Όταν αναζητάμε σημάδια των τρεχόντων γεγονότων στη Βίβλο, είναι σημαντικό να το κάνουμε με προσοχή και ταπεινότητα. Η ιστορία είναι γεμάτη με συναρπαστικές αλλά και λανθασμένες ερμηνείες της Γραφής. Παρ' όλα αυτά, η Βίβλος δεν είναι ένα βιβλίο της ιστορίας, αλλά μάλλον ένα αιώνιο βιβλίο που απευθύνεται σε κάθε γενιά. Και έτσι πρέπει, παρά τους κινδύνους, να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους ταραχώδεις καιρούς που ζούμε μέσα από τον φακό της Βίβλου.
Έχοντας αυτό κατά νου, πιστεύω ότι το 9ο κεφάλαιο του βιβλίου του Ζαχαρία γράφτηκε για τη γενιά μας, και συγκεκριμένα για αυτή την οδυνηρή εποχή.
Στις 7 Οκτωβρίου, οι τρομοκράτες της Χαμάς κακοποίησαν, βίασαν και δολοφόνησαν πάνω από 1.400 Εβραίους, τη χειρότερη και πιο αρρωστημένη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα. Η Χαμάς απήγαγε επίσης 242 ομήρους, συμπεριλαμβανομένων μωρών, παιδιών και ηλικιωμένων επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Η Χεζμπολάχ, μια άλλη ριζοσπαστική τρομοκρατική ομάδα που χρηματοδοτείται από το Ιράν και εδρεύει στο Λίβανο, στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, σύντομα προσχώρησε στη Χαμάς για να επιτεθεί στο Ισραήλ. Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας κατά της Χαμάς στη Γάζα, ενώ ταυτόχρονα εμπλέκεται με τη Χεζμπολάχ στο βορρά. Την περασμένη εβδομάδα, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι της Υεμένης εντάχθηκαν στην επίθεση κατά του Ισραήλ, εξαπολύοντας επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Εϊλάτ, τη νοτιότερη πόλη του Ισραήλ.
Μια προσεκτική μελέτη του 9ου κεφαλαίου του Ζαχαρία καθιστά σαφές ότι αυτός ο πόλεμος προφητεύτηκε από τον Ζαχαρία. Το πιο σημαντικό είναι ότι η μελέτη των λόγων του Ζαχαρία μπορεί να μας δώσει μεγάλη δύναμη κατά τη διάρκεια αυτής της βαθιά οδυνηρής περιόδου.
Μια προφητεία για την εποχή μας
Μια από τις προκλήσεις στην ερμηνεία των προφητειών είναι να προσδιορίσουμε για ποια εποχή της ιστορίας προφητεύει ο προφήτης. Τα λόγια των προφητών είναι συχνά αδιαφανή και δύσκολα ερμηνεύονται με σαφήνεια. Ορισμένες προφητείες προορίζονταν για το εγγύς μέλλον -όπως όταν ο Ιερεμίας προφήτευσε την καταστροφή του Ναού- ενώ άλλες προφητείες αφορούν το μακρινό μέλλον.
Το κεφάλαιο 9 του Ζαχαρία αρχίζει με μια αναφορά στη γη "Αδράχ". "Η προφητεία του λόγου του Κυρίου στη γη Αδράχ" (Ζαχαρίας 9:1). Αλλά πού βρίσκεται αυτή η μυστηριώδης γη του "Αδράχ";
Σύμφωνα με έναν από τους σοφούς του Ταλμούδ, η "Hadrach" δεν είναι χώρα, αλλά μάλλον μια υπόδειξη για τη χρονική περίοδο που εξετάζεται σε αυτό το κεφάλαιο. Στα εβραϊκά, η λέξη "Hadrach" μπορεί να χωριστεί σε δύο ξεχωριστές λέξεις: "Had", που σημαίνει "αιχμηρό", και "Rach", που σημαίνει "μαλακό". "Ο ραβίνος Ιούδας, ο γιος του Ιλάι, εξήγησε: Αυτό αναφέρεται στον Μεσσία, ο οποίος είναι αιχμηρός απέναντι στα έθνη και μαλακός για τον Ισραήλ" (παρατίθεται από τον Ρασί, Ζαχαρίας 9:1). Όταν φτάσει ο Μεσσίας, θα εγκαινιάσει μια εποχή που θα είναι πολύ "κοφτερή" και οδυνηρή για τους εχθρούς του Ισραήλ, αλλά "απαλή" και χαρούμενη για το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον Ραββίνο Ιούδα, το κεφάλαιο αυτό μιλάει για την εποχή της λύτρωσης και τα δύσκολα γεγονότα που θα συμβούν στις γενιές πριν από την τελική εμφάνιση του Μεσσία.
Ο ένατος στίχος του κεφαλαίου καθιστά επίσης σαφές ότι αυτό το κεφάλαιο μιλάει για τη μεσσιανική εποχή: "Να είσαι υπερβολικά ευτυχισμένη, θυγατέρα της Σιών- φώναξε, θυγατέρα της Ιερουσαλήμ. Ιδού! Ο βασιλιάς σου θα έρθει σε σένα. Είναι δίκαιος και νικητής- ταπεινός, και ιππεύοντας ένα γαϊδούρι και ένα πουλάρι, απόγονος [μιας από] τις γαϊδούρες".
Ο Ρασί, ο μεγάλος Εβραίος σχολιαστής, εξηγεί: "Είναι αδύνατο να ερμηνευτεί αυτό παρά μόνο ότι αναφέρεται στον βασιλιά Μεσσία, όπως αναφέρεται: 'και η κυριαρχία του θα είναι από θάλασσα σε θάλασσα'. Δεν βρίσκουμε ότι το Ισραήλ είχε έναν τέτοιο ηγεμόνα κατά τις ημέρες του Δεύτερου Ναού [και έτσι αυτό το κεφάλαιο πρέπει να αναφέρεται στη μεσσιανική εποχή]".
Σήμερα ζούμε στη "μεσσιανική εποχή", τις γενεές που οδηγούν στην άφιξη του Μεσσία. Η "μεσσιανική εποχή" αναφέρεται στην εποχή κατά την οποία ο λαός του Ισραήλ έχει επιστρέψει στη γη του και οι προφητείες της Βίβλου εκπληρώνονται.
Ένας πόλεμος στον Βορρά.
Ο Ζαχαρίας μιλάει αρχικά για έναν εχθρό στο βορρά: "Και η Τύρος έχτισε οχύρωση για τον εαυτό της, και μάζεψε ασήμι σαν σκόνη και χρυσό, σαν τη λάσπη των δρόμων. Ιδού, ο Κύριος θα την εξαθλιώσει, και θα χτυπήσει τον πλούτο της στη θάλασσα, και θα καταναλωθεί από φωτιά" (Ζαχαρίας 9:3-4).
Η αρχαία Τύρος βρισκόταν στη νότια ακτή του Λιβάνου, 83 χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού - όπου σήμερα είναι οχυρωμένη η τρομοκρατική ομάδα Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν. Λαμβάνοντας χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Ιράν, η Χεζμπολάχ έχει "συγκεντρώσει ασήμι σαν σκόνη και χρυσό σαν τον βούρκο των δρόμων", χρηματοδότηση που έχει χρησιμοποιήσει για να αποθηκεύσει 150.000 θανατηφόρες ρουκέτες τις οποίες έχει στοχεύσει και έχει αρχίσει να εκτοξεύει κατά του Ισραήλ. Καθώς γράφω αυτό το κείμενο, ισραηλινές πόλεις κοντά στα βόρεια σύνορα έχουν εκκενωθεί και υπάρχουν καθημερινές συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ.
Ευτυχώς, ο Θεός έχει υποσχεθεί ότι "θα χτυπήσει τον πλούτο της στη θάλασσα, και θα καταναλωθεί από τη φωτιά". Η Χεζμπολάχ είναι προορισμένη να καταστραφεί.
Ένας πόλεμος στο Νότο.
"Η Ασκελόν θα δει και θα φοβηθεί, και η Γάζα -και θα τρέμει βίαια- και η Έκρον, γιατί εκείνος στον οποίο κοίταξε ντράπηκε. Και ένας βασιλιάς χάθηκε από τη Γάζα, και η Ασκέλον δεν θα κατοικηθεί. Και οι ξένοι θα κατοικήσουν στην Ασντόντ, και θα αποκόψω την υπερηφάνεια των Φιλισταίων" (Ζαχαρίας 9:5-6).
Οι σημερινές πόλεις Ασκέλον και Ασντόντ, στη νότια μεσογειακή ακτή του Ισραήλ, βρίσκονται υπό ισραηλινό έλεγχο. Στην αρχαιότητα, ωστόσο, οι πόλεις Ασκελόν, Ασντόντ, Γάζα, Έκρον και Γαθ ήταν τα προπύργια των Φιλισταίων στη Γάζα.
Για να είμαστε σαφείς - οι σημερινοί "Παλαιστίνιοι" δεν κατάγονται από τους αρχαίους Φιλισταίους που κατοικούσαν κατά μήκος των ακτών του Ισραήλ κατά τους βιβλικούς χρόνους και δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς. Μόλις στις 28 Μαΐου 1964, ημερομηνία κατά την οποία ιδρύθηκε η PLO, οι Άραβες στο Ισραήλ άρχισαν να χρησιμοποιούν το όνομα "Παλαιστίνιοι".
Παρ' όλα αυτά, πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο που οι σημερινοί Άραβες της Γάζας έχουν πάρει το όνομα "Παλαιστίνιοι", γιατί έχουν κάτι κοινό με τους παλαιούς Φιλισταίους. Οι Φιλισταίοι της βιβλικής εποχής ήταν ο πιο επίμονος και τρομερός αντίπαλος του εβραϊκού λαού. Ξεκινώντας από την εποχή του Σαμψών και συνεχίζοντας με τις γενιές του Σαμουήλ, του Σαούλ και του Δαβίδ, οι Φιλισταίοι ήταν σταθερά ο πιο επικίνδυνος εχθρός των δώδεκα φυλών του Ισραήλ.
Όταν ο Ζαχαρίας μας λέει ότι ο Θεός θα "αποκόψει την υπερηφάνεια των Φιλισταίων", πρέπει να αναφέρεται στους "Παλαιστίνιους" της εποχής μας, τους κακούς πνευματικούς απογόνους των αρχαίων Φιλισταίων, διότι οι αρχαίοι Φιλισταίοι δεν υπάρχουν πια. Η αλαζονεία της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού θα αποκοπεί.
"Και θα αφαιρέσω το αίμα του από το στόμα του, και τα απεχθή του πράγματα από τα δόντια του. Και θα μείνει κι αυτό στον Θεό μας- και θα είναι σαν αίθουσα μελέτης στον Ιούδα, και η Έκρον σαν την Ιεβούση" (Ζαχαρίας 9:7).
Ο Θεός θα αφαιρέσει το αίμα από τα στόματα των Παλαιστινίων, ενός λαού που δοξάζει τον θάνατο και γιορτάζει τη δολοφονία των παιδιών των Εβραίων με μαζικές γιορτές και πυροτεχνήματα.
Αλλά η νίκη του Ισραήλ στη Γάζα δεν θα εμποδίσει απλώς τους Παλαιστίνιους να διαπράξουν περαιτέρω δολοφονίες. Η Εκρόν, η μεγάλη παλαιστινιακή πόλη, θα γίνει σαν το "Τζεμπούσι". Τι σημαίνει αυτό;
Οι Ιεβουσίτες ήταν μια Χαναναϊκή φυλή που κατοικούσε στην περιοχή της Ιερουσαλήμ. Ακόμα και όταν ο Ιησούς του Ναυή κατέκτησε μεγάλο μέρος της γης του Ισραήλ, οι Ιεβουσίτες συνέχισαν να ελέγχουν την Ιερουσαλήμ. Ο Δαβίδ, 400 χρόνια αργότερα, ήταν αυτός που κατέκτησε τους Ιεβουσίτες και μετέτρεψε την Ιερουσαλήμ από μια ειδωλολατρική πόλη των Ιεβουσιτών σε πρωτεύουσα του Ισραήλ και έδρα της δόξας του Θεού.
Σε αυτό το εδάφιο, ο Ζαχαρίας λέει ότι οι πόλεις των Φιλισταίων της Γάζας θα μετατραπούν σε εβραϊκές πόλεις, όπως ακριβώς έγινε με την Ιερουσαλήμ. Θα έρθει η μέρα που οι δρόμοι της πόλης της Γάζας δεν θα χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση τρομοκρατών, αλλά μάλλον ως "αίθουσα σπουδών στον Ιούδα".
"Και θα στρατοπεδεύσω δίπλα στον οίκο μου ενάντια σε μια φρουρά αυτών που περνούν και αυτών που επιστρέφουν. Και κανένας δυνάστης δεν θα τους καταλάβει, επειδή τώρα το είδα με τα μάτια μου" (Ζαχαρίας 9:8).
Στις 7 Οκτωβρίου, οι τρομοκράτες της Χαμάς κατέλαβαν τα νότια σύνορα του Ισραήλ. Σε αυτό το εδάφιο, ο Θεός υπόσχεται ότι το Ισραήλ δεν θα καταληφθεί ξανά. Όπως εξηγεί ο Ράσι: "Το Ισραήλ δεν πρόκειται να ξεφύγει από το Ισραήλ: "Θα στρατοπεδεύσω δίπλα στον οίκο Μου για να τον προστατεύσω από εκείνους που στήνουν φρουρά και επιδρομείς, για να μην τα στήσουν αυτά εναντίον του".
Τι έχει αλλάξει; Ο Θεός λέει "διότι τώρα είδα με τα μάτια μου". Εκείνη τη φοβερή ημέρα, ο Θεός έκρυψε το πρόσωπό Του από τον λαό Του. Αλλά τώρα τα μάτια του Θεού άνοιξαν, και η Χαμάς δεν θα καταφέρει ξανά να κατατροπώσει τον λαό του Ισραήλ.
"Κι εσύ - με το αίμα της διαθήκης σου ελευθέρωσα τους αιχμαλώτους σου από έναν λάκκο στον οποίο δεν υπήρχε νερό".
Αυτό το εδάφιο, περισσότερο από κάθε άλλο, έκανε την καρδιά μου να σταματήσει. Καθώς γράφω αυτά τα λόγια, οι τρομοκράτες της Χαμάς κρατούν 242 αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά ως ομήρους. Έχουν φυλακίσει αυτούς τους ομήρους βαθιά υπόγεια, ανάμεσα στα 500 μίλια τρομοκρατικών τούνελ που η Χαμάς έχτισε υπόγεια στη Γάζα. Τα τελευταία 17 χρόνια, η Χαμάς έχει χρησιμοποιήσει δισεκατομμύρια δολάρια διεθνούς βοήθειας για να κατασκευάσει αυτές τις σήραγγες και να αγοράσει όπλα, αντί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την οικοδόμηση της οικονομίας της Γάζας.
"Ελευθέρωσα τους αιχμαλώτους σας από έναν λάκκο στον οποίο δεν υπήρχε νερό". Σε παρακαλώ, Θεέ μου, ας γίνουν αυτά τα λόγια πραγματικότητα σήμερα! Σε παρακαλώ, ελευθέρωσε τους ομήρους μας, οι οποίοι είναι κρυμμένοι σε ένα λάκκο, βαθιά κάτω από τη γη. Φέρε τους πίσω σε μας τώρα!
Επίθεση από την Υεμένη
"Και ο Κύριος θα εμφανιστεί πάνω τους, και τα βέλη του θα βγουν σαν αστραπή. Και ο Κύριος ο Θεός θα σαλπίσει το σόφαρ, και θα πάει με τους ανεμοστρόβιλους της Υεμένης." (Ζαχαρίας 9:14)
Την περασμένη εβδομάδα, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι της Υεμένης εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ από το νότο. Σε αυτό το εδάφιο ο Θεός υπόσχεται ότι "τα βέλη του θα βγουν σαν αστραπή", ότι θα φέρει εκδίκηση στην Υεμένη από τον αέρα. Μακάρι σύντομα να δούμε ισραηλινούς πυραύλους να πέφτουν βροχή πάνω στους τρομοκράτες Χούτι της Υεμένης!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου