Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Αγιος ο Βησσαρίων.

Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος αναρωτιέται γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες • Λειτουργία και εκδηλώσεις στη Μονή Αγάθωνος την Πέμπτη 3 και το Σάββατο 12 Μαρτίου
Δέκα ολόκληρα χρόνια από τότε (Μάρτιος του 2006) που το πανελλήνιο παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα την ανεύρεση του άφθαρτου λειψάνου του ιερομόναχου Βησσαρίωνα, κατά τη διάρκεια εργασιών στη Μονή Αγάθωνος, το σκήνωμα παραμένει σχεδόν ανέπαφο!


ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ
Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος αναρωτιέται πλέον γιατί ο γέροντας δεν έχει κηρυχθεί ακόμη άγιος. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος για τη συμπλήρωση 10 ετών από την ανακομιδή του λειψάνου, «αυτό εξακολουθεί να παραμένει άφθαρτο και ευωδιάζον».
Ουσιαστικά ζητεί να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες και η Ιερά Σύνοδος να εξετάσει και πάλι την υπόθεση αγιοκατάταξης του γέροντα Βησσαρίωνα Κορκολιάκου, υποστηρίζοντας: «Ο αείμνηστος Πάνος Γιαμαρέλος, τον οποίο επέλεξε η Θεία Πρόνοια να εξετάσει ως ιατροδικαστής το ιερό λείψανο και να γνωματεύσει ως άτεγκτος υπηρέτης της αληθείας, έχει γράψει στην έκθεσή του: "Πρόκειται περί δυσεξηγήτου φαινομένου, το οποίον μόνον ο επερχόμενος χρόνος θα διερμηνεύσει οπωσδήποτε αλαθήτως". Και από τηλεοράσεως δημοσίως διεκήρυξε: "Εάν περάσουν δύο ή τρία χρόνια και το λείψανο παραμένει ως έχει, να πάρουν όλοι οι Ελληνες λαμπάδες και να έλθουν εδώ να τον προσκυνήσουν, διότι είναι άγιος"».


Για ημέρες ολόκληρες μετά το πρωινό της 3ης Μαρτίου 2006 χιλιάδες πιστοί συνέρρεαν στο μοναστήρι για να προσκυνήσουν το απείραχτο από το χρόνο σκήνωμα του ιερομόναχου Βησσαρίωνα Κορκολιάκου. Την ίδια στιγμή, θεολόγοι, δημοσιογράφοι, ιερείς, ακόμη και παγανιστές διασταύρωναν τα ξίφη τους, σχολιάζοντας το γεγονός ως θαύμα, υπερφυσικό φαινόμενο, μουμιοποίηση ή πολιτισμική υπανάπτυξη.


«Οσο περνούν τα χρόνια, περισσότερο ριζώνει στη συνείδηση της Εκκλησίας η αγιότητα του γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου. Είναι ένας εκ των τελευταίων αγίων Πορφυρίου, Παϊσίου, Ιακώβου, Φιλοθέου, Αμφιλοχίου και ο μοναδικός με αφθαρσία του σώματός του» αναφέρει ο μητροπολίτης Νικόλαος και προσθέτει: «Με την απόφασή της η Εκκλησία μας απέδειξε ότι γνωρίζει να παραμερίζει τα φληναφήματα των φωνασκούντων και να αποδίδει τους αγίους στον λαό. Οι χιλιάδες των προσκυνητών της Ιεράς Μονής Αγάθωνος που τιμούν και σέβονται τον άγιο γέροντα Βησσαρίωνα περιμένουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την αγιοκατάταξή του. Και περί του θέματος αυτού τον τελευταίο λόγο έχει ο Θεός».
             
«Σημείον εξ ουρανού»

Η απόφαση της αγιοποίησης ή μη του ιερομόναχου Βησσαρίωνα είχε απασχολήσει στις αρχές Απριλίου 2006 την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία όμως είχε αρκεστεί να χαρακτηρίσει την αφθαρσία του λειψάνου «σημείον εξ ουρανού». Για την αγιοκατάταξή του αρμόδιο να αποφασίσει είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο θα εξετάσει το ζήτημα έπειτα από αίτημα της Ιεράς Συνόδου.

Ακόμη και σήμερα εκατοντάδες πιστοί από όλη τη χώρα επισκέπτονται τη μονή για να ανάψουν ένα κερί, να προσκυνήσουν και να αφήσουν τα τάματά τους στην ξύλινη λάρνακα όπου είναι τοποθετημένο το λείψανο. Για να εορτάσει τα 10 χρόνια από την ανακομιδή του σκηνώματος και τα 25 από τον θάνατο του ιερομόναχου, η Μητρόπολη Φθιώτιδος θα τελέσει αύριο (Πέμπτη 3 Μαρτίου) θεία λειτουργία και μνημόσυνο στη Μονή Αγάθωνος, χοροστατούντος του μητροπολίτη. Ταυτόχρονα θα χειροτονηθεί διάκονος ο μοναχός Ιερεμίας. Το Σάββατο 12 Μαρτίου (18.00) στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της μητρόπολης θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον ηγούμενο της Μονής Αγάθωνος, αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Ζαχαράκη και θα προβληθεί ταινία με όσα συνέβησαν το 2006, όταν έγινε η ανακομιδή του σκηνώματος.

«Μοναδικό φαινόμενο» το αναλλοίωτο σκήνωμα που βρέθηκε σε κρύπτη
Γεννημένος στο Πεταλίδι της Μεσσηνίας το 1908, ο Βησσαρίων Κορκολιάκος άφησε σε ηλικία 20 ετών την ιδιαίτερη πατρίδα του και εγκαταστάθηκε στην Καρδίτσα για να υπηρετήσει τον τότε μητροπολίτη Ιεζεκιήλ. Το 1955 βρέθηκε στη Μονή Αγάθωνος του νομού Φθιώτιδας, όπου το 1991 άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 83 ετών. Δεκαπέντε χρόνια μετά, όμως, έπρεπε να γίνουν οικοδομικά έργα για τη στήριξη της μονής και, στις 3 Μαρτίου 2006, έγινε αναγκαστική εκταφή. Τότε, οι εργάτες και οι μοναχοί αντίκρισαν ένα θέαμα που τους άφησε άφωνους: Οταν άνοιξαν το φέρετρο, διαπίστωσαν πως το σκήνωμα είχε παραμείνει αναλλοίωτο! Οπως είχε γίνει τότε γνωστό, κατά τη διάρκεια της ταφής του το φέρετρο είχε τοποθετηθεί μέσα σε κρύπτη, η οποία στη συνέχεια χτίστηκε με τούβλα και «σφραγίστηκε» με σοβάτισμα. Το γεγονός ότι δεν προχώρησε η αποσύνθεση της σορού είχε αποδοθεί από αρκετούς στην έλλειψη αέρα στον χώρο της ταφής.

Ωστόσο, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος είχε παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου τα συμπεράσματα από τις γνωματεύσεις των γιατρών της Λαμίας και του ιατροδικαστή Παναγιώτη Γιαμαρέλλου, ο οποίος είχε κληθεί ως ιδιώτης εμπειρογνώμων από τη μητρόπολη. Σύμφωνα με αυτές, το γεγονός ότι το σώμα βρέθηκε αναλλοίωτο «αποτελεί παράδοξο και μοναδικό φαινόμενο», ενώ και το φέρετρο είναι τελείως άφθαρτο. «Πρόκειται για σκήνωμα σε αρίστην κατάσταση. Βλέφαρα, ακροβλέφαρα και βλεφαρίδες υπάρχουν, υπαρκτές είναι ακόμα και οι τρίχες του μύστακος και του πώγωνος. Το χρώμα του δέρματος είναι ωχροκίτρινο και η υφή του αφυδατωμένη. Διακρίνονται ακόμα και οι φλέβες του κάτω από το αφυδατωμένο δέρμα. Το πρόσωπό του είναι πιο σκούρο από το υπόλοιπο σώμα, ενώ λείπει ένα μικρό μέρος από τη μύτη, κι αυτό γιατί υπέστη κάποιες μικρές φθορές λόγω του λαδιού και του κρασιού που πέφτει στο πρόσωπο του νεκρού κατά την τελετή της ταφής. Στα χέρια του κρατά σφιχτά ένα Ευαγγέλιο» αναφερόταν στο πόρισμα.
http://www.espressonews.gr/cover-story/2016/03/146578/agios-o-vissarion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου