Η τελική δήλωση από τη διάσκεψη ειρήνης ήταν πιο ήπια από ό, τι αρχικά αναμενόταν, και επιτεύχθηκε μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Αιρώ ,είπε στο τέλος της συνόδου κορυφής ειρήνης, στο Παρίσι, την Κυριακή, ότι ελπίζει η παγκόσμια συναίνεση που απεικονίζεται από τη Διάσκεψη, θα πείσει τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ,να ενδιαφερθεί όπως ολόκληρος ο κόσμος, αναζητώντας μια λύση δύο κρατών στην Ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Ο Αιρώ είπε σε συνέντευξη τύπου ότι οι περισσότερες από τις 70 συμμετέχουσες χώρες, συμφώνησαν ότι η οποιαδήποτε μεταβίβαση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα ανάψει φωτιές στην περιοχή.
Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με το νέο Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών , Rex Tillerson, αμέσως μόλις αναλάβει καθήκοντα. «Το θέμα της Ιερουσαλήμ πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις δύο πλευρές,», δήλωσε ο Αιρώ.
Ο Kέρυ υποσχέθηκε στο Νετανιάχου: Η Διάσκεψη ειρήνης του Παρισιού δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω διεθνή δράση.
Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη ανακοίνωσαν την επαναβεβαίωσή τους, στην υποστήριξή τους, για μια λύση δύο κρατών, μια δήλωση που εκδόθηκε κατά το κλείσιμο της Διάσκεψης Κορυφής, διάρκειας οκτώ ωρών.
Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι «καλούν τις δύο πλευρές να επαναδιατυπώσουν επίσημα τη δέσμευσή τους για λύση δύο κρατών, επομένως καταργούν οι ίδιοι τις φωνές που απορρίπτουν αυτή τη λύση. Καλούν κάθε πλευρά να αποδείξει κατά τρόπο ανεξάρτητο, μέσω των πολιτικών και των δράσεων, μια πραγματική δέσμευση για τη λύση των δύο κρατών και να απέχουν από τα μονομερή μέτρα που προδικάζουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς , συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, την Ιερουσαλήμ, τα σύνορα,την ασφάλεια,τους πρόσφυγες και ότι δεν θα αναγνωρίσουν.»
Η τελική δήλωση ήταν πιο ήπια εκδοχή ενός προγενέστερου σχεδίου, και επιτεύχθηκε μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας. Η δήλωση παραλείπει, για παράδειγμα, κάθε αναφορά στα όρια της 4ης Ιουνίου 1967,σαν βάση για τις διαπραγματεύσεις και επίσης διαγράφηκε μια φράση που θα απαιτούσε από τις συμμετέχουσες χώρες να διακρίνουν μεταξύ των δραστηριοτήτων του Ισραήλ και τους οικισμούς που έχουν ανεγερθεί στα κατεχόμενα εδάφη.
Αυτό μαλακώνει επίσης αυτό που ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, θέλουν να αποστασιοποιηθούν από εκείνους που αντιτίθενται στη λύση των δύο κρατών.
Το Συνέδριο προέτρεψε επίσης τα μέρη να συγκαλέσουν πρόσθετες διεθνής διασκέψεις πριν από το τέλος του 2017.
Ο Κέρι μίλησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, το απόγευμα της Κυριακής και υποσχέθηκε ότι η διάσκεψη ειρήνης του Παρισιού, δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω δράση στα Ηνωμένα Έθνη ή σε οποιαδήποτε άλλα διεθνή φόρουμ.
Υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, είπε ότι ο Κέρι ενημέρωσε το Νετανιάχου για τις προσπάθειες που κάνουν οι Αμερικανοί ,ώστε να απαλύνουν τη διατύπωση της τελικής δήλωσης, της διάσκεψης κορυφής.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ HAARETZ : Corfiatiko.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου