Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Πού εξαφανίστηκαν οι εικόνες της Ιβήρου;


 

Στο Άγιο Όρος στην Ελλάδα βρίσκεται η αρχαία και περίφημη Μονή Ιβήρων ή Ιβήρων . Ιδρύθηκε από Γεωργιανούς το 980, στην πραγματικότητα, το όνομά του είναι Ιβέρια, δηλαδή το γεωργιανό όνομα για την αρχαία Γεωργία.

Ένα διάσημο ενεργό μοναστήρι, η βιβλιοθήκη του και μόνο περιέχει έναν τεράστιο αριθμό βιβλίων και παπύρων στα ελληνικά, λατινικά, γεωργιανά και εβραϊκά.

Χίλια χρόνια αργότερα, τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου 1997, στο ελληνικό «Grand Hotel» της Αθήνας, ο Jose Muñoz-Cortez, Χιλιανός στην καταγωγή, Καναδός στην εθνικότητα, δολοφονήθηκε βάναυσα χρησιμοποιώντας βασανιστήρια. Κηδεύεται με τιμές στο ρωσικό νεκροταφείο στο Τζόρντανβιλ της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ. Ό,τι αγαπούσε τα τελευταία χρόνια, έχοντας προσηλυτιστεί στην Ορθοδοξία στη Χιλή, εξαφανίστηκε ανεπιστρεπτί. Οι δολοφόνοι δεν βρέθηκαν.

Αυτά (και όχι μόνο αυτά) τα γεγονότα ενώνονται με τις εικόνες Iveron, που εξαφανίζονται μυστηριωδώς στη Ρωσία (ΕΣΣΔ) και την Ελλάδα.

Η εικόνα του Ιβήρων έχει μια αρχαία και ενδιαφέρουσα ιστορία. Αυτή η εικονογραφία είναι γνωστή από τον πρώτο αιώνα και σύμφωνα με έναν μύθο, ο πρώτος που ζωγράφισε την εικόνα ήταν ο Απόστολος Λουκάς , μαθητής και συνεργάτης του Χριστού, συγγραφέας ενός από τα κανονικά Ευαγγέλια.

Η ιστορία των εικόνων του Iveron είναι εξαιρετική. Το τι συνέβη τα πρώτα χίλια χρόνια δεν είναι απολύτως σαφές. Όμως ήδη από τον 9ο αιώνα μ.Χ., άρχισε η δίωξη αυτών των εικόνων και ο βυζαντινός εικονομάχος αυτοκράτορας Θεόφιλος (829−842) έγινε ιδιαίτερα διάσημος στον τομέα αυτό. Οι στρατιώτες του εισέβαλαν στο σπίτι όπου φυλασσόταν η εικόνα, ένας από αυτούς το χτύπησε με σπαθί. Το χτύπημα έπεσε στο μάγουλο της Παναγίας και έκτοτε η ουλή είναι παρούσα σε όλες τις λίστες.

Ήταν ίσως η μόνη εικόνα με πραγματική ουλή, αλλά το θέμα είναι διαφορετικό: σύμφωνα με το μύθο, αίμα βγήκε από την πληγή. Οι στρατιώτες τρόμαξαν, η οικοδέσποινα τους παρακάλεσε να πάρουν την «αποζημίωση» και να μην αγγίξουν την εικόνα. Το βράδυ κατέβασε το εικονίδιο στο νερό και αυτό έφυγε.

   Ιβήρων Εικόνα της Θεοτόκου Φωτογραφία: Αγ. Απόστολος Λουκάς, δημόσιος τομέας

Το τι συνέβη δίπλα σε αυτή τη γυναίκα είναι άγνωστο, αλλά η εικόνα κατέπλευσε στο Άγιο Όρος, όπου είχε ήδη κτιστεί μοναστήρι. Εκεί φυλάσσεται μέχρι σήμερα, δείχνοντας θαυματουργή δύναμη. Εκτός από τα «γενικά αποδεκτά» θαύματα, το ιερό δείχνει τους ισχυρότερους επίγειους κατακλυσμούς - από σεισμούς έως πολέμους.

Και μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης, σχεδόν στη μέση, στην επαρχία Νόβγκοροντ, χτίστηκε το δικό τους Μοναστήρι Iversky. Ιδρύθηκε από τον διάσημο Πατριάρχη Νίκωνα το 1653 σε ένα από τα νησιά της όμορφης λίμνης Valdai. Αν και εκείνη την εποχή η ίδια η λίμνη και τα δάση ήταν διαβόητα (βρέθηκαν ακόμη και ειδωλολατρικοί ναοί και όλα τα κακά πνεύματα φάνηκαν πάνω από τη λίμνη). Το μοναστήρι ονομάστηκε έτσι - Μονή Valdai Iversky Bogoroditsky Svyatoozersky , και καθαγιάστηκε στο όνομα της εικόνας Iveron της Μητέρας του Θεού .

   Valdai Iversky Bogoroditsky Svyatoozersky Monastery Φωτογραφία: Άγνωστος συγγραφέας, με άδεια CC BY-SA 4.0

Ήταν πιστό αντίγραφο της αγιορείτικης εικόνας Ιβήρων, που φιλοτεχνήθηκε ακόμη νωρίτερα, το 1646, από τον αγιογράφο-μοναχό Ιάμβλιχο Ρομάνοφ (μερικές φορές δίνεται και άλλο όνομα). Το έφεραν μαζί με το σχέδιο της Μονής Άθω Ιβήρων, στην εικόνα της οποίας κτίστηκε η Μονή Βαλντάι. Παρεμπιπτόντως, οι περισσότεροι από τους μοναχούς εκείνη την εποχή ήταν Λευκορώσοι αδελφοί, που διέφυγαν από τον διωγμό των Ουνιτών στην πατρίδα τους. Μαζί τους έφεραν και ένα τυπογραφείο (το πρώτο επαρχιακό τυπογραφείο στην πολιτεία της Μόσχας).

Το μονοπάτι της εικόνας προς τη Ρωσία σημαδεύτηκε από νέα θαύματα, τα οποία ο Nikon περιέγραψε στο βιβλίο του "Mental Paradise". Φτάνοντας στη Ρωσία, η εικόνα συνέχισε να κάνει εξαιρετικά πράγματα - και η τρομερή χολέρα στο Valdai σταμάτησε μετά τη θρησκευτική πομπή και οι θεραπείες ήρθαν στους ανθρώπους. Οι πιστοί σεβάστηκαν την εικόνα, αλλά το 1927 το μοναστήρι έπαψε να υπάρχει και η εικόνα του Ιβήρου αφαιρέθηκε. Η τύχη της είναι άγνωστη. Φυσικά, τώρα υπάρχει ένα νέο αντίγραφο, αλλά το πού βρίσκεται τώρα αυτό το παλιό εικονίδιο είναι ένα από τα μυστήρια.

Κατά τη διάρκεια του "ταξιδιού" της εικόνας στο Valdai στη Μόσχα, δημιουργήθηκε μόνο ένα αντίγραφο της Nikon. Το 1669, αυτό το αντίγραφο της εικόνας Iveron τοποθετήθηκε στο παρεκκλήσι Iveron κοντά στο Κρεμλίνο της Μόσχας, στην Πύλη της Ανάστασης του Kitay-Gorod. Σύμφωνα με την παράδοση, όλοι όσοι πήγαιναν στην Κόκκινη Πλατεία προσκύνησαν την εικόνα, η οποία έγινε και πάλι διάσημη ως θαυματουργή. Τόσο που το γεγονός αυτό αναγνωρίστηκε και από καθολικούς που κατοικούσαν στη Μόσχα. Οι Ιταλοί της Μόσχας, για παράδειγμα, είπαν ότι « αυτή η Μαντόνα κάνει αληθινά θαύματα ».

   Παρεκκλήσι Iverskaya στην πύλη της Ανάστασης (φωτογραφία Karl Fischer, δεκαετία του 1900) Φωτογραφία: public domain

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αμέσως μετά την επανάσταση, το παρεκκλήσι, το οποίο αναφέρεται σε πολλά έργα (του Λ. Τολστόι, Ι. Μπούνιν, Μ. Τσβετάεβα, ακόμη και Χ. Γουέλς), καταστράφηκε, όλα τα τιμαλφή κατασχέθηκαν και η εικόνα κατασχέθηκε. μεταφέρθηκε σε άγνωστο προορισμό. Τώρα το παρεκκλήσι έχει αναστηλωθεί, ένα νέο αντίγραφο της εικόνας Ιβήρων έγινε ξανά στο Άγιο Όρος και μεταφέρθηκε στη Μόσχα. Η πρώην εικόνα φυλάσσεται στην γκαλερί Tretyakov.

Φαίνεται ότι τα πράγματα ανήκουν στο παρελθόν. Αλλά ένα νέο αντίγραφο της εικόνας Iveron μεταφέρθηκε από τον Άθωνα στην Ελλάδα στο Μόντρεαλ του Καναδά. Φύλακάς του ήταν ο Χιλιανός Jose (Joseph) Muñoz Cortes (13 Μαΐου 1950 - 31 Οκτωβρίου 1997) από καθολική οικογένεια της Λατινικής Αμερικής από Ισπανούς αριστοκράτες. Ενώ ήταν ακόμη στη Χιλή, ως 14χρονος, προσηλυτίστηκε στην Ορθοδοξία, πήγε στη Μονή Ιβήρων στο Άγιο Όρος και έφερε πίσω ένα σύγχρονο αντίγραφο της εικόνας (που τώρα ονομάζεται Μόντρεαλ Ιβήρων Εικόνα της Μητέρας του Θεού ). Για 15 χρόνια, αυτό το εικονίδιο έστελνε μύρο και ο Muñoz Cortes ταξίδεψε μαζί του σε όλο τον κόσμο, μέχρι την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

   Ο τάφος του αδελφού Ιωσήφ Φωτογραφία: Violette79, με άδεια χρήσης CC BY-SA 2.0

Το 1997, ο Muñoz Cortes σκοτώθηκε στην Αθήνα. Ήταν η ημέρα μνήμης του Αποστόλου Λουκά για τους Ορθοδόξους (είναι εύκολο να θυμηθούμε ότι, σύμφωνα με το μύθο, ήταν ο Απόστολος Λουκάς που φιλοτέχνησε την πρώτη κιόλας εικόνα Ιβήρων). Το ίδιο βράδυ ήταν το Halloween (για άλλους), που επέτρεψε στον συγγραφέα του άρθρου της αγγλικής Wikipedia να κάνει την υπόθεση (πιθανότατα από τον Τύπο) ότι η δολοφονία έγινε από σατανιστές. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι μια περίεργη σύμπτωση. Το εικονίδιο εξαφανίστηκε.

Παρεμπιπτόντως, ένα άλλο αντίγραφο αυτού του αντιγράφου της εικόνας έχει διατηρηθεί - βρίσκεται στη Χαβάη. Προς Χονολουλού. Λένε ότι άρχισε να ρέει μύρο...

Καταπληκτικές ιστορίες για την εποχή μας. Συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, ενθουσιάζουν μυαλά. Το να πιστεύεις ή να μην πιστεύεις σε θαυματουργές εικόνες είναι θέμα της κοσμοθεωρίας κάθε ατόμου ξεχωριστά, αλλά είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι αυτά τα γεγονότα είναι ζωντανά και αληθινά για πολλούς, πολλούς ανθρώπους. Και είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε ότι η απώλεια πολιτιστικών αξιών είναι ανεπανόρθωτη.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην Ελλάδα, στο Άγιο Όρος, διατηρείται με προσοχή αυτό που θεωρείται η αυθεντική εικόνα του Ιβήρου. Τιμάται στις 12 Φεβρουαρίου (25 Φεβρουαρίου) και στις 13 Οκτωβρίου (26 Οκτωβρίου) σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση. Μερικές φορές υποδεικνύονται επιπλέον ημέρες.

Συγγραφέας - Galya Konstantinova

Πηγή - ShkolaZhizni.ru

dzen.ru 

ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου