Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Θα έχουμε 2η σερί ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Πάπα στο Βατικανό; Οργιάζουν οι φήμες!

 

Η υγεία του Ποντίφικα έχει επιδεινωθεί.

Ο Πάπας Φραγκίσκος τροφοδότησε τις εικασίες ότι ίσως σκοπεύει να υποβάλλει την παραίτησή του μετά την αναβολή ενός ταξιδιού και την σύγκληση μιας ασυνήθιστης συνάντησης, γράφει η Daily Mail.

Ο Ποντίφικας εξουθενωμένος από τον πόνο στο γόνατό του το τελευταίο διάστημα έχει αναγκαστεί να εμφανίζεται καθισμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο ενώ την περασμένη εβδομάδα ανέβαλε ένα ταξίδι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν που ήταν προγραμματισμένο για τον Ιούλιο.

Παράλληλα όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Πάπας ανακοίνωσε μία ασυνήθιστη απόφαση που έχει να κάνει με τη διεξαγωγή εκκλησιαστικού συμβουλίου τον Αύγουστο, μέσα από το οποίο θα αναδειχθούν νέοι καρδινάλιοι. Και όλα αυτά την ώρα που ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών για το Βατικανό. Μάλιστα ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κανόνισε συναντήσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις του θα παραμείνουν ανέπαφες.

Το έκτακτο εκκλησιαστικό συμβούλιο πρόκειται να διεξαχθεί στις 27 Αυγούστου στα κεντρικά γραφεία της Εκκλησίας των Καθολικών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αναδειχθούν 21 νέοι καρδινάλιοι. Οι 16 εξ’ αυτών θα είναι κάτω των 80 ετών και ως εκ τούτου είναι ικανοί να εκλέξουν τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου σε μελλοντικό κονκλάβιο.

Από το 2013 όταν και ανέλαβε τα καθήκοντά του έχει αναδείξει 83 καρδινάλιους σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας, εν μέρει ώστε να αντιμετωπίσει την ιστορικά κυρίαρχη επιρροή της Ευρώπης και να την κάνει να αντανακλά τις δικές του αξίες. Μάλιστα σε δηλώσεις του το 2014, μόλις έναν χρόνο μετά την εκλογή του ως διάδοχος του Βενέδικτου, ο ίδιος ο Φραγκίσκος είπε στους δημοσιογράφους ότι εάν η υγεία του εμπόδιζε τα καθήκοντά του ως Πάπας, θα εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. «Αυτός (ο Βενέδικτος) άνοιξε μια πόρτα, για παραιτηθέντες Πάπες», είχε πει τότε.

Στις 28 Αυγούστου ο Ποντίφικας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λ’ Ακουίλα όπου εκεί βρίσκεται ο τάφος του Σελεστίνου Ε’ -του πρώτου Πάπα που παραιτήθηκε από τον παπισμό, τον 13ο αιώνα (είχε μείνει στο αξίωμά του για πέντε μήνες). Ακολούθως θα ενωθεί με τους καρδινάλιους του κόσμου -πολλοί από τους οποίους συναντούν τους ομότιμούς τους για πρώτη φορά- σε ένα διήμερο συναντήσεων και συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση της Ρωμαϊκής Κουρίας, την οποία ο Φραγκίσκος ανακοίνωσε τον Μάρτιο με την αποκάλυψη ενός νέου συντάγματος.

Η αναμόρφωση της Ρωμαϊκής Κουρίας από τον Φραγκίσκο επιχειρεί να μεταφέρει την Εκκλησία πίσω στις ποιμαντικές της ρίζες, επιτρέποντας σε λαϊκούς Καθολικούς πατέρες να διευθύνουν τμήματα του Βατικανού και δημιουργώντας ένα τμήμα ειδικά για φιλανθρωπικά έργα, μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεων.

Οι κινήσεις του Πάπα έχουν δημιουργήσει πολλές εικασίες για τα μελλοντικά του σχέδια ανάμεσα στα οποία φαίνεται να βρίσκεται και η παραίτησή του. Πάντως άνθρωποι που γνωρίζουν όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Βατικανό δεν πιστεύουν ότι ο Φραγκίσκος είναι ακόμη στα πρόθυρα να παραδώσει τα «παπικά κλειδιά». Μια πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «στο περιβάλλον του Πάπα, η πλειονότητα δεν πιστεύει πραγματικά στην πιθανότητα παραίτησης».

(Protothema – φωτο:pexels)

el.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου