του Στρατή Σαμιώτη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου
-Την Κύπρια μοναχή που αποτέλεσε για χρόνια τη σκιά της ηγουμένης Ευγενίας Κλειδαρά εξέλεξε στην κεφαλή της μονής του Αγίου Ραφαήλ το ηγουμενοσυμβούλιο
-Το Σάββατο άνευ απροόπτου θα γίνει η "ενθρόνιση" της νέας ηγουμένης στο μοναστήρι από τον Μητροπολίτη Ιάκωβο
1,5 μήνα μετά την εξόδιο ακολουθία για την ηγουμένη της Μονής του Αγίου Ραφαήλ στο λόφο των Καρυών της Θερμής βγήκε ο "λευκός καπνός", δηλαδή ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την διαδοχή της με την εκλογή της μοναχής Ταβιθά στην κεφαλή του μοναστηριού.
Η δεύτερη κατά σειρά ηγούμενη από την ίδρυση της Μονής το 1962 είναι Κύπρια στην καταγωγή, περίπου 50 ετών και αποτελεί - ανεξάρτητα από την απόφαση του ηγουμενοσυμβουλίου για την εκλογή της - το επιθυμητό πρόσωπο για τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο αν και τυπικά η Μητρόπολη δεν συμμετέχει στη διαδικασία εκλογής αλλά ο Μητροπολίτης "ενθρονίζει" τη νέα ηγουμένη.
Για το προβάδισμα της μοναχής Ταβιθά στην διαδοχή της Ευγενίας έγραψαν αποκλειστικά τα "Νέα της Λέσβου" και μάλιστα αρκετά πρόωρα από το ρεπορτάζ μας στις 8 Ιουλίου για την εξόδιο ακολουθία που είχε τελεστεί για την Ευγενία.
Η νέα ηγουμένη
Έχοντας αφιερωθεί από τα νεανικά της χρόνια στο μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, η Ταβιθά ήταν για πολλά χρόνια η σκιά της ηγουμένης Ευγενίας αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο την υπασπίστρια της μέχρι το τέλος της ζωής της. Με αυτήν την προϋπηρεσία γνωρίζει άριστα όλα τα θέματα που αφορούν τη διοίκηση της Μονής (ακόμα κι εκείνα που παρέμεναν ζητήματα ενός στενού κύκλου στο λόφο των Καρυών) ενώ με την αθόρυβη παρουσία και δραστηριότητα της στο μοναστήρι, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να κερδίσει την εκτίμηση των άλλων μοναχών καλλιεργώντας ταυτόχρονα καλές σχέσεις και με τη Μητρόπολη Μυτιλήνης.
Δεν τυχαίο άλλωστε που βρέθηκε η ίδια αντί άλλων αρχαιότερων μοναχών τόσο κοντά στην ηγουμένη Ευγενία απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης της.
Το παρασκήνιο
Με το άγγελμα της αποδημίας για την ηγουμένη Ευγενία στις αρχές του Ιουλίου, αρχικά όλα τα βλέμματα είχαν στραφεί στην μοναχή Γρηγορία που είναι μεγαλύτερη σε ηλικία από την Ταβιθά και είναι και ήταν κι εκείνη ένα από τα πρόσωπα που βρίσκονταν στο στενό της κύκλο. Η τάση ωστόσο που φάνηκε να διαμορφώνεται εκείνη την περίοδο υπέρ της Γρηγορίας άλλαξε μέσα σε ένα 24ωρο άρδην, κατά κάποιους κύκλους με έξωθεν παρέμβαση.
Η μοναχή Γρηγορία ήταν εκείνη που επί της ουσίας ηγήθηκε εδώ και χρόνια στη διαμόρφωση της τάσης περί "αγιοποίησης" της ηγουμένης Ευγενίας και ίσως αυτός είναι ένας βασικός λόγος που έμεινε εκτός διαδοχής.
Άλλωστε η επιδίωξη και της Μητρόπολης Μυτιλήνης που έχει την εποπτεία του μοναστηριού για την "επόμενη μέρα" είναι η αποφυγή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.
Η αποδημία της Ευγενίας σηματοδότησε από τις πρώτες κιόλας ώρες το μεγαλύτερο άνοιγμα του μοναστηριού ως προς τη Μητρόπολη η οποία από δω και στο εξής θα έχει ενεργό ρόλο ασχέτως αν αυτό δεν θα φαίνεται.
Μέχρι την αποδημία της ηγουμένης Ευγενίας, η σχέση του μοναστηριού με τη Μητρόπολη περιοριζόταν στο τυπικό και στο εθιμοτυπικό με τους παράγοντες της τελευταίας να αισθάνονται σε αρκετές των περιπτώσεων ως επισκέπτες αντί για Επόπτες.
Είναι γνωστό άλλωστε πως η Ευγενία είχε τον πλήρη έλεγχο του μοναστηριού χωρίς υποδείξεις στο έργο της το οποίο ωστόσο παρέμεινε μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της πλούσιο σε όλα τα επίπεδα.
Όταν όμως τα ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια πριν την αποδημία της, η ίδια βρέθηκε στην κλίνη της ασθενείας, η Μητρόπολη Μυτιλήνης απέκτησε πιο ενεργό ρόλο υποβοηθώντας όπου μπορούσε με την εμπειρία των στελεχών της. Και ως προς το τελευταίο, βρήκε αρωγό από το περιβάλλον της Μονής τη μοναχή Ταβιθά που τώρα διαδέχεται την Ευγενία.
Η "ενθρόνιση" της νέας ηγουμένης προγραμματίζεται για τις 10 το πρωί αύριο Σαββάτο στο λόφο των Καρυών, καθώς σήμερα Παρασκευή ο σεβασμιότατος Μυτιλήνης θα βρίσκεται στην Αγιάσο για τα εννιάμερα της Παναγίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου