπώσεις της Παναγίας στην Παλαιά Διαθήκη. Η Παναγία μας είναι η σκηνή του Μαρτυρίου, στην οποία περιλαμβάνεται η κιβωτός της Διαθήκης, είναι η μανναδόχος στάμνα, είναι η ράβδος του Ααρών, είναι το χρυσό θυμιατήρι.
Αυτά τα ιερά αντικείμενα για τον ιουδαϊκό λαό, τα οποία ο ίδιος ο Θεός έδωσε εντολή στον Μωυσή να ετοιμάσει, εμπεριέχουν τα σύμβολα της θεϊκής παρουσίας, σαν μια κυοφορία. Οι πέτρινες πλάκες που περιλαμβάνουν τις Δέκα Εντολές, το μάννα ως άρτος εξ ουρανού που τρέφει, το ξερό ραβδί του Ααρών που βγάζει άνθη χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, τα κάρβουνα που καίγονται για την δόξα του Θεού χωρίς να διαλύουν το θυμιατήριο, είναι προτυπώσεις του Χριστού, που είναι Αυτός που δίδει τις δέκα εντολές και το Ευαγγέλιο, είναι ο ίδιος ο άρτος ο εκ του ουρανού καταβάς που τρέφει εις ζωήν αιώνιον τους ανθρώπους, σαρκώνεται άνευ ανδρός δίδοντας καρπό μητρότητας στην Παναγία και σε ολόκληρη την ξηρανθείσα από την πνευματική ακαρπία ανθρώπινη φύση, γίνεται ο Ίδιος άνθραξ που οδηγεί την ανθρώπινη φύση ψηλά στον Θεό.
Όλα αυτά χάρις στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία εισέρχεται ως τριετίζουσα δάμαλις στον ναό των Ιεροσολύμων την ημέρα των Εισοδίων για να εγκατασταθεί, κατόπιν αποκαλύψεως του Θεού στον αρχιερέα των Ιουδαίων Ζαχαρία, στα Άγια των Αγίων, να τραφεί αγγελοπρεπώς μέχρι τα δώδεκα έτη της και να προετοιμασθεί δια της προσευχής για να δεχθεί το υπερφυές μυστήριο της σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού στα σπλάχνα της.
Χρωστούμε πολλή ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες στην Υπεραγία Θεοτόκο, διότι αυτή ανοίγει τον δρόμο ώστε να μπορούμε κι εμείς να μετέχουμε στην θυσία του Υιού του Θεού, να Τον λαμβάνουμε εντός μας όπως εκείνη διά των μυστηρίων της Εκκλησίας στους δικούς μας ναούς, να απεκδυόμεθα της αμαρτωλής μας φύσεως και ενδυόμεθα τον Θεό, να ζούμε στην επουράνια και άγια διάσταση, ως οι άγιοι, που είναι φίλοι και όχι υπηρέτες του Θεού.
Στους σκοτεινούς καιρούς της αμαρτίας και της αποστασίας η Υπεραγία Θεοτόκος μας αποκαλύπτει το θέλημα του Θεού που είναι η σωτηρία μας και μας καλεί, εισερχόμενοι κι εμείς στον ναό του Θεού, να βρούμε τι ζητάμε στην ζωή μας και να γευόμαστε την ενότητα και την αδελφοσύνη στο σώμα του Χριστού!
ekklisiaonline.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου