Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Βεβήλωση εικόνων από διανομείς Ναού της Κανήθου Χαλκίδος.


Και πάνω που πίστευα ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να ξεπέσει περισσότερο, έζησα για να το δω και αυτό…

Σχολώντας από την εργασία μου και επιστρέφοντας σπίτι μου να ξεκουραστώ, άνοιξα την πόρτα της εισόδου της πολυκατοικίας που διαμένω και βρέθηκα μπροστά σε ένα θέαμα που με έκανε να νοιώσω απίστευτη οργή…

Είδα στο πάτωμα μερικά φυλλάδια. Αρχικά νόμιζα ότι ήταν διαφημιστικά κάποιου ταχυφαγείου ή κάποιου άλλου είδους καταστήματος φαγητού. Μου έκανε όμως εντύπωση το χρώμα και το σχέδιο και έσκυψα να δω καλύτερα…

Και τότε εμεινα εμβρόντητος:

Επρόκειτο για φυλλάδια του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που βρίσκεται στην Κάνηθο Χαλκίδος! Τα φυλλάδια, από τη μία πλευρά ανακοινώνουν την έλευση των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης των εν Λέσβω και από την άλλη ανακοινώνουν το εορταστικό πρόγραμμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Και στις δύο αυτές πλευρές, υπάρχουν οι σχετικές εικόνες.

Τα φυλλάδια ήταν σε τέτοιο σημείο ώστε να πατάει τις εικόνες όποιος έμπαινε και όποιος έβγαινε. Και ήδη είχαν πατηθεί…

Φυσικά, τα μάζεψα και τα τοποθέτησα στο σχετικό ράφι για τις επιστολές στην είσοδο της πολυκατοικίας.

Αυτό συνιστά βεβήλωση ιερών εικόνων! Η βεβήλωση ισούται κε ιεροσυλία και επιτιμάται σύμφωνα με τον η’ Κανόνα Νύσσης και τον οβ’ Αποστολικό Κανόνα με αφορισμό. Αλλά μάλλον κάποιοι αδιαφορούν για τη σοβαρότητα της πράξεως των…

Δε θα απευθυνθώ ούτε στους διανομείς των φυλλαδίων (οι οποίοι έχουν πλήρη άγνοια της σοβαρότητας της πράξεώς τους), ούτε στον εφημέριο του Ιερού Ναού (που προφανώς αδιαφόρησε για την τύχη των φυλλαδίων αρκεί να μπούνε χρήματα στο παγκάρι), αλλά θ’ απευθυνθώ στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομο.

Σεβασμιώτατε, ευλογείτε!

Η πράξη αυτή των διανομέων, φέρνει στο φως την παντελή έλλειψη ελέγχου που υφίσταται στη Μητρόπολή σας. Θλίβομαι που το λέω αυτό, αλλά ως άνθρωπος και ως Χριστιανός Ορθόδοξος, συνειδητοποιώ τα εξής:

  1. Η διανομή των φυλλαδίων πραγματοποιήθηκε από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία. Διότι εάν είχαν, θα ήξεραν ότι δεν πετάμε τις εικόνες στο πάτωμα για να τις πατάει ο κόσμος.
  2. Ο εμπνευστής του σχεδίου, είναι παντελώς άσχετος με τα εκκλησιαστικά θέματα, διότι εάν ήταν σχετικός, δε θα έβαζε εικόνες στα φυλλάδια τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν είτε στο πάτωμα είτε στα σκουπίδια.
  3. Ο εφημέριος του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου, προφανώς ΔΕΝ έδωσε σαφείς οδηγίες για το πώς θα πρέπει να διαμοιραστούν τα φυλλάδια, ειδικώς αφού φέρουν εικόνες και Σταυρό. Προφανώς σκέπτεται περισσότερο τι θα μπει στο παγκάρι, παρά το να σεβαστεί τις ιερές εικόνες.
  4. ΚΑΝΕΙΣ δεν έλεγξε τη διανομή! Εάν την είχε ελέγξει, αυτό που αντίκρυσαν τα μάτια μου κι έκανε την ανάσα μου να κοπεί, δε θα είχε συμβεί.

Σας καλώ δημοσίως λοιπόν, αφ’ ενός να τοποθετηθείτε επί του θέματος. Τα email του ιστολογίου μας βρίσκονται στην Αρχική Σελίδα μας.

Αφ’ ετέρου, σας καλώ να ελέγξετε δεόντως τον εφημέριο του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου, αλλά και τους υπεύθυνους της διανομής των φυλλαδίων αυτών.

Εύχομαι να μη βρεθώ ξανά στη δυσάρεστο θέση να ελέγξω τις πράξεις των υφισταμένων σας. Κι απευθύνομαι εις υμάς, διότι είστε θέσει εκείνος που οφείλει να επιβάλλει την τάξη!

Μετά τιμής,

Γεώργιος Μεταξάς

Θεολόγος – κάτοικος Χαλκίδος 

kanenazori.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου