Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ζήτησαν… ιδιωτικά άφεση αμαρτιών οι ιερείς, δεν ήθελαν να «ρεζιλευτούν» δημόσια.

 

Ζήτησαν… ιδιωτικά άφεση αμαρτιών οι ιερείς, δεν ήθελαν να «ρεζιλευτούν» δημόσια

Σε… ιδιωτική εξομολόγηση προέβησαν οι ιεράρχες που τάσσονταν κατά του εμβολιασμού, μετά την προειδοποίηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ότι εάν δεν απολογηθούν και εάν δεν σταματήσουν να παροτρύνουν τον κόσμο να μην εμβολιαστεί, θα προχωρήσει με αποκοπές μισθών. 

Μετά την Ιερά Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος έτριξε τα δόντια στους αντιφρονούντες μητροπολίτες και ιερείς, αναφορικά με τις θέσεις τους γύρω από την πανδημία και τον εμβολιασμό, η κατάσταση εξομαλύνθηκε και οι αντιδράσεις εξανεμίστηκαν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του REPORTER, ιερείς που τάσσονταν κατά του εμβολιασμού, απέστειλαν επιστολές στον προκαθήμενο της εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, με τις οποίες απολογήθηκαν για τις πράξεις τους και υποσχέθηκαν ότι θα συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Παράλληλα, στις επιστολές τους, εξηγούσαν πως δεν ήθελαν να ρεζιλευτούν βγαίνοντας δημόσια να απολογηθούν για τις απόψεις που παρέθεταν και τις προτροπές τους προς τον κόσμο, κάτι που η Αρχιεπισκοπή σεβάστηκε και έκανε αποδεχτή την απολογία τους, ανεξαρτήτως εάν αυτή δεν ήταν δημόσια, όπως ήταν και η υπόδειξη του Αρχιεπισκόπου. 

Ως εκ τούτου, ζήτησαν «άφεση αμαρτιών», με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να τους δίνει… συγχώρεση, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μήνυμά του είναι πως εάν προβούν σε οποιαδήποτε παρόμοια ενέργεια στο μέλλον, δεν θα υπάρξει νέα προειδοποίηση και θα ισχύσει αυτόματα η εξαγγελία για αποκοπή μισθών.

Την ίδια ώρα, κατευνάστηκαν και οι αντιδράσεις από τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, ο οποίος υποσχέθηκε μετά την Ιερά Σύνοδο… όρκο σιωπής σε σχέση με την πανδημία, ειδάλλως θα υπόκειτο στις ίδιες συνέπειες με τους ιερείς.

Έχουν παρέλθει ήδη δύο εβδομάδες από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η Ιερά Σύνοδος και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος από τον Μητροπολίτη.

Μοναδική αντίδραση του, ήταν ανακοίνωση την οποία εξέδωσε, μέσω της οποίας ενημέρωνε ότι «εντός της Ιεράς Συνόδου θα εκφράζουμε τη διαφωνία μας, όταν διαφωνούμε με κάποια απόφαση της πλειονοψηφίας των μελών της. Δημοσίως όμως θα σιωπούμε, νοουμένου ότι δεν θα προκληθούμε να απαντήσουμε και θα εκφράζουμε δημοσίως τη συμφωνία μας με αποφάσεις της πλειονοψηφίας των μελών της Ιεράς Συνόδου, εκεί που συμφωνούμε».

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης έστειλε μήνυμα πως θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην οδηγηθεί ο λαός σε διχασμό, μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. «Οι μη εμβολιασμένοι να προσεύχονται για τους εμβολιασμένους και οι εμβολιασμένοι για τους μη εμβολιασμένους. Ο ένας να στηρίζει τον άλλο και η καλοσύνη αυτή θα προσελκύσει την χάριν του Αγίου Πνεύματος, τον Χριστό μας και τον επουράνιο Πατέρα μας».

Στο μεταξύ, σταμάτησαν να φθάνουν επιστολές στην Αρχιεπισκοπή, με τις οποίες καταγγέλλονται ιερείς ότι τάσσονται κατά του εμβολιασμού, όπως συνέβαινε πριν την Ιερά Σύνοδο, με την ίδια πηγή να εξηγεί πως από αυτό φαίνεται να υπάρχει πλήρης συμμόρφωση.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του, λίγες μέρες μετά την Ιερά Σύνοδο, ο Αρχιεπίσκοπος  είχε δηλώσει πως, «δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει. «Για εκείνον που δεν εκτελεί κατά γράμμα την απόφαση της Συνόδου, πρέπει να αποβληθεί από την Σύνοδο και να χάσει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθε για ένα χρόνο, για δύο χρόνια ανάλογα τι θα αποφασίσει η Σύνοδος».

Σημείωσε εξάλλου πως η συγκεκριμένη πρόταση έγινε δεκτή από τους συνοδικούς και ξεκαθάρισε ότι «όταν το είχα θέσει δεν είδα καμία αντίδραση. Σιώπησαν όλοι. Και εγώ αναγκάστηκα στο τέλος να πως στους αδελφούς πέστε μου τις απόψεις σας και όταν εκφράστηκαν, οι δέκα ήταν υπέρ μου και δύο εναντίον μου. Και μάλιστα συνοδικός είπε, ''α δεν γίνεται αυτό, πρέπει η ψηφοφορία να είναι μυστική επειδή η παρουσία του Αρχιεπίσκοπου μπορεί να επηρεάσει''. Εγώ του απάντησα αμέσως, ''μυστική ψηφοφορία κάναμε όταν εκλέγαν μητροπολίτης, οι άλλες ψηφοφορίες γίνονται φανερές, δεν θα αλλάξω τώρα το καθεστώς της Συνόδου. Αν δεν σου αρέσει η πόρτα είναι ανοιχτή''. Ήμουν ξεκάθαρος, για μένα με κάτσατε στο σκαμνί, για εσάς τωρά; Η απόφαση της Συνόδου είναι αυτή και είναι υποχρεωτική για όλους μας. Όποιος παραβαίνει την εντολή της Συνόδου είναι υπόλογος».

reporter.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου