🍀Η Τύχη ήταν μια αρκετά δημοφιλής θεότητα της Ελληνιστικής εποχής. Με την αλλαγή της θρησκείας έχασε τον είδωλολατρικό της χαρακτήρα αλλά συνέχισε να χρησιμοποιείται έργα της Βυζαντινής εποχής.
🔸Σε αυτό το Βυζαντινό ψηφιδωτό του 6ου αιώνα από την Μάνταμπα της Ιορδανίας απεικονίζονται τρεις Τύχες σημαντικών πόλεων. Η μια είναι η Τύχη της ίδιας της πόλης (Μήδαβα). Οι άλλες δυο τώρα δεν είναι σίγουρο ποιες πόλεις είναι.
🔹Στα αριστερά είναι η Τύχη της Ρώμης. Θα πει κανείς εντάξει, αυτό είναι καταφανές πως πρόκειται για την αιώνια πόλη. Αρκετοί ερευνητές παρόλα αυτά θεωρούν πως ως Ρώμη αναφέρεται η Κωνσταντινούπολη η οποία αποκαλούνταν και Νέα Ρώμη.
🔹Και πάμε τώρα στην Γρηγορία. Αν υποθέσουμε ότι η Ρώμη είναι η Ρώμη, τότε η Γρηγορία που έχει και περίοπτη θέση σε αυτό το ψηφιδωτό ποια είναι; Η Γρηγορία δεν έχει ταυτοποιηθεί με καμία πόλη εκείνης της εποχής. Μάλιστα στο ψηφιδωτό είναι η μόνη από τις τρεις που ακουμπά τα πόδια της σε βάθρο.
💡Η Γρηγορία είναι μάλλον η Τύχη της Κωνσταντινούπολης ή μέρος της Κωνσταντινούπολης. Δυό στοιχεία οδηγούν σε αυτή την εικασία.
1) Η Τύχη κρατά συνήθως ένα κέρας της Αμάλθειας ή ένα στάχυ. Η Τύχη της Γρηγορίας κρατά ένα καλάθι με άνθη. Ανθούσα ήταν το όνομα της Τύχης της Κωνσταντινούπολης που έδωσε ο Μ. Κωνσταντίνος στην ίδρυση της πόλης.
2) Στην Κωνσταντινούπολη υπήρχε περιοχή που ονομαζόταν Γρηγορία και ίσως το όνομα να αναφερόταν σε αυτήν.
Ίσως ο ψηφοθέτης απλά να μην έβρισκε χώρο να γράψει πουθενά την λέξη Κωνσταντινούπολη και αρκέστηκε στο όνομα της Ρώμης ή της Γρηγορίας. Ποιος ξέρει;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου