Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Να βιώσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα με ηρεμία»

 

Να βιώσουν αυτή την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα με ηρεμία και με βαθιά πνευματική χαρά ότι ο δικός μας Κύριος έδειξε την αγάπη και την στοργή του για εμάς με την εκούσια θυσία Του κάλεσε τους πιστούς από τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, την Κυριακή των Βαΐων 25 Απριλίου.

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε επίσης και στην αυστηρότητα και καχυποψία που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στους ανθρώπους εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, αλλά και των εκλογών που διεξήχθησαν, χθες, στην Αλβανία.

Με αφορμή από την αποστολική περικοπής αρχικά σημείωσε: «με τη σημερινή ημέρα εισερχόμεθα σε μια εβδομάδα κατανύξεως. Είναι όμως πολύ σημαντικό ότι ο απόστολος μας καθόρισε πως πρέπει να ζήσουμε αυτή τη βδομάδα. Ίσως παραξενεύονται μερικοί ότι αντί να μας κάνει λόγο για δάκρυα μας λέει ακριβώς το αντίθετο. «Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε. Πάλιν ερώ, χαίρετε» και συνεχίζει να προσδιορίζει που θα στηρίζεται αυτή η χαρά. Παραξενεύει πάλι ότι το πρώτο το οποίο τονίζει είναι «το επιεικές ημών γνωσθήτω πάσιν ανθρώποις».

Αναφερόμενος στις ημέρες που διανύουμε και την έντονη σύγκρουση και καχυποψία που επικρατεί κάλεσε τους πιστούς να κρατήσουν μια στάση επιείκειας. «Ιδιαίτερα σε αυτές τις ημέρες που υπάρχει μια έντονη σύγκρουση και καχυποψία, ένας εκνευρισμός και μια ένταση χρειάζεται όλοι να κρατήσουμε μια επιείκεια στη συμπεριφορά μας. Μια διάθεση κατανοήσεως και υπομονής. «Το επιεικές ημών γνωσθήτω πάσιν ανθρώποις». Οι άνθρωποι έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό πολύ αυστηροί ο ένας για τον άλλον και επειδή είμαστε, ξέρετε, σε μια δύσκολη περίοδο εκλογών και εμείς η ένταση κάποτε περνάει και τα όρια. «Το επιεικές ημών γνωσθήτω πάσιν ανθρώποις» και συνεχίζει ο απόστολος «ο Κύριος εγγύς». Δεν είσαστε μόνοι σας. Ότι θα έρθει κάποτε πολύ αργά στο μέλλον ο Κύριος είναι ήδη δίπλα σας. Για αυτό μη μεριμνάτε, μην ανησυχείτε και μην βρίσκεστε σε πανικό για τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται, αλλά όλα τα αιτήματά σας, με πολύ εμπιστοσύνη και πίστη, να τα καταθέτετε απλά και φυσικά στον Θεό. Και μόνο έτσι η ειρήνη του Θεού, μια ειρήνη η οποία δεν σχετίζεται με απλώς συμβουλές πρακτικές, αλλά σχετίζεται με το δώρο του Θεού «η υπερέχουσα πάντα νουν», αυτή θα φρουρίζει τις καρδιές σας και τις σκέψεις σας. Πολλές φορές οι σκέψεις μας είναι λίγο πιο ταραγμένες από ότι τα λόγια μας».

Καταλήγοντας, ο Προκαθήμενος της εν Αλβανία Ορθοδόξου Εκκλησίας ευχήθηκε για την Εβδομάδα που ξεκίνησε όλοι να την περάσουμε με ηρεμία και να την βιώσουμε όσο πιο βαθιά γίνεται, παρά τις συνθήκες των περιορισμών που επικρατούν. «Αδελφοί μου εύχομαι με όλη μου την καρδιά αυτήν την εβδομάδα να την περάσουμε έτσι, ήρεμα, ειρηνικά, με μια βαθιά πνευματική χαρά. Την χαρά που μας χαρίζει το γεγονός ότι ο δικός μας ο Κύριος έδειξε την αγάπη του και την στοργή του για μας, όχι με λόγια, αλλά με προσωπική εκούσια θυσία. Και ότι τελικά όλα αυτά σφραγίστηκαν με την Ανάστασή Του. Ας χαρούμε αυτή την εβδομάδα και μέσα στις συνθήκες των περιορισμών που υπάρχουν ας την ζήσουμε όσο μπορούμε πιο βαθιά».

https://www.orthodoxianewsagency.gr

tachydromos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου