Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Ρήξη Μητροπολίτη Νεκτάριου με τον Αρχιεπισκόπο Ιερώνυμο και επίθεση κατά κυβέρνησης!

«Απολαμβάνουν πλήρους ανοχής όσοι δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να πούνε έναν λόγο για την διαφύλαξη της πίστεώς μας και των παραδόσεων του λαού», δηλώνει ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με αφορμή την «ανοχή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» για την «παραβίαση της ΚΥΑ το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών»!

Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο κ. Νεκτάριος επιτίθεται σφοδρά κατά της κυβέρνησης για την οποία υποστηρίζει ότι εξάντλησε όλη την αυστηρότητα στην εφαρμογή της ΚΥΑ στην Κέρκυρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα για το θέμα «λαλίστατο» τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιά την ώρα που «δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο ή (σ.σ. εισαγγελική) παραγγελία για την παραβίαση των ΚΥΑ στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών»!

Στροφή 180 μοιρών για τη λιτανεία του Μ. Σαββάτου

Ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, αφού υποχωρεί από την αρχική αντίδραση για ματαίωση της εντός του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα λιτάνευσης του σκηνώματος του Αγίου, δηλώνει πως επιτρέπει την τελετή της περιφοράς του με 4 ιερείς αλλά ο ίδιος, «δεν θα επισφραγίσει με την παρουσία του μια τέτοια παραβίαση της κερκυραϊκής τάξης, για την οποία παραβίαση θεωρεί υπεύθυνη αποκλειστικά την ελληνική πολιτεία».
Στροφή 180 μοιρών κάνει και για την τηλεοπτική μετάδοση, την οποία πάντως, θα παράξει ή ίδια η Μητρόπολη Κέρκυρας με δικά της μέσα και θα διανείμει διαδικτυακά σε όποιον το επιθυμεί, μεταξύ αυτών και στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς!

Ρήξη με Ιερώνυμο, ΝΔ

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από την Ι.Μ. Κερκύρας και Παξών δείχνει πως έχει επέλθει στη φάση αυτή ρήξη του Μητροπολίτη Νεκτάριου τόσο με την κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και με τον Αρχιεπίσκοπο, τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί ότι δεν προστατεύει την πίστη, ενώ παρέχει στήριξη στη Μερόπη Υδραίου δηλώνοντας ότι για την τέλεση της αυριανής λιτάνευσης εντός του ναού ήρθε με την ίδια σε συνεννόηση κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

«Πόρτα» από Κεραμέως

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, από την οποία ζήτησε να εξαιρεθεί ειδικά για τη λιτανεία αυτή ο περιορισμός της νομοθεσίας, κάτι που η Υπουργός το αρνήθηκε κατηγορηματικά!Η ανακοίνωση της Ι.Μ. Κέρκυρας

Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης 16 Απριλίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας να δοθεί άδεια, ώστε με την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή κληρικών να γίνει το Μέγα Σάββατο με στοιχειωδώς αξιοπρεπή κατά την παράδοση τάξη εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος η λιτανεία του Επιταφίου του Χριστού και του ιερού σκηνώματος του Αγίου, καθιερωμένη εδώ και 500 χρόνια. Στον Σεβασμιώτατο απάντησε με επιστολή η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, η οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί να δοθεί τέτοια άδεια, λόγω του κορωνοϊού.
Κατόπιν τούτων, ο Σεβασμιώτατος, αφού συνομίλησε και με την Δήμαρχο Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, καθώς ο Δήμος έχει την τελική ευθύνη για την διεξαγωγή της λιτανείας, ενημερώνει το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας και τον κερκυραϊκό λαό ότι η λιτανεία θα πραγματοποιηθεί, κεκλεισμένων των θυρών, στις 10.30 το πρωί εντός του ναού με το εξής τυπικό:
4 ιερείς θα λιτανεύσουν μία φορά το σκήνωμα του Αγίου, εναποθέτοντάς το στην θύρα, και οι ίδιοι θα λιτανεύσουν δύο φορές τον Επιτάφιο του Χριστού.
Ο Μητροπολίτης, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να επισφραγίσει με την παρουσία του μια τέτοια παραβίαση της κερκυραϊκής τάξης, για την οποία παραβίαση θεωρεί υπεύθυνη αποκλειστικά την ελληνική πολιτεία, δεν θα παραστεί. Άλλωστε, σ’ αυτήν την σιωπηλή λιτανεία κατά παράδοσιν ο Άγιος Σπυρίδων επέχει θέση επισκόπου.
Η Ιερά Μητρόπολις θα προσφέρει μέσω livestreaming στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια την δυνατότητα απ’ ευθείας αναμετάδοσης της σύντομης αυτής λιτανεία, ενώ θα την μεταδώσει και διά της ιστοσελίδας της www.imcorfu.gr.
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας εκφράζει την λύπη του για το ότι η κυβέρνηση εξήντλησε στην Κέρκυρα όλη την αυστηρότητα στην εφαρμογή της ΚΥΑ περί των λειτουργιών των Εκκλησιών, μη λαμβάνοντας υπόψιν τις παραδόσεις του τόπου, ενώ επέτρεψε, χωρίς ο κατά άλλα λαλίστατος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη να κάνει κάποιο σχόλιο ή παραγγελία, η ΚΥΑ να παραβιαστεί το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπως φάνηκε ξεκάθαρα σε πλήθος φωτογραφιών που δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο και στα όσα ο λαός μας είδε από τηλεοράσεως. Φαίνεται πως όσοι δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να πούνε έναν λόγο για την διαφύλαξη της πίστεώς μας και των παραδόσεων του λαού μας απολαμβάνουν πλήρους ανοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου