Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Αρχιεπισκοπικές: Από σπίτι σε σπίτι οι υποψήφιοι./Παρασκήνιο ιεραρχών και πιθανές αποχωρήσεις, φαβορί και συσχετισμοί δυνάμεων.

 

Εντείνουν την οργανωτική τους προσπάθεια τα επιτελεία των υποψηφίων για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, σε μια μάχη ψήφο με ψήφο, με συγκεντρώσεις σε σπίτια σε όλη την Κύπρο. Στις συγκεντρώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται από υποστηρικτές των υποψηφίων, προσκαλούνται μικρές ομάδες φίλων, ανάμεσά και κληρικοί, αλλά και οι ίδιοι ακόμα οι υποψήφιοι. Μάλιστα, οι συγκεντρώσεις γίνονται με βάση το τελετουργικό στις εκκλησίες και αποφεύγονται οι ώρες όπου οι υποστηρικτές, αλλά και οι πιστοί παρευρίσκονται στους ναούς. 

Οι εκλογές για μια είσοδο στο Τριπρόσωπο έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Δεκεμβρίου και τα επιτελεία των έξι διεκδικητών έχουν πάρει φωτιά. Η μεγάλη μάχη είναι για την τρίτη θέση την οποία διεκδικούν με αξιώσεις δύο κύριοι υποψήφιοι, ενώ δεν αποκλείεται και η έκπληξη με πριμοδότηση τρίτου διεκδικητή.

Με βάση κάποιες μετρήσεις, φαίνεται να προηγείται ο Λεμεσού Αθανάσιος, ο Ταμασού Ησαΐας έρχεται δεύτερος και η μάχη πλέον για είσοδο στο Τριπρόσωπο του δεύτερου γύρου θα δοθεί μεταξύ των Μητροπολιτών Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου και Πάφου Γεώργιου. Αουτσάιντερ θεωρείται ο Μόρφου Νεόφυτος, ενώ ο Κυρηνείας Χρυσόστομος δεν φαίνεται να μπορεί να τους ακολουθήσει, τουλάχιστον με τα όσα καταγράφουν οι μέχρι σήμερα μετρήσεις. Χθεσινή δημοσκόπηση του Άλφα, όμως, έφερε τον Πάφου Γεώργιο στήθος με στήθος με τον Ησαία στη δεύτερη θέση.

Άλλωστε μετά την απόφαση της τελευταίας στιγμής του Καρπασίας Χριστοφόρου να μη συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, θεωρείται ότι η πλειοψηφία των υποστηρικτών του θα οδηγηθούν προς τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας. 

Μεγάλο στοίχημα για τους ιεράρχες είναι και τα τελικά ποσοστά που θα τους οδηγήσουν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία έχει και τον τελικό λόγο. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν αποκλείεται να είναι μεγάλη η διαφορά σε ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου, ενδεχομένως και του δεύτερου με τον τρίτο. Κάποιοι μάλιστα τρέχουν έτσι ώστε το τρίτο πρόσωπο που θα μπει σφήνα να μην έχει μεγάλη απόκλιση από τους άλλους δύο, έτσι ώστε αυτό να ληφθεί υπόψη στη μετέπειτα διαδικασία. 

Με βάση τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, προεξοφλείται ότι ο Λεμεσού Αθανάσιος θα κόψει πρώτος το νήμα. Ο Μητροπολίτης Ησαΐας μετά και τη στήριξη του Μητροπολίτη Κύκκου φαίνεται να κάνει ανοίγματα στην κοινωνία, συμμετέχοντας σε πάρα πολλές εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί με αυξημένα ποσοστά. 

Θεωρείται ωστόσο ότι εφόσον ο τοποτηρητής της Εκκλησίας της Κύπρου, Μητροπολίτης Πάφου, καταφέρει να εισέλθει στο Τριπρόσωπο δύσκολα δεν θα εκλεγεί, ανεξαρτήτως ποσοστών. Προς το σκοπό αυτό παρασκηνιακά γίνεται λόγος για πριμοδότηση του Μητροπολίτη Μόρφου, ώστε να εισέλθει στο Τριπρόσωπο με την εκτίμηση ότι δεν θα τύχει της στήριξης των υπολοίπων μελών της Ιεράς Συνόδου.

Νοουμένου ότι κανένας από τους τρεις φιναλίστ δεν θα πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία στην εκλογική διαδικασία ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, τα παρασκήνια θα συνεχιστούν για τους υπόλοιπους δύο που θα παραμείνουν στην κούρσα της διαδοχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

philenews.com 

 

Παρασκήνιο ιεραρχών και πιθανές αποχωρήσεις, φαβορί και συσχετισμοί δυνάμεων.

 

Φουντώνει το παρασκήνιο στους κόλπους της Εκκλησίας ενόψει των εκλογών της 18ης Δεκεμβρίου για την ανάδειξη του τριπρόσωπου από το οποίο η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Στα επιτελεία των βασικών διεκδικητών του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, επικρατεί πυρετός οργανωτικής κινητοποίησης από σπίτι σε σπίτι, με στόχο να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη από το λαό, που θα τους δώσει το εισιτήριο για το τριπρόσωπο, αν είναι δυνατό με τη μέγιστη διαφορά. Οι υποστηρικτές των Μητροπολιτών Λεμεσού Αθανάσιου, Ταμασού-Ορεινής Ησαΐα, Πάφου Γεώργιου και Κωνσταντίας Βασίλειου, οι οποίοι θεωρούνται τα φαβορί για εκλογή στο τριπρόσωπο από το λαό, έχουν έχουν επιδοθεί σε έντονη κινητοποίηση συλλογής ψήφων σε όλη την Κύπρο. Κι αυτό γιατί ελπίζουν ότι όποιος κόψει πρώτος το νήμα με διαφορά από τους άλλους δύο, θα έχει ένα ηθικό πλεονέκτημα στη διαδικασία επιλογής από την Ιερά Σύνοδο, η οποία μπορεί να ψηφίσει οποιοδήποτε θέλει, ανεξαρτήτως κατάταξης.

Οι συσχετισμοί στη Σύνοδο.

Η απόσυρση του ενδιαφέροντος από τον Χωρεπίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο διαφοροποιεί τους συσχετισμούς δυνάμεων και ευνοεί τους Μητροπολίτες Πάφου και Αμμοχώστου, Γεώργιο και Βασίλειο, οι οποίοι πρόσκεινται στην ομάδα των λεγόμενων «αρχιεπισκοπικών», λόγω της σχέσεώς τους με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Στην εν λόγω ομάδα συγκαταλέγεται και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο οποίος επίσης είναι υποψήφιος για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, αλλά θεωρείται αουτσάιντερ. Οι «αρχιεπισκοπικοί» διατηρούν την πλειοψηφία ανάμεσα στους 16 ιεράρχες της Συνόδου, η οποίοι θα εκλέξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο. Συνεπώς, με βάση τους υφιστάμενους συσχετισμούς δυνάμεων και με επιφύλαξη ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή, εάν ο 73 ετών Μητροπολίτης Πάφου περάσει στο τριπρόσωπο έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για τον 74χρονο Μητροπολίτη Αμμοχώστου Βασίλειο, ο οποίος επίσης τυγχάνει υποστήριξης στη Σύνοδο, και για τον 52 ετών Μητροπολίτη Κυρηνείας, Χρυσόστομο. Ωστόσο, ο κατακερματισμός των ψηφοφόρων που υποστηρίζουν τους «αρχιεπισκοπικούς» ενδεχομένως να αποδειχθεί καταστροφικός και να τους θέσει εκτός τριπρόσωπου, κάτι ασφαλώς που ευνοεί τους Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ του 63χρονου Μητροπολίτη Λεμεσού, γιατί έχει περισσότερους υποστηρικτές. Αντιθέτως, σε περίπτωση εκλογής του μόλις 51 χρόνων Μητροπολίτη Ησαΐα, τότε ο αρχιεπισκοπικός θρόνος θα καταληφθεί τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Στα άουτσάιντερ συγκαταλέγεται και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, 60 ετών, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ιδιαίτερα ερείσματα στην Ιερά Σύνοδο. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι Λεμεσού και Ταμασού τον προτιμούν στο τριπρόσωπο παρά οποιονδήποτε από την ομάδα των «Αρχιεπισκοπικών», που έχουν την πλειοψηφία στην Ιεραρχία.

Δεν αποκλείονται αλλαγές.

Οι συγκεκριμένοι συσχετισμοί δυνάμεων δημιουργούν συνθήκες μιας εκλογικής διαδικασίας θρίλερ, η οποία μπορεί να κριθεί στα σημεία. Σαν αποτέλεσμα αυτής της ρευστής κατάστασης δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ενταθούν οι παρεμβάσεις και οι πιέσεις, οι οποίες εάν αποδώσουν μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπές. Συγκεκριμένα, εάν οι «Αρχιεπισκοπικοί» αποφασίσουν να ενώσουν δυνάμεις τότε θα αυξήσουν τις πιθανότητες να εκλέξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκρίνεται, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο, αλλά είναι κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμη και την παραμονή της εκλογικής διαδικασίας. Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα, όταν οι θα υπάρχουν πιο σαφείς ενδείξεις για την εκλογική επιρροή των μνηστήρων του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

cyprustimes.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου