Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown - Ανησυχία από την διασπορά του ιού στην Αττική./Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Πόσο κοντά είμαστε σε ένα δεύτερο lockdown.

 

Ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για νέο lockdown άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει τα χειρότερα και να μην φτάσουμε στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα χώρες όπως η Γαλλία και το Ισραήλ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ,σημείωσε πως η έξαρση των κρουσμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα ανησυχεί κυβέρνηση και επιστήμονες, ενώ ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο ενός lockdown τόνισε πως: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, όταν ήδη έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να είμαστε πάντα μπροστά από την καμπύλη και όχι μετά, ενώ χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το αρχικό δίλημμα μεταξύ οικονομίας και δημόσιας υγείας.

«Όταν αντιμετωπίζεις της υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεις και τις συνέπειες στην οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες όπως στην Γαλλία και το Ισραήλ, σημειώνοντας πως «τις τελευταίες μέρες είδαμε μια κατάσταση στην Γαλλία και το Ισραήλ, δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα της περιοχής μας που έδειξε ότι μέσα σε 2-3 μέρες πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Στην Γαλλία από 2.000 - 3.000 κρούσματα την ημέρα ξαφνικά ξεπέρασαν τις 10.000. Στο Ισραήλ έχει επιβληθεί lockdown μετά την έξαρση της επιδημίας στην περιοχή.

Όπως εξήγησε «δεν είμαστε ακόμη στο lockdown αλλά όλα τα σχέδια είναι στο τραπέζι» προσθέτοντας πως «θέλουμε να προλάβουμε την κατάσταση και να μην φτάσουμε εκεί που είναι η Γαλλία με 10.000 κρούσματα κάθε ημέρα».

Ερωτηθείς αν ο σκοπός είναι να αποφύγουμε το lockdown ο ίδιος ανέφερε πως «θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και τα χειρότερα φυσικά είναι ένα lockdown. Θέλουμε όμως πάνω απ΄όλα να μην κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας που αν έχει τέτοια πίεση το σύστημα της υγείας μπορεί να μην βρουν την φροντίδα που τους αξίζει».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην χαλάρωση των μέτρων μετά το lockdown και για την πίεση που εμφανίστηκε στα αστικά κέντρα το τέλος του καλοκαίριου.

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, εξελίσσεται και παίρνουμε πάντα τα μέτρα που χρειάζονται», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αττική: Τα έξι μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων - Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Σε ισχύ είναι από σήμερα τα νέα μέτρα για την ανάσχεση του κορονοϊού στην Αττική, που εδώ και εβδομάδες εμφανίζει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.Οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες, καθώς θα φανεί αν τα μέτρα ήταν αρκετά για να περιοριστεί η εξάπλωση το ιού.

Με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου η Αττική βρίσκεται μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει κρούσματα 3/100.000 (επίπεδο μετρίου κινδύνου) – όμως με αναγωγή x10 φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου – και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (>60% με αυξητικές τάσεις). Τα μέτρα συνεπώς έχουν τόσο προληπτικό όσο και κατασταλτικό χαρακτήρα.

Το μήνυμα της επιτροπής λοιμωξιολόγων είναι ότι πρέπει πάσεη θυσία να περιοριστεί η υπερμετάδοση μεταξύ ατόμων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Τα μέχρι τώρα κρούσματα στην Αττική, όπου βρίσκεται και το 30% του συνολικού πληθυσμού, ανέρχονται σε περίπου τα μισά από όσα εντοπίζονται πανελλαδικά, όπως είπε χθες ο Γκ. Μαγιορκίνης, επικαλούμενος το τι συμβαίνει σε άλλες μεγαλουπόλεις, όπως στο Βερολίνο το οποίο έχει πληθυσμό όσο η Αττική (12.000 κρούσματα).

Τα μέτρα για την Αττική από 16 έως 30 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:

- Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

- Σε ό,τι αφορά τα ΚΥΕ με ζωντανή μουσική (Κέντρα Διασκέδασης) αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.

- Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.

- Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.

- Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).

- Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των ΚΥΕ.

liberal.gr

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Πόσο κοντά είμαστε σε ένα δεύτερο lockdown.

 Δεν έχουμε αποφύγει ακόμη τον κίνδυνο ενός νέου lockdown, εφόσον δεν τηρήσουμε αποτελεσματικά τα περιοριστικά μέτρα. Αν συμβεί αυτό τότε μπορεί στις αρχές Δεκεμβρίου να έχουμε μέχρι και 700 κρούσματα την ημέρα και από το νέο έτος ακόμη και 1.000, αν αφήσουμε την κατάσταση να εξελιχθεί.



Αν δεν εφαρμόσουμε τα απλά και βασικά μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, τότε ο μοναδικός τρόπος για να συγκρατήσουμε την πανδημία θα είναι ένα δεύτερο lockdown, σημειώνει μέσω liberal.gr, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, βλέπει ένα παράθυρο ευκαιρίας μέχρι τις 20 Οκτωβρίου καθώς τότε αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία και η υπεριώδης ακτινοβολία, ενώ αυξάνεται και η υγρασία, παράγοντες που συντελούν στην αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού. Αν δεν λάβουμε μέτρα, από το Νοέμβριο οι πιέσεις στο σύστημα υγείας θα γίνουν πολύ έντονε και ως το τέλος του έτους, από 13.000 κρούσματα σήμερα, μπορεί να φτάσουμε τα 80.000 στο τέλος του έτους.

Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη

- Κε καθηγητά, πώς βλέπετε να εξελίσσεται η πανδημία;

Η πανδημία εξελίσσεται προβλέψιμα για την ώρα, με τα κρούσματα να αυξομοιώνονται σε 200-300 ημέρα, με χαμηλό επίπεδο εφαρμογής των μέτρων προστασίας. Όμως, αν το αφήσουμε έτσι, μέχρι και μετά τον Οκτώβριο, τότε η αύξηση θα είναι σωρευτική και τον Δεκέμβριο θα είναι εκθετική. Έχουμε ένα "παράθυρο ευκαιρίας" ως τις 20 Οκτωβρίου και θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να συμβάλλουμε στον περιορισμό του ιού μέχρι τότε.



- Γιατί βάζετε ως ορόσημο τις 20 Οκτωβρίου; 

Γιατί στατιστικά από προηγούμενες χρονιές, τότε αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία και η υπεριώδης ακτινοβολία, ενώ αυξάνεται και η υγρασία, παράγοντες που συντελούν στην αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού. Επιπλέον, λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας, μαζευόμαστε πλέον περισσότερο και σε εσωτερικούς χώρους, με κλειστά παράθυρα, δημιουργώντας συνθήκες συγχρωτισμού και αυξάνοντας τις δυνατότητες μετάδοσης.

- Πότε εκτιμάτε ότι θα αρχίσουν οι πιέσεις στο σύστημα υγείας;

Νομίζω ότι οι πιέσεις θα γίνουν εμφανείς από το τέλος Οκτώβρη κι έπειτα, χωρίς να είναι δραματικές μέχρι τότε, αλλά από το Νοέμβριο και μετά θα είναι πολύ πιεστικές με την κατάσταση όπως είναι σήμερα.

- Πόσο κοντά είμαστε σε ένα lockdown με τα ισχύοντα επιδημιολογικά δεδομένα;

Εξαρτάται ποιo είναι το ζητούμενο. Αν ο στόχος είναι να πέσουν τα ημερήσια κρούσματα σε κάτω από 50 την ημέρα, τότε με την παρούσα κατάσταση θα είναι απολύτως απαραίτητο γύρω στις 20 Οκτωβρίου, δηλαδή 5 εβδομάδες από σήμερα, προκειμένου να φτάσουμε τα 50 κρούσματα την ημέρα εντός του Δεκεμβρίου.

Στην πραγματικότητα όμως, δεν θα χρειαστεί, αφού μέτρα παίρνονται, όπως επίσης αποφασίζονται και τοπικά lockdown, που λειτουργούν αποτρεπτικά στο να χρειαστεί να ληφθούν πολύ σκληρά μέτρα που θα επηρεάζουν εξαιρετικά δυσμενώς την οικονομία μας.

- Πόσο μπορούν να αυξηθούν τα ημερήσια κρούσματα με τις υπάρχουσες συμπεριφορές;

Η περιορισμένη εφαρμογή των προστατευτικών μέτρων μπορεί να οδηγήσει στις αρχές Δεκεμβρίου να έχουμε μέχρι και 700 κρούσματα την ημέρα, στις αρχές του χρόνου τα 1000 κρούσματα και παραπάνω μέχρι και τα 2000, αν το αφήσεις να εξελιχθεί. Πρόκειται βέβαια για θεωρητικό σενάριο, αλλά βάσει του μοντέλου που έχουμε αναπτύξει, γίνεται εμφανές τι θα μπορούσε να συμβεί αν δεν αλλάξουμε τακτική. Στην περίπτωση αυτή, ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να περιμένουμε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπεράσουν τις 80.000 άτομα...

- Πώς επιδρά η μείωση των ημερησίων τεστ στο μισό περίπου (6.500 από 12.500);

Η μείωση των τεστ μας αυξάνει την αβεβαιότητα γα το ποιά είναι η σχέση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με τα αντίστοιχα που βρίσκονται στην κοινότητα, και τα οποία σύμφωνα με το μοντέλο που χρησιμοποιούμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (London School of Hygiene & Tropical Medicine) υπολογίζονται σε 5-6 για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επιπλέον όμως, μειώνει τη δυνατότητα ιχνηλάτησης, γεγονός που με τη σειρά του, αυξάνει την επίπτωση της διασποράς του ιού.



- Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε το lockdown;

Πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα που παίρνονται, όσο το δυνατόν πιο αυστηρά, αλλά και με συνείδηση για ποιό λόγο τα εφαρμόζουμε. Δεν έχει νόημα να φοράμε τη μάσκα επειδή μας το είπαν. Ο λόγος που φοράμε τη μάσκα είναι για να μην μεταδοθούν τα μικροσταγονίδια που μεταφέρονται με τον αέρα, στον διπλανό μας, στον περίγυρό μας, αλλά και στην ατμόσφαιρα στην οποία ζούμε. Γι΄ αυτό, δεν τη φοράμε ούτε κάτω από τη μύτη, ούτε στο σαγόνι. Και δεν αρκεί η προμετωπίδα. Αυτό δεν θέλει ούτε διδακτορικό, ούτε είναι πυρηνική φυσική. 

- Την φοράμε αναγκαστικά; Όχι. Δεν είναι λογική αυτή.

Αν κάνουμε αυτά τα απλά και βασικά, επιβραδύνουμε την εξέλιξη της πανδημίας και δεν θα χρειαστούν παραπάνω μέτρα για να δαμάσει κανείς την κατάσταση όταν οι συνθήκες αναγκαστικά θα χειροτερέψουν.

- Πώς ακριβώς επιδρούν τα μέτρα δημόσιας υγείας (μάσκες, υγιεινή, αποστάσεις);

Η μεταδοτικότητα της διασποράς έχει τρεις βασικές διαστάσεις:

1. Η μεταδοτικότητα του ιού επηρεάζεται με το κλίμα. Ο καιρός συμβάλλει με τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ακτινοβολία στο πόσο εύκολα κυκλοφορεί ο ιός στο χώρο που είσαι, γι΄ αυτό χρειάζεται και η υγιεινή και η απολύμανση του αέρα ή ο καλός αερισμός του χώρου.

2. Η απόσταση εντάσσεται στην κατηγορία της μείωσης των ενεργών επαφών. Το 1,5 και τα 2 μέτρα απόσταση στοχεύουν σε αυτό, όμως αφορά τα μεγάλα σταγονίδια με τα οποία μεταφέρεται ο ιός. Όταν πρόκειται για τα μικροσταγονίδια, στην απόσταση αυτή, μπορεί να υπάρξει έκθεση στον ιό με χαμηλό ιικό φορτίο. Αν εκτεθείς για περισσότερο χρόνο, τότε το φορτίο του ιού στον οργανισμό αυξάνεται αθροιστικά.

3. Η μάσκα περιορίζει τη μετάδοση, όπως και η ατομική υγιεινή, ενώ η απόσταση μειώνει τις επαφές.

Όλα αυτά μαζί μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των κρουσμάτων ακόμη και πάνω από 30%.

- Πόσο πρέπει να μειωθούν οι επαφές μας και μέχρι πόσο μπορούν να μειωθούν τα κρούσματα;

Αν μπορούσαμε να μειώσουμε τις επαφές μας κατά 90% τότε θα το λύναμε το πρόβλημα πολύ γρήγορα. Στο γενικό lockdown του χειμώνα που πέρασε, φτάσαμε σε μείωση των επαφών κατά 60-70%, γιατί υπήρχε η διέξοδος διαφυγής με την άθληση, τη βόλτα του σκύλου... Διαφορετικά θα είχαμε φτάσει το 90% σε σχέση με την κανονική ζωή που είχαμε πριν την πανδημία. Τα μέτρα μέχρι τα χθεσινά, περιόριζαν τις επαφές μας μόλις κατά 18%. Όμως μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να φτάσουμε σε μείωση στο 60% των επαφών μας, για να έχουμε μια καλή απόδοση.

Και είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή, γιατί υπάρχει διασπορά του ιού σε όλες τις ηλικίες. Τώρα είναι πιο επικίνδυνη η κατάσταση απ΄ότι τον περασμένο Μάρτιο που προλάβαμε και πήραμε τα μέτρα μας.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου