Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Κοντός ψαλμός αλληλούια για τον Μόρφου.

 Βάσος Βασιλείου   

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προειδοποίησε τον Μητροπολίτη Μόρφου με αποβολή και στέρηση ψήφου, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως θα κόψει την οικονομική βοήθεια σε όποιον τάσσεται κατά του εμβολιασμού. Αυτό προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του στην εκπομπή «Από μέρα σε μέρα» του ΡΙΚ ενώ ερωτηθείς κατά πόσον η απόφαση ήταν ομόφωνη, απάντησε καταφατικά. 

Όσον αφορά όσους ετοιμάζονται να τον διαδεχθούν, επίσης η απάντηση του ήταν κατηγορηματική: «Χθες είπα ότι βρίσκομαι εν ζωή ακόμη και έτσι ούτε εκλογές υπάρχουν ούτε τίποτε και οφείλουν οι πάντες να προσγειωθούν και να μάθουν να σέβονται».

Κληθείς να απαντήσει τι θα πράξει με τους ιερείς αν τυχόν δεν συμμορφωθούν με την απόφαση της Συνόδου, ανέφερε ότι στο τέλος του μηνός δεν θα πάρουν τον μισθό τους.

Ο Μακαριότατος ανέφερε αρχικά, ότι στην προχθεσινή συνεδρία επικαλέστηκε την (προηγούμενη) απόφαση της Συνόδου και πρόσθεσε: «Είπα σε όλους και ειδικά τον Άγιο Μόρφου ότι καλέσαμε ενώπιον της Συνόδου τρεις επαΐοντες γιατρούς να μας μιλήσουν για την πανδημία και αφού τους ακούσαμε με προσοχή, η Σύνοδος δέχτηκε τις απόψεις των δύο».

Και ο Αρχιεπίσκοπος συνέχισε: «Αν αγαπάς άγιε Μόρφου, εγώ παίρνω ως δεδομένο πως λάθος εκάναμε και υιοθετήσαμε τη θέση της Κυβέρνησης. Λαμβάνω ως δεδομένο πως έκανε λάθος και η Κυβέρνηση για εμβολιασμό του λαού. Αδελφοί ακούστε. Η Σύνοδος έλαβε απόφαση ότι συμφωνεί να εμβολιαστούμε όλοι, αυτή είναι η απόφαση και οφείλουμε όλοι να την εφαρμόσουμε και είναι υποχρεωτική για όλα τα μέλη της. Απαιτώ από τη Σύνοδο να διατάξει πως όλοι πρέπει να υλοποιήσουν την απόφαση της. Αν δεν θέλει να εμβολιαστεί κάποιος δικαίωμα του, αλλά δεν μπορεί να διδάσκει διαφορετικά από ό,τι αποφάσισε η Σύνοδος».

Όπως είπε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ανέφερε και τα εξής: «Αν οποιοσδήποτε δεν υλοποιήσει την απόφαση εισηγούμαι να τιμωρηθεί. Να αποβληθεί από τη Σύνοδο για 1-2 χρόνια κ.λπ.. Αν δεν συμμορφωθούμε και φωνασκούμε και δεν εμβολιαστεί ο λαός και μείνουν επενδύσεις ανενεργές και τα ξενοδοχεία κλειστά δεν θα έχει η Αρχιεπισκοπή χρήματα να συντηρεί το ταμείο μισθοδοσίας του κλήρου. Ούτε και οι Μητροπόλεις θα παίρνουν χρήματα από το Κεντρικό Ταμείο, οπόταν δεν θα έχουν χρήματα».

Και ο Μακαριότατος συνέχισε: Είπα στους Συνοδικούς, σας προειδοποιώ ότι η Αρχιεπισκοπή δεν θα έχει να σας δώσει, προς γνώση και συμμόρφωση. Καλώ τη Σύνοδο να σταθεί στο ύψος της και να πει πως όποιος δεν υλοποιεί την απόφαση της, θα τιμωρηθεί». 

Ερωτηθείς κατά πόσον συμφώνησε και ο Μητροπολίτης Μόρφου, είπε πως η απόφαση ήταν ομόφωνη. Έκλεισε δε με αιχμές αναφέροντας: «Δεν θα κατεβάσουμε την Εκκλησία στο πεζοδρόμιο. Όταν άλλα αποφασίζουμε και άλλα κάνουμε αυτό ισχύει».

Στον απόηχο της συνεδρίας της Συνόδου, προκλήθηκε αναστάτωση από κήρυγμα αρχιμανδρίτη στην Πλατανιστάσα, όπως μετέδωσε το SigmaLive. Ο αρχιμανδρίτης, ο οποίος υπάγεται στη Μητροπολιτική Περιφέρεια Μόρφου, φέρεται να ανέφερε, πως «έχουν εφαρμοστεί θεραπείες με άλλα φάρμακα και όσοι νόσησαν έχουν θεραπευτεί». Σύμφωνα πάντα με το SigmaLive, ο αρχιμανδρίτης τόνισε πως «και η Εκκλησία έχει τα φάρμακά της που είναι τα μυστήρια, η εξομολόγηση, ο αγιασμός, το λαδάκι και η ενάρετη ζωή». 

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Κοινοτάρχης του χωριού Πλατανιστάσα, Σάββας Μεντζής, ανέφερε πως από το κήρυγμα του Αρχιμανδρίτη ενοχλήθηκαν αρκετοί από τους παρευρισκόμενους στην εκκλησία και αποχώρησαν. 

«Πολλοί ήρθαν και φώναζαν και έκαναν παράπονα, γιατί του επιτρέπουμε να λέει αυτά που λέει», ανέφερε ο κοινοτάρχης. 

Ο κ. Μεντζής ξεκαθάρισε, πως τόσο στην εκκλησία όσο και στην κοινότητα γενικότερα, τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας από τον ιό. 

Για τα νέα φάρμακα μίλησε ο Μητροπολίτης Νεόφυτος

Αναφορά σε φάρμακα κατά του κορωνοϊού έκανε και ο ίδιος ο Μητροπολίτης Μόρφου, αναφέροντας και τα ακόλουθα σε ανακοίνωση του μετά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου: «Εισηγηθήκαμε (ο υποφαινόμενος) προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως μεριμνήσει ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να προμηθευτεί τα νέα φάρμακα εναντίον του κορωνοϊού, τα ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα, με την ελπίδα ότι η συγκεκριμένη εισήγηση θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να έχουν την ευκαιρία και οι συμπατριώτες μας να λαμβάνουν τα εν λόγω φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται ήδη στην Αμερική και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και αναφέρεται ότι παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας κατά του κορωνοϊού, που φθάνουν το 85% έως και 90%».

Όπως έγραψε ήδη ο «Φ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος παρευρέθη στη συνεδρία της Συνόδου, απάντησε πως η Κυβέρνηση στηρίζεται στη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή αλλά και στις συστάσεις και υποδείξεις κορυφαίων γιατρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Όσον αφορά την απόφαση της Συνόδου, ο Μόρφου Νεόφυτος αναφέρει στη δήλωση του: Τόσον ο υποφαινόμενος όσον και οι λοιποί Αρχιερείς συμφωνήσαμε με την πρόταση του Μακαριοτάτου, ότι εντός της Ιεράς Συνόδου θα εκφράζουμε τη διαφωνία μας, όταν διαφωνούμε με κάποια απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της. Δημοσίως όμως θα σιωπούμε, νοουμένου ότι δεν θα προκληθούμε να απαντήσουμε και θα εκφράζουμε δημοσίως τη συμφωνία μας με αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών της Ιεράς Συνόδου, εκεί που συμφωνούμε».

Ως προς το ζήτημα του εμβολιασμού, στην ανακοίνωση αναφέρεται, πως «με τα εμβόλια που κυκλοφορούν κατά του κορωνοϊού Covid-19, παραμένουμε σταθεροί στις απόψεις μας που εκφράσαμε δημοσίως, πάντα με διάκριση, έστω κι αν είμαστε μειοψηφούντες».

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου