Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Μητροπολίτης Νεκτάριος: Παρερμηνεύτηκαν όσα είπα…

Στροφή 180 μοιρών στην από άμβωνος ρητορική και «ύμνοι» για κυβέρνηση και Μητσοτάκη!
Κύκλοι της Ι. Συνόδου απαντούν στον Ιεράρχη: «Οι θέσεις μας και οι αποφάσεις των κρατικών αρχών δεσμεύουν όλη την Εκκλησία»
 

«Ανέκρουσε πρύμναν» ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος μετά τον πανελλαδικό σάλο που προκάλεσαν όσα είπε από άμβωνος, όταν στις 25 Μαρτίου κάλεσε τους πιστούς να παρανομήσουν με δήλωση ότι βγαίνουν να ασκηθούν ώστε να πάνε στις εκκλησίες για να κοινωνήσουν. Κύκλοι της Ι. Συνόδου απαντούν στον Ιεράρχη: «Οι θέσεις μας και οι αποφάσεις των κρατικών αρχών δεσμεύουν όλη την Εκκλησία»


Με γραπτή του ανακοίνωση που δημοσίευσε το «Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ορθοδοξία», επιχειρεί να απαντήσει στα δημοσιεύματα και τα ηχητικά αποσπάσματα που περιέχουν τις δικές του δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι περιλαμβάνονται ανακρίβειες (!) αλλά και ότι δεν ερμηνεύουν σωστά τα όσα είπε κατά το κήρυγμα της Θείας Λειτουργίας της εορτής του Ευαγγελισμού.
Σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις εντός του χώρου της κυβέρνησης από το «αντάρτικο» κατά των αποφάσεων του Πρωθυπουργού, αναφέρει ότι στο λόγο του δεν έκανε μνεία στην ελληνική κυβέρνηση ή τον Κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, παρά το ότι καλούσε τους πιστούς να παραβιάσουν τα μέτρα που με δραματικούς τόνους καλούσε η κυβέρνηση τους πολίτες να εφαρμόσουν, δηλώνει τώρα ότι κατανοεί «τον κόπο του (σ.σ. Κ. Μητσοτάκη) να βγάλει με υπευθυνότητα την πατρίδα μας από την παγκόσμια κρίση».

Κύκλοι της Ι. Συνόδου: Οι θέσεις μας και οι αποφάσεις των κρατικών αρχών δεσμεύουν όλη την Εκκλησία

Ας σημειωθεί ότι λίγο πριν εκδοθεί η δήλωση του Μητροπολίτη, κύκλοι της Ιεράς Συνόδου (σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ-1) υπογράμμισαν σχολιάζοντας τα όσα ο Μητροπολίτης Κέρκυρας είπε από άμβωνος: «Οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου είναι σαφείς και δεδομένες και δεσμεύουν όλη την Εκκλησία όπως άλλωστε και οι αποφάσεις των κρατικών αρχών για την προστασία της δημόσιας υγείας».

«Αντιφατική η απόφαση»!

Όσον αφορά για το κάλεσμα στους πιστούς να προσέλθουν στις εκκλησίες για να κοινωνήσουν, ο Μητροπολίτης Νεκτάριος υποστηρίζει ότι ο ίδιος απλώς έκανε λόγο για μία παράλειψη που έρχεται σε αντίφαση με εν ισχύει κρατική απόφαση. Και συνεχίζει με το επιχείρημα ότι η πρότασή του είναι να εκμεταλλευτούν οι πιστοί την ώρα της σωματικής τους άσκησης ή της βόλτας των κατοικίδιων ώστε να… περπατήσουν μέχρι τις ανοικτές εκκλησίες!

«Να έχουν τουλάχιστον το δικαίωμα να κοινωνήσουν»

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στους πιστούς τουλάχιστον να κοινωνήσουν: «Ουδέποτε αναφέρθηκα σε θεία λειτουργία με ανοιχτές τις εκκλησίες, αλλά στην δυνατότητα των πιστών να κοινωνήσουν, αφού η θεία λειτουργία, η οποία είναι και το κατεξοχήν λειτούργημα, αλλά και αν θέλουμε να μιλήσουμε με την εκκοσμικευμένη γλώσσα, η εργασία, το επάγγελμα των κληρικών, τελεσθεί κεκλεισμένων των θυρών. Οι πιστοί πρέπει να έχουν το δικαίωμα τουλάχιστον να κοινωνήσουν κατόπιν, την ώρα της ατομικής προσευχής τους, τηρώντας όλα τα μέτρα τα οποία η πολιτεία έχει ορίσει για τους κλειστούς χώρους».
Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος αναφέρει τώρα ότι υπάρχει «η εναλλακτική λύση της θείας κοινωνίας από το αρτοφόριο το οποίο φυλάσσεται στην Αγία Τράπεζα για έκτακτες καταστάσεις, όπως και αυτή που βιώνουμε» ενώ θυμίζει ότι με απόφασή του ανεστάλησαν όλες οι δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως που θα μπορούσαν να φέρουν συνάθροιση και συνωστισμό: «Είναι τουλάχιστον αστείο να διατυπώνονται κρίσεις ότι προτρέπω αντίσταση στα μέτρα της πολιτείας».

Παγκόσμια Δικτατορία; Αυτοί το έχουν πει!

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών απαντά και στις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποστροφή για την επιχείρηση να εγκαθιδρυθεί παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας μία «παγκόσμια δικτατορία», παραθέτοντας άρθρα του πανεπιστημιακού Κ. Κυριαζόπουλου και του πρώην πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, τα οποία, όπως αναφέρει, δεν έχουν διαψευστεί (!) και δεν έχει δοθεί δημοσίως (από ποιον;) κάποια σοβαρή απάντηση.

Για το Πάσχα: Μην μας υποχρεώσετε να αναζητήσουμε άλλες λύσεις.

Τέλος, καλεί την πολιτεία να φέρει μέτρα που να συμβάλλουν στο να τελεστούν οι εορτασμοί του Πάσχα ώστε «να μην υποχρεωθούμε να αναζητήσουμε άλλες λύσεις που και το δημόσιο συμφέρον να διαφυλάξουν, αλλά το δικαίωμα του θρησκεύειν να μην απαγορεύουν»
corfupress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου