Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα προσκύνησε τη λάρνακα με τα λείψανα του Αγίου βασιλιά της Σερβίας Αγίου Ἰωάννη του Θαυματουργού του Βλαδιμήρου και συμμετείχε στη λιτανεία στη γιορτή του! ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ / ΦΩΤΟ BINTEO.

 

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα προσκύνησε τη λάρνακα με τα λείψανα του Αγίου βασιλιά της Σερβίας Αγίου Ἰωάννη του Θαυματουργού του Βλαδιμήρου που βρίσκεται στην αλβανική πόλη Elbasan, περίπου τριάντα χιλιόμετρα από τα

Τίρανα. Μια χειρονομία και κίνηση κάτι παραπάνω από καλής θέλησης.Πρόκειται για Ιστορικό Βήμα.. Πήγε στη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Βλαντιμίρ όπως λέγεται, στις 4 Ιουνίου.Έγινε εντυπωσιακή λιτανεία του λειψάνου με συμμετοχή πλήθους συμμετείχε κι ο Πρόεδρος Αλβανίας που ακολούθησε την πομπή πολύ ευδιάθετος…

πιο

Η λάρνακα του Αγίου βρίσκεται στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βλαντιμίρ που είναι και Μάρτυρας που ανήκει στην Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία στο χωριό Μπράντις στην περιοχή του Ελμπασάν. Είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ἰωάννη το Θαυματουργό του Βλαδιμήρου , τον κυβερνήτη της Duklja και της Σερβίας κατά την περίοδο από περίπου 1000 έως 1016.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας έγραψε στα κοινωνικά μέσα:

Peut être une image de 1 personne et intérieur
Peut être une image de 1 personne, position debout et intérieur

Αποδέχτηκα με ευχαρίστηση την πρόσκληση της Ορθόδοξης κοινότητας και της Μητρόπολης του Ελμπασάν , να παραβρεθώ σήμερα με την ευκαιρία της θρησκευτικής γιορτής του Αγίου Ιωάννη Βλαντιμίρ,σ΄ ένα από τα πιο σημαντικά μέρη των Βαλκανίων, σύμβολο της ένωσης λαών ανεξάρτητα από εθνικότητες. Χαίρομαι που συναντώ πολλούς πολίτες, ακόμη και από χώρες της περιοχής, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, (Σκόπια), Βουλγαρία και Σερβία, που ήρθαν στο Σιτζόν για να γιορτάσουν μαζί και σε απόλυτη αρμονία με τους Αλβανούς πιστούς. Προωθήστε όλες τις αξίες που ενώνουν τα έθνη μας, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία, τη συμβίωση, τον διάλογο και την ανοχή μεταξύ εθνοτικών ομάδων και πεποιθήσεων, για την ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας. Συμμετείχα στις προσευχές των πιστών για υγεία, ευημερία και χαρά σε κάθε οικογένεια! Είθε ο Άγιος να βοηθήσει.

Peut être une image de 8 personnes, personnes debout et intérieur

Το μοναστήρι χτίστηκε γύρω από την αρχική εκκλησία και έγινε το κέντρο της νεοσύστατης αρχιεπισκοπής Δυρραχίου τον 18ο αιώνα.

Peut être une image de 4 personnes, personnes debout et plein air

O Άγιος γεννήθηκε τον δέκατο αιώνα. Ήταν ο Σέρβος κυβερνήτης του Διοκλητιανού, μια περιοχή στο σημερινό τμήμα της σημερινής Αλβανίας και του Μαυροβουνίου. Αντιστάθηκε και αιχμαλωτίστηκε σε μάχη από τον Τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας, φυλακίστηκε. Ωστόσο, τελικά του έδωσε την κόρη του Κοσάρα ως γυναίκα που τον ερωτεύθηκε όντας δέσμιο. Μετά το θάνατο του Σαμουήλ, ο γιος του  Jean-Vladislav, έστησε ενέδρα στον άγιο και τον σκότωσε το 1015 στην Πρέσπα. Λίγο αργότερα, αναγνωρίστηκε ως άγιος και μάρτυρας. Μετά το θάνατό του, η σύζυγός του Κοσάρα, με την οποία είχε λευκό γάμο λόγω της ευλάβειας του, μετακόμισε στο μοναστήρι που είχε ιδρύσει στο Elbasan. Τα θαυμαστά λείψανα του αγίου μεταφέρθηκαν εκεί το 1368. Ο σταυρός που φορούσε όταν αποκεφαλίστηκε είναι ένα άλλο λείψανο που σχετίζεται με τον άγιο. Ο άγιος θεωρείται ιαματικός. Η Μονή Ελμπασάν, ανακαινίστηκε με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων Αναστάσιου.

Peut être une image de 3 personnes, personnes debout et intérieur
Peut être une image de 6 personnes, personnes debout et intérieur
Peut être une image de 3 personnes, personnes debout et plein air

Peut être une image de 8 personnes, personnes debout et intérieur
Peut être une image de 11 personnes, personnes debout et intérieur
Peut être une image de 8 personnes, personnes debout et intérieur
Peut être une image de 3 personnes et plein air

Ένας Άγιος που ενώνει είναι πραγματικά μεγάλος Άγιος..

Peut être une image de 8 personnes, personnes debout et plein air
Peut être une image de 4 personnes, personnes debout et plein air

Peut être une image de 12 personnes, personnes debout et intérieur
Peut être une image de 2 personnes et personnes debout
Peut être une image de 8 personnes et personnes debout
Peut être une image de 6 personnes, personnes debout et plein air
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου