Η «παγωμένη σύγκρουση» μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν έγινε πρόσφατα πολύ καυτή. Φυσικά, όχι τυχαία. Η «εν υπνώσει» σύγκρουση, η οποία ξεκινά από την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, έχει ως επίκεντρό της έναν μικρό γεωγραφικό θύλακα εθνικά Ορθοδόξων μονοφυσιτών Αρμενίων μέσα στο κράτος του μουσουλμανικού Αζερμπαϊτζάν. Ο εν λόγω θύλακας ονομάζεται Δημοκρατία του Αρτσάχ, είναι ορεινή, έχει πληθυσμό 150.000 περίπου κατοίκων και έκταση 4.400 τετρ. χλμ. ή το 13,6% της έκτασης του Αζερμπαϊτζάν.
Η Δημοκρατία του Αρτσάχ, γνωστή με το προηγούμενο όνομά της Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (1991-2017), είναι μια μονομερώς ανακηρυγμένη, μη αναγνωρισμένη δημοκρατία στο Νότιο Καύκασο, που βρίσκεται ολοσχερώς περικλυσμένη, γεωγραφικώς, από το κράτος του Αζερμπαϊτζάν. Επί ΕΣΣΔ, ο θύλακας αυτός είχε τη νομική μορφή ενός αυτόνομου ομπλάστ (αυτόνομη περιοχή). Ο εν λόγω θύλακας θεωρείται από τον ΟΗΕ μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Δεν αναγνωρίζεται επίσημα ούτε καν από τον ίδιο τον προστάτη της, την Αρμενία.
Η σύγκρουση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει τις γεωπολιτικές της ρίζες στις αποφάσεις του Ιωσήφ Στάλιν. Μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917, το Καραμπάχ αποτέλεσε τμήμα της Υπερκαυκασίας Δημοκρατικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Αλλά σύντομα αυτή η γεωγραφική υπεροντότητα διαλύθηκε: Στις ξεχωριστές Δημοκρατίες της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας. Τον Ιούλιο του 1918, η πρώτη αρμενική Συνέλευση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακήρυξε την περιοχή αυτοδιοικούμενη και δημιούργησε ένα Εθνικό Συμβούλιο και κυβέρνηση.
Με τη Σοβιετική Ένωση να έχει σταθερά τον έλεγχο της περιοχής, η διαμάχη των κρατών αυτών σταμάτησε για αρκετές δεκαετίες. Εντούτοις, από το φθινόπωρο του 1988, άρχισαν οι μεγάλες διαμάχες, τα εθνικά συλλαλητήρια, οι συγκρούσεις και ήδη άρχισαν να καταγράφονται πρακτικές εθνοκάθαρσης και από τις δύο πλευρές: Με εξωθήσεις σε αποχώρηση της αζέρικης μειονότητας στην Αρμενία και της αρμένικης στο Αζερμπαϊτζάν.
Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το 1991, σε ένα δημοψήφισμα που μποϊκόταραν οι ντόπιοι Αζέροι, οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενέκριναν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους. Έκτοτε, ένας πλήρους κλίμακας πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με το τελευταίο να λαμβάνει υποστήριξη από τη μητέρα Αρμενία. Παρά την κατάπαυση του πυρός, μετά το 1994, οι θάνατοι λόγω ένοπλων συγκρούσεων συνεχίστηκαν. Με τα σύνορα που προέκυψαν μετά την κατάπαυση του πυρός το 1994 να έχουν παραμείνει τα ίδια έως και αυτή τη στιγμή.
Οι Αζέροι έχασαν τον έλεγχο του Αρτσάχ σε μια πολεμική σύγκρουση που κόστισε περίπου 30.000 ζωές. Επίσης, περίπου ένα εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, οι πιο πολλοί από αυτούς Αζέροι. Ύστερα από μια τελευταία αιματηρή κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων το χειμώνα του 1993-1994, τελικά οι δύο αντιμαχόμενες χώρες υπογράφουν εκεχειρία. Εντούτοις, οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την συνολική και οριστική επίλυση του εν λόγω ζητήματος έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο εδώ και χρόνια.
Το 2016 υπήρξε μια σύντομη αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή με τέσσερις ημέρες πολεμικών συγκρούσεων, που άφησαν πίσω τους περίπου 200 νεκρούς. Η πρόσφατη κλιμάκωση ήρθε στο πρώτο πολεμικό φως τον Ιούλιο του 2020, όταν υπήρξαν οι πρώτες ανταλλαγές πυρών που οδήγησαν στο θάνατο 12 Αζέρων. Την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020, αμφότερες οι πλευρές κινητοποίησαν στρατεύματα και κήρυξαν στρατιωτικό νόμο.
Η Αρμενία αποτελεί κράτος-μέλος του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (ΟΣΣΑ). Πρόκειται για το αντίστοιχο ΝΑΤΟ της Κοινοπολιτείας των Ανεξαρτήτων Κρατών εκ της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ. Αποτελεί μια διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία που υπεγράφη στις 15 Μαΐου 1992 με μέλη της έξη κράτη: Ρωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιζιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν. Ο εν λόγω Οργανισμός είναι γνωστός και ως Σύμφωνο της Τασκένδης.
Από την άλλη, το Αζερμπαϊτζάν αισθάνεται και διαλαλεί ότι είναι μια «δεύτερη Τουρκία». Σύμμαχη χώρα, με στοιχεία έντονης πολιτιστικής συνάφειας κυρίως εξαιτίας της γλώσσας, παρότι οι Αζέροι είναι σιίτες μουσουλμάνοι και όχι, όπως οι Τούρκοι, σουνίτες μουσουλμάνοι. Για τον ψευτοσουλτάνο Ερντογάν, το «αδελφό έθνος» του Αζερμπαϊτζάν αποτελεί μια προκεχωρημένη περιοχή και γεωγραφικό βραχίονα του υποτιθέμενου «στρατηγικού βάθους» της Τουρκίας. Ή, δηλαδή, ενός διακριτού κράτους-μέλους της δήθεν μελλοντικής Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Για τον πρόεδρο της Τουρκίας, η περιοχή του Νοτίου Καυκάσου αποτελεί μέρος του «νέο-οθωμανικού» ονείρου του.
Ενώ έτσι φαίνεται εξαρχής, εξωτερικά ή επιφανειακά, η πρόσφατη πολεμική αναζωπύρωση δεν είναι καθόλου τυχαία. Δεν πρόκειται για μια δήθεν ξεχασμένη σύγκρουση. Όχι. Ούτε πρόκειται, όπως υποστηρίζει, πχ, η Αλέσια Βαρτανιάν, εμπειρογνώμονας στο International Crisis Group, περί μιας νέας κλιμάκωσης: που εξηγείται τάχα ή επειδή δεν υπάρχει κάποια ενεργή διεθνής μεσολαβητική προσπάθεια για τον τερματισμό της, λόγω της προκύπτουσας παγκόσμιας πανδημίας. Ούτε λόγος. Αυτά δεν στέκουν. Είναι εκτός θέματος. Απολύτως.
Η πραγματικότητα: Οι σκοτεινές δυνάμεις της Νέας Τάξης θέλουν να βάλουν ένα ακόμη μεγάλο και αιχμηρό γεωπολιτικό καρφί στα πλευρά των Ρώσων. Έτσι δηλαδή, ή όπως έγινε ιστορικά και με τις υπόλοιπες γεωστρατηγικές ακίδες ή καρφιά της Νέας Εποχής που προηγήθηκαν χρονικώς στις χώρες: Γεωργία (2008), Ουκρανία (2014), Λευκορωσία (2020), κλπ. Τώρα ήρθε η σειρά του υπόλοιπου Καυκάσου να πιάσει προσχεδιασμένα φωτιά, ώστε η ευρύτερη περιοχή να αποτελέσει ένα ακόμη κέντρισμα ή κάρφωμα στα πλευρά της πυρηνικής «Κόκκινης Αρκούδας» του Πούτιν.
Σας υπενθυμίζω ότι ο πρώτος παγκόσμιος στόχος των διεθνών σιωνιστών είναι: Διαμέσου του εν εξελίξει Γ’ ΠΠ, να μειωθεί δραστικότατα ο παγκόσμιος πληθυσμός κάτω από το 1 δισ. ανθρώπους. Γι’ αυτόν τον πρώτιστο και προαιώνιο στόχο, οι ανθρωποκτόνοι νεοταξίτες θέλουν να προκαλέσουν την οργή και το μένος του άτεγκτου και ασυμβίβαστου Πούτιν. Γι’ αυτόν τον βασικό λόγο οι τυφλοπόντικες των μυστικών εταιρειών και της Νέας Εποχής παίζουν με το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας στον Καύκασο όσο και με τα νεύρα του σκληρού Πούτιν. Που μέχρι τώρα παραμένει σιωπηλός. Σημειολογία ή πολύ κακό πράγμα για αυτούς που τον προκαλούν.
Διότι, στη συνέχεια, και μαθηματικά πλέον, θα έρθει η στιγμή που η Τουρκία θα επιτεθεί σε ότι απέμεινε ακόμη χωρίς πόλεμο και αίμα γύρω από τα σύνορά της: στην Ελλάδα. Σε αυτή τη φάση της στρατιωτικής επίθεσης της Τουρκίας προς την Ελλάδα, η γειτονική χώρα θα κλείσει, εκ των ενόντων, άμεσα και υποχρεωτικά, τα Στενά του Βοσπόρου: Γεγονός ή πράξη που θα προκαλέσει την αστραπιαία και αιματηρότατη κάθοδο και επίθεση της Ρωσίας στην Τουρκία. Ή, δηλαδή, έτσι ακριβώς όπως το έχουν σχεδιάσει οι σκοτεινές δυνάμεις της Νέας Τάξης: για να τσακισθεί και αιματοκυλισθεί η Τουρκία από την Ρώσικη Αρκούδα σε πολύ σύντομο χρόνο.
Οι ειδήσεις σχετικά και επί όλων αυτών είναι καταιγιστικές. Λόγου χάρη, σταχυολογώ και διαβάζω: «Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στις διαπραγματεύσεις θα μιλήσουμε για όλα με την Ελλάδα. Τα θέλουμε όλα». Ακόμη: «Άγκυρα: Να αποστρατικοποιηθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου άμεσα και να παραδοθεί στην Τουρκία αριθμός νησιών». Έτι: «Με εντολή των ΗΠΑ η πρωτοκόλληση του τουρκολιβυκού μνημονίου στον ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ πρωτοκόλλησε το Τουρκολιβυκό μνημόνιο». Επίσης: «Μητσοτάκης: Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων! Επιχείρηση παραπλάνησης του Ελληνικού Λαού για το ”Βατερλώ” της Συνόδου Κορυφής. Δεν υπάρχει πουθενά η λέξη “κυρώσεις»!
Άλλες ειδήσεις και πρωτοσέλιδα: «Νέα γενοκτονία: Τούρκοι και Αζέροι βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα του Αρτσάχ. Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν πυραύλους Smerch κατά της πόλης Hadrut». Προσέτι: «Ο πόλεμος έφθασε στο Ερεβάν. Η Αρμενία κατέρριψε 2 ελικόπτερα, 3 αεροπλάνα και 6 drones του Αζερμπαϊτζάν. Το 1 ελικόπτερο συνετρίβει σε έδαφος του Ιράν». Ομοίως: «4.000 νεκροί και στις 2 πλευρές σε 5 μέρες. Τουρκία και ΝΑΤΟ κήρυξαν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Αρμενίας». Εισέτι: «Η Τουρκία ετοιμάζεται να ιδρύσει βάσεις στο Αζερμπαϊτζάν».
Και, ακόμη: «Αναπόφευκτη η σύγκρουση Πούτιν με Ερντογάν” τονίζουν Τούρκοι στρατηγικοί αναλυτές. Επικοινωνία Σ.Λαβρόφ και Μ.Τσαβούσογλου για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ». Επιπλέον: «Τ. Ερντογάν: Απορρίπτει το αίτημα Γαλλίας, Ρωσίας, ΗΠΑ για εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ». Επιπροσθέτως: «Ρωσία: Εξαιρετικά επικίνδυνη η ανάπτυξη μαχητών από Συρία και Λίβανο στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ». Και, τέλος: «Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Στεναπακέρτ: Αζέροι, Τούρκοι και Σύροι ισλαμιστές ετοιμάζονται για την τελική έφοδο. Αρνητική η εξέλιξη των επιχειρήσεων για τους Αρμένιους. Το Ερεβάν ισχυρίζεται ότι κατέρριψε 3 αεροσκάφη». Με μια φράση: Το προσχεδιασμένο χάος συνεχίζεται.
ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ.
Συγγραφέας, Καθηγητής-Διεθνολόγος,
Πρώην Βουλευτής Φθιώτιδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου