Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς
Η Δύση σταμάτησε να παράγει Αγίους και σοφούς.
Αυτό χρονολογείται από τότε που οι Πάπες σταμάτησαν να είναι Άγιοι και
σοφοί και έγιναν Πολιτικοί και διπλωμάτες. Ο δυτικός άνθρωπος δεν
σκέφτεται ποτέ τον θάνατο, δεν έχει χρόνο να σκεφτεί τον θάνατο.
Σκέφτεται μονάχα την υποταγή και την εκμετάλλευση. Την εκμετάλλευση γης
και αέρα, πυρός και ύδατος, φυτών και ζώων, γειτονικών Λαών και Κρατών. Ανακάλυψε
το σύνθημα της επιστήμης και του Πολιτισμού του: υποτάξτε και
εκμεταλλευτείτε. Η παγκοσμιοποίηση είναι η κατάρα των καιρών μας.
Ποιό το όφελος από το ότι η Ευρώπη, η Αμερική και όλες οι Ήπειροι
τρέχουν να κατακτήσουν τον κόσμο, το σύμπαν, τη Σελήνη, τον Άρη και τ’
αστέρια; Τι θα ωφελήσει τον άνθρωπο αν αποκτήσει τον κόσμο όλο και βλάψει την ψυχή του, αν χάσει την ψυχή του;
Από ποιόν θέλετε, ω άνθρωποι, να κατακτήσετε τη Σελήνη; Από ποιόν να
πάρετε τα άστρα; Από τον Κύριο, ο Οποίος τα έχει σπείρει σαν άλλα άνθη
στην ατέλειωτη απεραντοσύνη; Πόσο ελεεινός είναι ο Ευρωπαίος άνθρωπος όταν εκστρατεύει κατά του Ουρανού, σαν να πρόκειται για τον εχθρό του!
( 5 Μαρτίου 1956)
***
Ἅγιος Ιουστίνος Πόποβιτς
Ο άνθρωπος ο οποίος έχει την διαρκή προσευχητικήν διάθεσιν συμπεριφέρεται πάντοτε κατά τρόπο ευαγγελικόν προς τους αδερφούς του, προς όλους τους ανθρώπους, προς όλην την κτίσιν.
Ο χριστοειδής άνθρωπος κοιτάζει την κτίση και τη φύση όχι σαν άγριο τέρας που πρέπει σκληρά να το δαμάσει αλλά σαν ασθενή που πρέπει να τον ελεεί, να τον συμπαθεί και να τον αγαπά. Γι’ αυτόν η κτίση δεν αποτελεί άψυχη ύλη, προς την οποία πρέπει να συμπεριφέρεται με τραχύτητα και να την εκμεταλλεύεται κατακτητικά και με θράσος, αλλά σαν πολύτιμο μυστήριο του Θεού, το οποίο πρέπει με προσευχή να ελεεί και με αγάπη να σπουδάζει.
Σε κάθε γήινο υπάρχει πολύς ουρανός.
Ο εν Χριστώ άνθρωπος πλημμυρίζει όλη την κτίση και όλα τα όντα με την άπειρον αγάπην και ελεημοσύνην του. Και με δάκρυα προσεύχεται διά τους πάντας και τα πάντα, διότι αισθάνεται και γνωρίζει ως ουδείς άλλος, ότι η αγάπη και το έλεος του Χριστού είναι η μόνη σωτηρία των αμαρτωλών και η αθάνατος δόξα των δικαίων.
Το πρόσωπο του ανθρώπου που μεταμορφώθηκε με την αγάπη του Χριστού ως τα βαθύτατα μύχιά του, γίνεται όλος τέλεια αγάπη και όλη η πολύπλοκη σχέση του με τον κόσμο ρυθμίζεται από το πνεύμα της αγάπης.
***
Η προφητική απάντηση του αρχηγού των ινδιάνικων φυλών Σουκουάμις και Ντουάνι Σηάτλ
Η προφητική απάντηση του αρχηγού των ινδιάνων των φυλών Σουκουάμις και Ντουάνι See-at-la (Σιάτλ), όταν του ζητήθηκε να πουλήσει στην κυβέρνηση τη γη της φυλής του. Μέσα σε αυτά τα λόγια συμπυκνώνεται όλη η σοφία και η ευαισθησία ενός ευγενικού λαού.
Ο ουρανός που μας φαίνεται αιώνιος και αμετάβλητος, είχε πάντα ένα δάκρυ συμπόνιας για το λαό μου τώρα όμως κάτι έχει αλλάξει.
Σήμερα ο ουρανός είναι καθαρός, αύριο ίσως σκεπαστεί με σύννεφα.
Τα
λόγια μου όμως είναι σαν τα αστέρια που ποτέ δεν αλλάζουν. Σ’ αυτά
λοιπόν που θα πει ο Σιάτλ,μπορεί ο Μεγάλος Λευκός Αρχηγός της
Ουάσινγκτον να βασιστεί με σιγουριά. Όπως βασίζεται στις εναλλαγές των
εποχών.
«Ο Μεγάλος Αρχηγός μας έστειλε μήνυμα ότι επιθυμεί να αγοράσει τη γη μας. Ο Μεγάλος Αρχηγός στέλνει, επίσης, μηνύματα φιλίας και καλής θέλησης. Αυτό είναι ευγενικό εκ μέρους του, διότι δεν έχει ανάγκη, ως αντάλλαγμα, τη φιλία μας. Θα σκεφθούμε την προσφορά σας. Διότι γνωρίζουμε ότι αν δεν πουλήσουμε τη γη μας, τότε οι λευκοί άνθρωποι θα έρθουν με όπλα και θα την αρπάξουν.
Πως μπορείς όμως να αγοράσεις ή να πουλήσεις τον ουρανό και τη ζεστασιά της γης;
Η ιδέα αυτή είναι παράξενη για εμάς. Αφού η δροσιά του αέρα και η λάμψη του νερού δεν μας ανήκουν πως μπορείτε να τα αγοράσετε;
Κάθε κομμάτι αυτής της γης είναι ιερό για τους ανθρώπους της φυλής μου. Κάθε λαμπερή πευκοβελόνα, κάθε παραλία με άμμο, κάθε ομίχλη στα σκιερά δάση, κάθε έντομο που βουίζει, όλα είναι ιερά για τον λαό μου. Οι χυμοί που ρέουν μέσα στα δένδρα κουβαλούν τις μνήμες του κόκκινου ανθρώπου. Οι νεκροί του λευκού ανθρώπου λησμόνησαν τη χώρα που γεννήθηκαν όταν πήγαν να περπατήσουν ανάμεσα στα αστέρια. Οι δικοί μας νεκροί ποτέ δε λησμόνησαν αυτή την όμορφη γη, διότι είναι η μητέρα του κόκκινου ανθρώπου. Είμαστε κομμάτι της γης και εκείνη είναι κομμάτι μας.
Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι οι αδερφές μας., το ελάφι, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι οι αδερφοί μας. Οι βραχώδεις βουνοκορφές, οι χυμοί των λιβαδιών, η ζεστασιά του μικρού αλόγου και ο άνθρωπος – όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
Έτσι όταν ο Μεγάλος Αρχηγός στην Ουάσιγκτον έστειλε μήνυμα πως θέλει να αγοράσει τη γης μας, ζήτησε πολλά από εμάς. Ο Μεγάλος Αρχηγός μας ειδοποίησε πως θα μας φυλάξει ένα μέρος όπου θα μπορούμε να ζούμε άνετα. Θα είναι ο πατέρας μας και θα είμαστε τα παιδιά του. Έτσι θα σκεφθούμε την προσφορά του για να αγοράσει τη γη μας.
Όμως δεν θα είναι εύκολο, διότι αυτή η γη είναι ιερή για εμάς. Αυτό το λαμπερό νερό που κυλάει στις ρεματιές και στους ποταμούς δεν είναι απλά νερό αλλά το ίδιο το αίμα των προγόνων μας. Αν σας πουλήσουμε γη θα πρέπει να θυμάστε ότι είναι ιερή και πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας ότι είναι ιερή και ότι κάθε φευγαλέα αντανάκλαση στο καθαρό νερό των λιμνών εξιστορεί γεγονότα και αναμνήσεις για τη ζωή του λαού μου.
Το κελάρυσμα του νερού είναι η φωνή των προγόνων μας. Τα ποτάμια είναι αδέλφια μας, μας δροσίζουν και μας ξεδιψούν. Τα ποτάμια μεταφέρουν τα κανό μας και τρέφουν τα παιδιά μας.
Αν σας πουλήσουμε τη γη μας πρέπει να θυμάστε και να διδάξετε στα παιδιά σας ότι τα ποτάμια είναι αδέλφια μας και επίσης δικά σας αδέλφια. Έτσι από εδώ και πέρα πρέπει να τους δείχνετε την καλοσύνη που αρμόζει σε κάθε αδελφό.
Ο κόκκινος άνθρωπος
πάντοτε υποχωρεί μπροστά στην πρόοδο του λευκού ανθρώπου, όπως η ομίχλη
του βουνού τρέχει μπροστά από τον πρωινό ήλιο.
Αλλά οι στάχτες των
προγόνων μας είναι ιερές. Οι τάφοι τους αποτελούν ιερό έδαφος, όπως και
αυτοί οι λόφοι, αυτό το κομμάτι της γης που προσφέρθηκε σε εμάς.
Γνωρίζουμε ότι ο λευκός άνθρωπος δεν καταλαβαίνει τις συνήθειές μας. Κάθε κομμάτι γης για αυτόν είναι το ίδιο με κάθε άλλο, διότι είναι σαν τον ξένο που έρχεται μέσα στη νύχτα και αρπάζει ό,τι χρειάζεται.
Για αυτόν η γη δεν είναι αδέλφι του αλλά εχθρός του και αφου την κατακτήσει πηγαίνει μακρύτεραι. Αφήνει πίσω τον τάφο του πατέρα του δίχως να νοιάζεται. Ληστεύει τη γη. Δεν νοιάζεται. Οι τάφοι των προγόνων του και τα δικαιώματα των παιδιών του έχουν ξεχαστεί.
Μεταχειρίζεται τη
μητέρα του τη γη και τον αδελφό του τον ουρανό σαν πράγματα που
αγοράζονται, που λεηλατούνται, που πουλιούνται, όπως τα πρόβατα ή τα
φανταχτερά στολίδια. Η λαιμαργία του ρημάζει τη γη και αφήνει πίσω μόνο
έρημο.
Δεν ξέρω. Οι τρόποι μας είναι διαφορετικοί από τους δικούς
σας. Ο όψη των μεγάλων σας πόλεων πονάει το μάτι του κόκκινου ανθρώπου.
Αλλά ίσως αυτό οφείλεται στο ότι ο κόκκινος άνθρωπος είναι πρωτόγονος
και δεν καταλαβαίνει…
Δεν υπάρχει μια ήσυχη
ειρηνική γωνιά στις πόλεις του λευκού ανθρώπου. Κανένα μέρος για να
ακούσεις το θρόισμα των φύλλων την άνοιξη ή το βόμβο από τα φτερά των
εντόμων. Αλλά ίσως αυτό το αντιλαμβάνομαι έτσι διότι είμαι ένας
πρωτόγονος και δεν καταλαβαίνω. Ο θόρυβος φαίνεται μόνο να προσβάλει τα
αυτιά.
Και τι υπάρχει στη ζωή αν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ακούσει
το κελάηδισμα των πουλιών του ή το κρώξιμο των βατράχων γύρω από τις
λίμνες τα βράδια; Αλλά είμαι ένας κόκκινος άνθρωπος και δεν
καταλαβαίνω.
Ο Ινδιάνος προτιμά τον απαλό ήχο του αέρα που χαϊδεύει την επιφάνεια τη λίμνης και τη μυρωδιά του ανέμου, που καθάρισε η βροχή του μεσημεριού και αρωματισμένου από το άρωμα του κουκουναριού του πεύκου.
Ο αέρας είναι
πολύτιμος για τον κόκκινο άνθρωπο, διότι όλα μοιράζονται την ίδια ανάσα.
Το αγρίμι, το δένδρο, ο άνθρωπος, όλα μοιράζονται την ίδια ανάσα.
Ο
λευκός άνθρωπος μπορεί να μην να προσέχει τον αέρα που αναπνέει. Όπως
κάποιος που αργοπεθαίνει. Αν σας πουλήσουμε τη γη μας πρέπει να
θυμόσαστε ότι ο αέρας είναι πολύτιμος για εμάς, όλα μοιράζονται το
πνευμα του με την ίδια πνοή.
Ο αέρας που έδωσε στους προγόνους μας την πρώτη τους ανάσα, παιρνει και την τελευταία τους πνοή. Και ο άνεμος θα δώσει στα παιδιά μας το πνεύμα της ζωής. Αν πουλήσουμε τη γη μας πρέπει να την κρατήσετε ιερή, ως έναν τόπο όπου ακόμη και ο λευκός άνθρωπος θα μπορεί να πηγαίνει για να νιώσει τον άνεμο που μεταφέρει τη γλυκιά μυρωδιά των λουλουδιών από τα λιβάδια. Έτσι θα σκεφθούμε την προσφορά σας να αγοράσετε τη γη μας.
Αν αποφασίσουμε να δεχτούμε θα θέσω έναν όρο: ο λευκός άνθρωπος πρέπει να συμπεριφέρεται στα αγρίμια αυτής της γης σαν σε αδέλφια του. Είμαι ένας πρωτόγονος και δεν καταλαβαίνω κάποιον άλλο τρόπο. Όμως έχω δει χιλιάδες νεκρούς βούβαλους στις πεδιάδες αφημένους από τον λευκούς ανθρώπους που τους πυροβόλησαν από ένα τραίνο. Πως μπορεί το σιδερένιο άλογο που καπνίζει να είναι ποιο σημαντικό από τον βούβαλο που τον σκοτώνουμε μόνο για να τραφούμε;
Τι είναι ο άνθρωπος χωρίς τα αγρίμια; Αν όλα τα ζώα πέθαιναν ο άνθρωπος θα πέθαινε από πνευματική μοναξιά. Διότι ό,τι συμβαίνει στα ζώα σύντομα συμβαίνει και στον άνθρωπο. Όλα τα πράγματα συνδέονται.
Πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας ότι το έδαφος κάτω από τα πόδια τους είναι οι στάχτες των παππούδων μας. Έτσι, για να σεβαστούν τη γη πείτε στα παιδιά σας ότι είναι ποτισμένη με τις ίδιες τις ζωές των ανθρώπων μας. Διδάξτε στα παιδιά σας ό,τι έχουμε διδάξει στα δικά μας παιδιά: πως η γη είναι η μητέρα μας.
Οτιδήποτε συμβαίνει
στη γη συμβαίνει και στα παιδιά της γης. Αν οι άνθρωποι φτύνουν στο
χώμα, φτύνουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Γνωρίζουμε αυτό: πως η γη δεν
ανήκει στον άνθρωπο αλλά ο άνθρωπος ανήκει στη γη.
Όλα τα πράγματα
συνδέονται όπως το αίμα που ενώνει την οικογένεια. Όλα τα πράγματα
συνδέονται. Οτιδήποτε συμβαίνει στη γη συμβαίνει και στα παιδιά της γης.
Δεν ύφανε ο άνθρωπος τον ιστό της ζωής, είναι μόνο μία κλωστή του. Οτιδήποτε κάνει στον ιστό το κάνει στον εαυτό του.
Αλλά θα σκεφθούμε την προσφορά σας να πάμε στην περιοχή που έχετε φυλάξει για τον λαό μου. Θα ζούμε ξεχωριστά και ειρηνικά.
Λίγη σημασία έχει το
που θα περάσουμε τις υπόλοιπες μας ημέρες. Τα παιδιά μας είδαν τους
πατεράδες τους ταπεινωμένους από την ήττα. Οι πολεμιστές μας ένιωσαν
ντροπή και μετά την ήττα έγιναν αργόσχολοι και δηλητηριάζουν το σώματά
τους με γλυκά φαγητά και δυνατά ποτά. Λίγη σημασία έχει το που θα
περάσουμε τις υπόλοιπες ημέρες μας. Δεν έχουν απομείνει άλλωστε πολλές.
Λίγες
ακόμη ώρες, λίγους ακόμη χειμώνες και κανένα από τα παιδιά των μεγάλων
φυλών που κάποτε ζούσαν πάνω σε αυτή τη γη ή που περιπλανιόνται τώρα σε
μικρές ομάδες στα δάση, δεν θα απομείνουν για να θρηνήσουν τους τάφους
ενός λαού που κάποτε ήταν ισχυρός και γεμάτος όνειρα όπως είστε εσείς
τώρα.
Αλλά γιατί πρέπει να θρηνώ τον θάνατο του λαού μου; Οι φυλές είναι φτιαγμένες από ανθρώπους και τίποτα παραπάνω. Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν, όπως τα κύματα της θάλασσας. Ακόμη και ο λευκός άνθρωπος του οποίου ο Θεός του μιλά ως φίλος προς φίλο και περπατά μαζί του, δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την κοινή μοίρα. Μπορούμε να είμαστε αδέλφια παρόλα αυτά, θα δούμε.
Ένα πράγμα γνωρίζουμε, το οποίο μπορεί κάποια μέρα να το ανακαλύψει ο λευκός άνθρωπος – ο Θεός μας είναι ο ίδιος Θεός με τον δικό σας. Μπορεί να σκέφτεστε ότι είναι δικός σας, όπως εύχεστε να είναι δική σας η γη μας, αλλά δεν μπορείτε να τον έχετε δικό σας.
Είναι ο Θεός του ανθρώπου και το Ελεός του είναι ίδιο για τους κόκκινους και τους λευκούς ανθρώπους. Η γη είναι πολύτιμη για αυτόν και το να τη βλάπτει κάποιος είναι σαν να περιφρονεί τον ίδιο τον Δημιουργό της.
Οι λευκοί άνθρωποι επίσης θα παρέλθουν, ίσως νωρίτερα από άλλες φυλές.
Συνεχίστε να μολύνετε το κρεβάτι σας και μια νύχτα θα πνιγείτε από την ίδια σας τη βρωμιά.
Αλλά μέσα στο χαμό και την παρακμή σας θα λάμψετε έντονα από το φως και από τη δύναμη του Θεού που σας έφερε σε αυτή τη γη και που για κάποιον λόγο σας έδωσε τη δυνατότητα να κυριαρχήσετε πάνω σε αυτήν και στον κόκκινο άνθρωπο.
Αυτή η μοίρα είναι ένα μυστήριο για εμάς, διοτι δεν κατανοούμε το γιατί οι βούβαλοι σφαγιάζονται, τα άγρια άλογα εξημερώνονται, οι ιερές γωνιές των δασών μυρίζουν άσχημα από τη μυρωδιά πολλών ανθρώπων και η θέα των λόφων παραμορφώνεται από καλώδια που μεταφέρουν την ομιλία.
Που είναι το πυκνό δάσος; Χάθηκε. Που είναι ο αετός; Χάθηκε. Και τι σημαίνει το να αποχαιρετήσεις το γρήγορο άλογο και το κυνήγι; Το τέλος του φυσικού τρόπου ζωής και την απαρχή της σκληρής επιβίωσης.
Θα σκεφθούμε την προσφορά σας για να αγοράσετε τη γη μας. Αν συμφωνήσουμε θέλουμε να είμαστε σίγουροι για τη γη που μας υποσχεθήκατε. Εκεί ίσως ζήσουμε τις σύντομες ημέρες μας όπως το επιθυμούμε. Όταν και ο τελευταίος κόκκινος άνθρωπος θα έχει εξαφανιστεί από τη γη και η μνήμη του θα μοιάζει σαν τη σκιά του σύννεφου που κινείται πάνω από μια πεδιάδα, αυτές οι ακτές και τα δάση ακόμη θα έχουν μέσα τους το πνεύμα του λαού μου. Διότι αγαπούμε τη γη όπως το νεογέννητο αγαπάει τον χτύπο της καρδιάς της μητέρας του.
Έτσι αν σας πουλήσουμε τη γη μας αγαπήστε τη όπως και εμείς την έχουμε αγαπήσει. Φροντίστε την όπως και εμείς την φροντίσαμε. Κρατήστε στον νου σας τη μνήμη αυτής της γης όπως ήταν όταν την πήρατε. Και με όλη σας τη δύναμη, με όλον σας το νου και με όλη σας την καρδιά διαφυλάξτε τη για τα παιδιά σας και αγαπήστε τη όπως ο Θεός μας αγαπάει όλους.
Ένα πράγμα γνωρίζουμε: ο Θεός μας είναι ο ίδιος Θεός με τον δικό σας. Αυτή η γη είναι πολύτιμη για αυτόν. Ακόμη και ο λευκός άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από την κοινή μοίρα. Μπορούμε να είμαστε αδέλφια παρόλα αυτά. Θα δούμε.»
Το
παραπάνω κείμενο αποτελεί την ιστορική απάντηση του αρχηγού των
ινδιάνων της φυλής Σκουάμις See-at-la (Σιάτλ), τον Ιανουάριο του 1854
προς τον κυβερνήτη και επίτροπο των ινδιάνικων υποθέσεων της Επικράτειας
της Ουάσιγκτον Isaac Stevens, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Φραγκλίνος
Πηρς, όταν του ζήτησε να πουλήσει στην κυβέρνηση τη γη της φυλής του.
Καταγράφηκε εκ των υστέρων από τον παρόντα εκεί Η.Α. Smith, την απάντηση
δε αυτή την έδωσε στη δημοσιότητα ἡ αμερικανική κυβέρνηση 121 χρόνια
μετά, το 1976, στο γιορτασμό των 200 χρόνων από τη «διακήρυξη της
ανεξαρτησίας».
Ο λόγος αυτός δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1887 στην εφημερίδα Seattle Sunday Star
Οι
ινδιάνοι Suquamish κατοικούσαν στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η
πολιτεία της Ουάσιγκτον επί πολλούς αιώνες. Ήταν άριστοι ψαράδες,
χαράκτες, κατασκευαστές καλαθιών και κανό. Εκείνη την εποχή αρχηγός των
φυλών Σουκουάμι και Ντουάνι ήταν ο Σιάτλ, γεννήθηκε το 1786 και πέθανε
στις 7 Ιουνίου του 1866. Προς τιμή του πήρε το όνομά της η πόλη του
Σηάτλ.
Ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και βαφτίστηκε στην Ρωμαιοκαθολική
Εκκλησία από τους Γάλλους ιεραποστόλους, με το όνομα Νώε, ίσως το 1848
κοντά στην Ολυμπία, Ουάσιγκτον .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου