Η αναγκαιότητα της ανέγερσης καθεδρικού ναού στον Δημόσιο Κήπο Πάφου είχε επισημανθεί από το 1955, όταν παρεχωρήθη, από τη μητρόπολη Πάφου, τμήμα του κήπου για ανέγερση του Δημοτικού Μεγάρου, με ταυτόχρονη πρόνοια - δέσμευση στη συμφωνία ενοικίασης του υπόλοιπου τμήματος, για ανέγερση καθεδρικού ναού. Σήμερα, και μετά από αίτημα της Περιβαλλοντικής Αρχής τον περασμένο Ιούλιο να εκπονηθεί Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) ο δημοτικός μηχανικός του Δήμου Πάφου υπέβαλε τη σχετική μελέτη και βρίσκεται ανοικτή για διαβούλευση μέχρι τις 7/5/2021 στο Τμήμα Περιβάλλοντος.
Στη μελέτη, που εκπόνησε η εταιρεία Π. Νικολαΐδης & Συνεργάτες Ε.Π.Ε., παρουσιάζονται αναλυτικά η περιγραφή και τα χαρακτηριστικά του έργου, η περιγραφή της ακριβούς τοποθεσίας, του περιβάλλοντα χώρου και των φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής μελέτης, καθώς και ανάλυση όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων που πιθανόν να επηρεαστούν από την κατασκευή και λειτουργία του έργου. Περαιτέρω, ενώπιον της Περιβαλλοντικής Αρχής βρίσκεται και η μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων και μελέτη κυκλοφοριακής διαχείρισης.
Ο καθεδρικός ναός της ιεράς μητρόπολης Πάφου προτείνεται να ανεγερθεί εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πάφου στην ενορία Άγιος Θεόδωρος. Ο ρυθμός της Εκκλησίας είναι «Τρίκλιτη Βασιλική» και η χωρητικότητα του ναού είναι περί τα 350 άτομα. Η πρόσβαση προς την κύρια είσοδο του ναού (δυτική είσοδος), θα γίνεται από την οδό Χριστόδουλου Γαλατόπουλου. Είσοδος προς το χώρο του ναού γίνεται και από την οδό 25ης Μαρτίου. Στην περιοχή μελέτης και σε ακτίνα περίπου 1χλμ, υπάρχουν περιοχές με επικρατούσα χρήση την κατοικία, άλλες δημόσιες χρήσεις (στάδια, σχολεία, κυβερνητικά κτήρια κτλ.), πάρκα, πλατείες, καφετέριες κ.τ.λ.
Το εμβαδόν του τεμαχίου όπου προγραμματίζεται να ανεγερθεί ο ναός, είναι 14,382τ.μ. Το κτίριο του ναού και οι συναφείς υποδομές του θα καταλαμβάνουν ένα ποσοστό της τάξεως του 6% της συνολικής έκτασης του τεμαχίου αυτού. Συγκεκριμένα το συνολικό εμβαδόν του έργου θα ανέρχεται περίπου στα 832τ.μ.. Το ύψος του κτιρίου του ναού θα ανέρχεται στα 11,73μ.
Στα κατατεθέντα σχέδια για πολεοδομική άδεια προτείνονται 24 χώροι στάθμευσης και 2 επιπρόσθετοι για άτομα με κινητικά προβλήματα. Θα χρησιμοποιούνται και οι δημόσιοι χώροι στάθμευσης που βρίσκονται στην περιφέρεια του τεμαχίου και κυρίως οι 30 χώροι στάθμευσης της οδού 25ης Μαρτίου.
Απέρριψαν την εναλλακτική λύση.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ναού υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια που καθορίζονται στην υφιστάμενη πολεοδομική ζώνη και ως εκ τούτου ενδέχεται να δημιουργηθεί οπτική ρύπανση με την ένταξη μιας μεγάλης σε κλίμακα ανάπτυξης σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενη, καθώς και να επηρεαστεί το τοπίο της περιοχής λαμβάνοντας υπόψη τους χώρους και τα οικοδομήματα με ιστορική και πολιτισμική σημασία που υπάρχουν στα εφαπτόμενα τεμάχια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του έργου (Δημοτικό Μέγαρο, σύμπλεγμα σχολείων, πλατεία Κένετι, αρχαιότητες κ.τ.λ.).
Σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθεί η εισήγηση της Περιβαλλοντικής Αρχής για εναλλακτικές επιλογές για την κατασκευή του καθεδρικού ναού, ώστε να μελετηθεί και κατά πόσο οι ανάγκες των εκκλησιαζομένων της περιοχής μπορούν να καλυφθούν από τους άλλους ναούς σε κοντινή απόσταση, οι μελετητές του έργου, εκτός από την προτεινόμενη λύση, πρότειναν ακόμα μία λύση.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η υπαλλακτική λύση που εξετάστηκε αναφέρεται στη χωροθέτηση του έργου, στην τοποθεσία «Μουσαλλά». Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται περίπου 330μ. νοτιοδυτικά του Δημοτικού Μεγάρου στο τέρμα της οδού Αντρέα Ιωάννου. Σύμφωνα με τους μελετητές, ο λόγος που δεν επιλέχθηκε η λύση αυτή, είναι διότι ο προτεινόμενος χώρος κατασκευής του προτεινόμενου έργου αποτελούσε δημόσια πλατεία και συνεπώς χρειάζονταν αρκετές διαδικασίες για τον πολεοδομικό αποχαρακτηρισμό της. Στο παρόν στάδιο ο χώρος χρησιμοποιείται για την καφετέρια «Μους», επομένως η κατασκευή του ναού συνεπάγεται κατεδάφιση της καφετέριας. Επίσης, οι γειτονικές εγκαταστάσεις της τοποθεσίας «Μουσαλλά», είναι κυρίως κτιριακά συγκροτήματα και κατοικίες, τα οποία θα επηρεάζονταν σημαντικά από τις οχληρές συνθήκες του εργοταξίου.
Ασήμαντες οι επιπτώσεις, λένε οι μελετητές.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης και αξιολόγησης των περιβαλλοντικών πτυχών του προτεινόμενου έργου, οι επιπτώσεις που δύνανται να προκύψουν κατά το στάδιο κατασκευής του, εκτιμάται ότι θα είναι μέτριες έως ασήμαντες, σύμφωνα με τους μελετητές. Επίσης, λόγω της χρονικής διάρκειας υλοποίησης του έργου και των προληπτικών μέτρων που προγραμματίζονται να εφαρμοστούν, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι αναστρέψιμες και βραχυπρόθεσμες. Τονίζεται, επίσης, από τους μελετητές ότι οι επιπτώσεις κατά το στάδιο κατασκευής δεν είναι της ίδιας έντασης και σοβαρότητας σε όλα τα στάδια της κατασκευής. Όσον αφορά το στάδιο λειτουργίας του έργου, επισημαίνουν, δεν αναμένεται η παρουσία οποιονδήποτε σημαντικών επιπτώσεων, ιδιαίτερα στον κυκλοφοριακό φόρτο της περιοχής. Γενικά, συμπληρώνουν, το προτεινόμενο έργο είναι συμβατό με το περιβάλλον της περιοχής χωροθέτησης του.
Αρχαιολογική επισκόπηση πριν τα έργα.
Κατόπιν διαβούλευσης με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η ομάδα συμβούλων ενημερώθηκε με επιστολή, ημερομηνίας 2 Νοεμβρίου 2020 ότι το τεμάχιο 3232 βρίσκεται σε περιοχή που κατά την αρχαιότητα αποτελούσε μέρος των νεκροπόλεων της αρχαίας Πάφου. Αυτό αποδεικνύεται από την τυχαία ανακάλυψη τάφων στην περιοχή της πόλης γύρω από το Δημοτικό Μέγαρο, κατά τη διάρκεια πρόσφατων εκσκαφών για την τοποθέτηση των αγωγών του αποχετευτικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων αναφέρει στην εν λόγω επιστολή, ότι πριν την έναρξη κατασκευής του έργου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα πρέπει να διενεργήσει αρχαιολογική επισκόπηση στην έκταση που θα καταλαμβάνει ο ναός.
Διαφωνεί το ΕΤΕΚ.
Η υλοποίηση του εν λόγω έργου είναι κατά την άποψη του ΕΤΕΚ αντίθετη με κάθε αρχή βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και σεβασμού στην ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα της πόλης της Πάφου. Το ΕΤΕΚ επισημαίνει ότι η ανέγερση καθεδρικού ναού στον Δημοτικό Κήπο θα έχει ουσιαστικές επιπτώσεις. Περαιτέρω, σημειώνει ότι η εξέταση εναλλακτικών λύσεων θα έπρεπε να περιλαμβάνει την υπόδειξη όλων των τεμαχίων εντός ή στα όρια του αστικού κέντρο της Πάφου, που είτε βρίσκονται στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας, είτε είναι εύκολο να αποκτηθούν, καθώς και μια αξιολόγηση της κάθε εναλλακτικής ως προς τις πολεοδομικές, αισθητικές και κυκλοφοριακές της επιπτώσεις, οι οποίες σ’ αυτή την περίπτωση είναι οι σημαντικότερες. Για το ΕΤΕΚ παραμένει ατεκμηρίωτη η αναγκαιότητα ανέγερσης ναού μεγέθους 350 ατόμων, ενώ σε κοντινή απόσταση και δίπλα από τη μητρόπολη, υπάρχει ο υφιστάμενος ναός του Αγίου Θεοδώρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου