Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

<ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΘΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ "Ο" ΟΛΑ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ>>. ΑΝΥΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ.





 Ανησυχία για την τύχη του Οτσαλάν

«Άφαντος» είναι, σύμφωνα με καταγγελίες του αρχηγού του KCK, δηλαδή του ενόπλου τμήματος του ΡΚΚ, Murat Karaylan, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν εδώ και 40 ημέρες.

Χρονικά η «επαφή» με τους συντρόφους του χάθηκε λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και για τον λόγο αυτόν οι Κούρδοι ανησυχούν για την τύχη του και έχουν ήδη πραγματοποιήσει μικρές κινητοποιήσεις
.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης (συμπεριλαμβανομένων και τουρκικών), τουλάχιστον 50 πολίτες στο Ντιγιαρμπακίρ ανακοίνωσαν πως από τις 5 Σεπτεμβρίου ξεκινούν απεργία πείνας μέχρι να επικοινωνήσουν με τον Οτσαλάν.



Ουδείς γνωρίζει εάν είναι ζωντανός ή είναι ακόμη ένα θύμα του αποτυχημένου πραξικοπήματος και της μανίας του Ερντογάν να εκκαθαρίσει όλους τους αντιπάλους του.



Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Pervin Buldan είχε κάνει αίτημα να τον επισκεφθεί με αντιπροσωπεία του κόμματος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ιμραλί όπου κρατείται, κάτι βεβαίως που απερρίφθη από την τουρκική κυβέρνηση.



Δεκαεπτά χρόνια έχουν περάσει από τη σύλληψη του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Κένυα.

Δεκαεπτά χρόνια έχουν περάσει από τη σύλληψη του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Κένυα
 Ήταν 15 Φεβρουαρίου του 1999, όταν έγινε η σύλληψή του από άνδρες των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Φεβρουαρίου ήδη μεταφερόταν με χειροπέδες με ιδιωτικό αεροσκάφος στην Τουρκία.

Στην Αθήνα ξέσπασε πόλεμος ανακοινώσεων, με την αντιπολίτευση να θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση για τους λανθασμένους χειρισμούς της στο θέμα.

Ο Οτσαλάν είχε ζητήσει άσυλο από την ελληνική κυβέρνηση και εκείνη το είχε αρνηθεί. Την ίδια στάση είχαν κρατήσει έπειτα από πιέσεις της Τουρκίας κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.



Αντ' αυτού, η τότε ελληνική κυβέρνηση τον έστειλε στη Ρωσία  δίνοντας του για «συνοδεία» τον αξιωματικό της ΕΥΠ κ. Σάββα Καλεντερίδη. Όμως, ούτε εκεί γίνεται δεκτός.



Κατόπιν κακών χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν οδηγείται στην Κένυα και κρύβεται στην οικία του Έλληνα πρέσβη με συντρόφους του.

Στις 13 Φεβρουαρίου στην Κένυα φτάνει ο Έλληνας δικηγόρος του Οτσαλάν, Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος συζητά με τον Κούρδο ηγέτη και τον Έλληνα πρέσβη, και επιστρέφει στην Ευρώπη για να ζητήσει βοήθεια.



Η σύλληψη σταματάει τα σχέδια του Οτσαλάν, ο οποίος σκεφτόταν σύμφωνα με το περιβάλλον του να παραδοθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Έχουν γραφτεί δεκάδες χιλιάδες σελίδες για τα πώς και τα γιατί της σύλληψής του. Όμως, αυτά θα τα αναλύσει ο ιστορικός του μέλλοντος. Από τη σύλληψή του και εντεύθεν ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι ο μοναδικός κρατούμενος στη νησίδα Ιμραλί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Στο νησί παραμένει μονάδα στρατιωτικού προσωπικού -1.000 άτομα- για τη φύλαξή του. Το αποτέλεσμα της δίκης ήταν καταδίκη σε θάνατο, αλλά μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη, αφού η θανατική ποινή απαγορεύτηκε στην Τουρκία τον Αύγουστο του 2002.

Ανησυχία στους Κούρδους για την τύχη του ηγέτη τους

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία μετά το τελευταίο πραξικόπημα επιτείνει την αγωνία όσων συμπαθούν τον Κούρδο ηγέτη. 



http://www.zougla.gr/kosmos/article/anisixia-gia-tin-tixi-tou-otsalan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου