283 Λένε πολλοί ότι ο Θεός είναι ελεήμων και σπλαχνικός και μας ελεεί και μας σπλαχνίζεται. Ασφαλώς, ο Θεός είναι απέραντα ελεήμων και σπλαχνικός. Αλλά, αφού είναι τόσο οικτίρμων απέναντί μας, γιατί εμείς θεληματικά τον προσβάλλουμε με τις ανομίες μας;
Όσο πιο καλός είναι απέναντι μας, τόσο πιο πολύ θα έπρεπε να τον αγαπάμε, να του είμαστε ευγνώμονες και υπάκουοι στο άγιό του θέλημα.
Αλλά που είναι αυτή η αγάπη, αυτή ή ευγνωμοσύνη, αυτή η υπακοή;
286 Να έχης σαν ανεκτίμητο θησαυρό σου κάθε λέξι του Λόγου του Θεού, των συγγραφών των Αγίων Πατέρων και της υμνωδίας της Εκκλησίας. Είναι πνοή και λόγια του Αγίου Πνεύματος.
Του Πνεύματος που «υπερεντυγχάνει υπέρ ημών στεναγμοίς αλαλήτοις» (Ρωμ. η’ 26).
290 Να είσαι τόσο βέβαιος για το ότι ο Θεός είναι πολύ κοντά σου, ώστε, όταν προσεύχεσαι, να αισθάνεσαι ότι τον εγγίζεις όχι μόνο με την καρδιά, αλλά και με το στόμα σου.
«Εγγύς σου το ρήμα εστιν, εν τω στόματι σου και εν τη καρδία σου» (Ρωμ. ι’ 8), δηλαδή ο Θεός.
292 Το Άγιο Πνεύμα, σαν τον αέρα, φθάνει παντού και διεισδύει παντού.
Γι’ αυτό λέμε στην προσευχή μας προς Αυτό: «Ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών».
Όσοι προσεύχονται θερμά, ελκύουν το Άγιο Πνεύμα πάνω τους και προσεύχονται μέσα στο Άγιο Πνεύμα.
293 «Ου εισί δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το εμόν όνομα, εκεί ειμι εν μέσω αυτών» (Ματθ. ιη’ 20). Γιατί υπόσχεται ο Χριστός την παρουσία του κατ’ εξοχήν στου δύο ή στους τρεις;
Γιατί εκεί όπου είναι δύο ή τρεις συνηγμένοι στο όνομα του Χριστού, υπάρχει η Εκκλησία, η ένωσις πίστεως και αγάπης.
Εκεί υπάρχει η αμοιβαία αγάπη. «Εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμεί μαθηταί εστε, εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις» (Ιω, ιγ’ 35).
294 Να πιστεύης ακράδαντα ότι, όπως είναι εύκολο για σένα να αναπνέης τον αέρα και έτσι να ζης , άλλο τόσο και ακόμη πιο πολύ εύκολο για την πίστι σου να λαμβάνη όλες τις πνευματικές δωρεές του Κυρίου.
Η προσευχή είναι αναπνοή της ψυχής.
Η προσευχή είναι η πνευματική μας βρώσις και πόσις.
Από το βιβλίο του Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης, η «Εν Χριστώ ζωή μου, Ιεροί λογισμοί μιας οσίας ψυχής», των εκδόσεων Αστήρ. Μετάφραση Βασίλειος Μουστάκης.
πηγή: pemptousia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου