Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Εικόνα του Καζάν της Μητέρας του Θεού: θαύματα, μυστήρια, απαγορεύσεις της εκκλησιαστικής αργίας στις 4 Νοεμβρίου.


Υπάρχουν δύο ημερομηνίες στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο αφιερωμένες στη λατρεία

της εικόνας του Καζάν της Μητέρας του Θεού. Η πρώτη από αυτές πέφτει στις 21 Ιουλίου και η δεύτερη στις 4 Νοεμβρίου και γιορτάζεται ταυτόχρονα με την Ημέρα Εθνικής Ενότητας. Για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και ολόκληρη τη χώρα, η εικόνα είναι μια από τις πιο πολύτιμες και σημαντικές. Διαβάστε περισσότερα για την ημέρα της λατρείας της, την ιστορία, καθώς και τις παραδόσεις και τα σημάδια που σχετίζονται με τις διακοπές στο άρθρο της Izvestia.

Ιστορία και θαύματα της εικόνας του Καζάν της Μητέρας του Θεού.

Η εικόνα του Καζάν της Μητέρας του Θεού είναι ένα από τα πιο σεβαστά στη Ρωσία. Πολλοί ναοί σε όλη τη χώρα πήραν το όνομά της. Η εικόνα δεν ήταν χωρίς ημερομηνίες λατρείας, επιλέχθηκαν για αυτό δύο ημέρες το χρόνο: η μία το καλοκαίρι και η άλλη το φθινόπωρο. Η πρώτη από αυτές πέφτει στις 21 Ιουλίου σύμφωνα με το νέο στυλ (η 8η κατά το παλιό στυλ). Επιλέχθηκε σε σχέση με την εμφάνιση μιας θαυματουργής εικόνας στους κατοίκους του Καζάν το 1579.

Η φθινοπωρινή ημερομηνία, 4 Νοεμβρίου (22 Οκτωβρίου, παλαιού τύπου), συμπίπτει με τον εορτασμό της Ημέρας Εθνικής Ενότητας στη Ρωσία και είναι αφιερωμένη στην εκδίωξη των Πολωνών από τη Μόσχα το 1612.

Η απόκτηση του ιερού από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έγινε το 1579, μόλις 27 χρόνια αφότου ο Ιβάν ο Τρομερός κατέλαβε το Καζάν. Η πόλη δεν φαινόταν σχεδόν ως τόπος εμφάνισης ενός τόσο πολύτιμου λειψάνου, καθώς η επισκοπή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπήρχε εκεί για τα ίδια 27 χρόνια και ο ντόπιος πληθυσμός δήλωνε κυρίως Ισλάμ.

Σύμφωνα με το μύθο, λίγο πριν την εμφάνιση της εικόνας, μια φοβερή πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Καζάν, η οποία κατέστρεψε ολόκληρη την περιοχή στα βορειοανατολικά του Κρεμλίνου. Σύντομα, η εννιάχρονη Ματρόνα άρχισε να βλέπει τη Μητέρα του Θεού στα όνειρά της, η οποία είπε στο κορίτσι να βρει την εικόνα της στις στάχτες ενός από τα σπίτια. Ακόμη και ο κλήρος αρχικά δεν πίστεψε στη Ματρώνα, αλλά η Μητέρα του Θεού συνέχισε να της εμφανίζεται στα όνειρά της, και ωστόσο αποφασίστηκε να αναζητήσει το λείψανο. Η εικόνα, τυλιγμένη σε ύφασμα, βρέθηκε από την ίδια την κοπέλα κάτω από ένα στρώμα στάχτης. Αυτό συνέβη στις 21 Ιουλίου 1579.

Άρχισαν να κάνουν αντίγραφα της εικόνας, το πρώτο από τα οποία παραδόθηκε κατευθείαν στη Μόσχα.

Βοήθεια Izvestia

Μια λίστα εικονιδίων είναι μια εικονογραφική εικόνα που αντιγράφεται από ένα σεβαστό εικονίδιο. Σε αντίθεση με ένα αντίγραφο, μια λίστα δεν αναπαράγει το πρωτότυπο με 100% ακρίβεια. Επί του παρόντος, υπάρχει ένας αριθμός καταλόγων της εικόνας της Μητέρας του Θεού του Καζάν, όπως η Μόσχα, η Αγία Πετρούπολη, το Βατικανό και άλλες.

Η αργία της 4ης Νοεμβρίου συνδέεται με μια δύσκολη στιγμή για τη Ρωσία - την εποχή των προβλημάτων, η οποία διήρκεσε από το 1598 έως το 1613. Αυτό το διάστημα συνέβησαν πολλά στη χώρα: εμφάνιση απατεώνων, εξωτερική παρέμβαση, εμφύλιες αντιπαραθέσεις, κρίσεις στον κρατικό-πολιτικό και κοινωνικο-οικονομικό τομέα.

Έτσι, η Πολωνο-Λιθουανική κατοχή της Μόσχας συνέβη το 1610–1612. Ήταν στις 4 Νοεμβρίου που ο Kuzma Minin και ο Dmitry Pozharsky προσευχήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον κατάλογο της εικόνας της Μητέρας του Θεού Καζάν, μετά την οποία κέρδισαν τη νίκη επί των εχθρών τους. Έτσι, η εικόνα της Μητέρας του Θεού έσωσε τη Ρωσία για πρώτη φορά και έγινε πνευματικό σύμβολο.

Εικόνα Καζάν της Μητέρας του Θεού: τι απεικονίζεται, τι σημαίνει η εικόνα.

Η εικονογραφία της εικόνας του Καζάν είναι ένας τύπος ωδήτριας (από τον ελληνικό "οδηγό" - αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους απεικόνισης της Μητέρας του Θεού. Πάνω σε αυτό κρατά το βρέφος Χριστό στο αριστερό της χέρι και τον δείχνει με προσευχή με Το δεξί της Το μωρό ευλογεί με το δεξί του χέρι και κρατά έναν κύλινδρο με το αριστερό του. Θεός).

Ο καθηγητής της Σλαβο-Ελληνο-Λατινικής Ακαδημίας Sergius (Khrameshin) είπε στην Izvestia για τη σημασία των διακοπών της 4ης Νοεμβρίου.

— Η εορτή της εικόνας του Καζάν της Μητέρας του Θεού θυμίζει τα θαύματα και τη μεσιτεία της Μητέρας του Θεού, η οποία μέσω αυτής της εικόνας έσωσε επανειλημμένα τη Ρωσία από καταστροφές και εχθρούς. Η ημέρα αυτή συμβολίζει την πνευματική προστασία και παρηγοριά που παρέχει η Υπεραγία Θεοτόκος σε όλους όσους στρέφονται προς αυτήν με πίστη. Η εικόνα έχει γίνει όχι μόνο ένα πνευματικό σύμβολο, αλλά και η προσωποποίηση της νίκης και της ενότητας, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην ιστορία της χώρας», λέει ο ειδικός.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Σέργιο, οι διακοπές προς τιμήν της εικόνας του Καζάν της Μητέρας του Θεού δεν έχουν μόνο θρησκευτική σημασία, αλλά διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την πολιτεία της Ρωσίας.

«Συνδέεται με βασικά γεγονότα που καθόρισαν τη μοίρα της χώρας και έχει γίνει σύμβολο της πνευματικής και πατριωτικής ενότητας του λαού. Η εικόνα του Καζάν είναι σεβαστή όχι μόνο ως μια θαυματουργή εικόνα που φέρνει ευλογίες στους πιστούς, αλλά και ως σύμβολο εθνικής αντίστασης, σωτηρίας και αναγέννησης, λέει.

Πού βρίσκεται η αρχική εικόνα του Καζάν της Μητέρας του Θεού;

Η ανακάλυψη της εικόνας ήταν ένα πραγματικά θαυματουργό γεγονός, αλλά μέχρι τον 19ο αιώνα δεν ήταν πλέον δυνατό να προσδιοριστεί πού φυλάσσονταν το πρωτότυπο. Οι ειδικοί συμφώνησαν ότι παρέμεινε στο μοναστήρι Bogoroditsky του Καζάν. Από εκεί κλάπηκε η εικόνα σε ένα πολύτιμο πλαίσιο μαζί με άλλα πολύτιμα πράγματα το 1904. Οι κλέφτες βρέθηκαν, ένας από αυτούς ήταν ο 27χρονος αγρότης Bartholomew Chaikin (Stoyan). Παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε την ενοχή του, η έρευνα απέδειξε ότι έκαψε την εικόνα, για την οποία καταδικάστηκε σε 12 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας.

Ωστόσο, πάντα υπήρχαν πολλά μυστήρια γύρω από την εικόνα, λόγω των οποίων υπάρχουν εκδοχές ότι το αρχαίο λείψανο έχει διατηρηθεί. Σύμφωνα με έναν από αυτούς, η εικόνα δεν κάηκε, αλλά πουλήθηκε στους Παλαιούς Πιστούς, σύμφωνα με έναν άλλον, κανείς δεν την έκλεψε. Πιστεύεται ότι η ηγουμένη του μοναστηριού αντικατέστησε την εικόνα με αντίγραφο για μεγάλο χρονικό διάστημα, για κάθε περίπτωση, και κατά συνέπεια, το αντίγραφο της εικόνας είχε κλαπεί.

Στις 4 Νοεμβρίου 2023, στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κρεμλίνου της Μόσχας, ο Πατριάρχης Κύριλλος ανακοίνωσε την ανακάλυψη του πρωτοτύπου της θαυματουργής εικόνας του Καζάν της Θεοτόκου του 16ου αιώνα, η οποία θεωρήθηκε χαμένη. Ωστόσο, δεν μιλούσαμε για το αρχικό εικονίδιο που εμφανίστηκε στη Ματρώνα, αλλά για το αντίγραφό του, ενώπιον του οποίου προσευχήθηκαν ο Minin και ο Pozharsky το 1612.

Θαύματα της εικόνας της Μητέρας του Θεού Καζάν, για τι να προσευχηθούμε, θεία λειτουργία στις 4 Νοεμβρίου.

Με τα χρόνια, ένας τεράστιος αριθμός θαυμάτων που σχετίζονται με αυτό έχουν εμφανιστεί γύρω από την εικόνα. Προσευχόμενοι μπροστά της, οι τυφλοί φαινόταν να αποκτούν όραση, οι παράλυτοι σηκώθηκαν ξανά στα πόδια τους και οι ψυχικά άρρωστοι επέστρεψαν στα λογικά τους. Η εικόνα της εικόνας ως υπερασπιστή της ρωσικής γης είναι σημαντική. Βοήθησε τα στρατεύματα το 1612, ο αυτοκράτορας Πέτρος Α' προσευχήθηκε πριν από τη μάχη της Πολτάβα, ο Μιχαήλ Κουτούζοφ τη φίλησε πριν από την αναμέτρηση με τον Ναπολέοντα.

Σύμφωνα με τον πατέρα Σέργιο, τις ημέρες της προσκύνησης της εικόνας του Καζάν της Θεοτόκου, οι πιστοί απευθύνονται στην Υπεραγία Θεοτόκο με αιτήματα για προστασία, βοήθεια και παρηγοριά.

— Οι κύριες προσευχές αυτή την ημέρα είναι αφιερωμένες σε αιτήματα για οικογενειακή ευημερία, υγεία και ειρήνη στη χώρα. Πιστεύεται ότι οι προσευχές μπροστά σε αυτό το εικονίδιο βοηθούν στην εύρεση της εσωτερικής γαλήνης, στην απαλλαγή από φόβους και ψυχική αγωνία και επίσης στη θεραπεία από σωματικές ασθένειες, λέει ο ειδικός.

Στις 4 Νοεμβρίου, όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες στη Ρωσία πραγματοποιούν ειδικές εορταστικές λειτουργίες: Θεία Λειτουργία, προσευχές και θρησκευτικές λιτανείες με την εικόνα του Καζάν. Αυτές οι υπηρεσίες, λέει ο καθηγητής, προσελκύουν πολλούς πιστούς που έρχονται να προσευχηθούν μπροστά στην εικόνα, να ζητήσουν ευλογίες και να ευχαριστήσουν για τα ελέη που έλαβαν. Πομπές του σταυρού, ειδικά στις 4 Νοεμβρίου, γίνονται με την εικόνα στη μνήμη των θαυματουργών γεγονότων και των νικών που συνδέονται με τη μεσολάβησή της.

«Βοηθά τους πιστούς σε δύσκολες καταστάσεις ζωής, παρηγορεί σε θλίψεις και βάσανα και θεραπεύει από σωματικές και ψυχικές ασθένειες. Στις προσευχές προς τη Μητέρα του Θεού Καζάν, οι άνθρωποι ζητούν σωτηρία από τους εχθρούς, προστασία από το κακό, την παροχή ειρήνης και ηρεμίας, εξηγεί ο συνομιλητής της Izvestia.

Εκκλησιαστική αργία 4 Νοεμβρίου: τι να μην κάνετε, λαϊκά σημάδια.

Η δεύτερη ημέρα λατρείας της εικόνας του Καζάν της Μητέρας του Θεού συνδέεται με τα δικά της λαϊκά σημάδια και έθιμα, τα οποία, όπως σημείωσε ο πατέρας Σέργιος, διατηρούνται ακόμη.

Τον χειμώνα του Καζάν (όπως ονομάζεται η αργία στις 4 Νοεμβρίου· η ημέρα λατρείας στις 21 Ιουλίου είναι το καλοκαίρι του Καζάν), οι αγρότες συνήθιζαν να ολοκληρώνουν όλες τις γεωργικές εργασίες και να προετοιμάζουν το σπίτι και την αυλή για το χειμώνα. Τα παλιά χρόνια έλεγαν: «Το χειμωνιάτικο ταξίδι ξεκινά από το Καζάν», το οποίο έδειχνε την προσέγγιση του κρύου καιρού. Ήταν συνηθισμένο να περνάμε το βράδυ με την οικογένεια, να προσευχόμαστε για ευημερία, υγεία, να ευχαριστούμε για τη συγκομιδή και να τελειώνουμε με επιτυχία τη χρονιά. Τα σημάδια της ημέρας σχετίζονταν με τον καιρό:

- Δεν υπάρχει βροχή στις 4 Νοεμβρίου - το επόμενο έτος θα είναι άπαχο.

- βροχή - η κακοκαιρία θα συνεχιστεί.

- είναι καθαρό έξω - περιμένετε ένα απότομο κρύο.

— ο νότιος άνεμος προμήνυε το χιόνι.

— η ομίχλη προέβλεπε απόψυξη.

Ενδιαφέροντα γεγονότα για την εικόνα του Καζάν της Μητέρας του Θεού.

Ο Sergius (Khrameshin), σε μια συνομιλία με την Izvestia, μίλησε επίσης για ελάχιστα γνωστά γεγονότα που σχετίζονται με το ρωσικό ιερό:

- κατά τη σύλληψη της Μόσχας από τους Πολωνούς το 1610, ένα από τα αντίγραφα της εικόνας του Καζάν ήταν κρυμμένο για να αποφευχθεί η βεβήλωσή της. Η εικόνα κρύφτηκε από τους μοναχούς στο υπόγειο της εκκλησίας και μόνο μετά την απελευθέρωση της Μόσχας το 1612 επιστράφηκε στο ναό. Αυτή η χειρονομία τόνισε τη σημασία του ιερού και τον ρόλο του ως φύλακα του εθνικού πνεύματος.

- χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο προστασίας από επιδημίες. Τον 17ο-18ο αιώνα, τελούνταν περισσότερες από μία φορές σε θρησκευτικές πομπές κατά τη διάρκεια επιδημιών πανώλης και χολέρας. Πιστεύεται ότι χάρη σε αυτές τις προσευχές, πολλές πόλεις γλίτωσαν από εκτεταμένες καταστροφές. Η πίστη στη δύναμη της εικόνας ήταν τόσο μεγάλη που μεταφέρθηκε ειδικά σε μέρη που επλήγησαν από επιδημίες προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας.

— κατά τον 18ο-19ο αιώνα, πολλοί αξιωματικοί και στρατιώτες του ρωσικού στρατού πήραν μαζί τους αντίγραφα της εικόνας του Καζάν πριν ξεκινήσουν υπηρεσία ή εκστρατεία. Πιστεύεται ότι θα προστατεύει από τις σφαίρες και τις πληγές και επίσης θα έδινε πνεύμα και κουράγιο στη μάχη. Αυτή η παράδοση ενισχύθηκε ιδιαίτερα μετά τη νίκη στον πόλεμο του 1812, όταν η εικόνα συνόδευε τον στρατό κατά την απελευθέρωση της Μόσχας από τους Γάλλους.

Εν κατακλείδι, ο πατέρας Σέργιος υπενθυμίζει ότι η εορτή της εικόνας του Καζάν της Θεοτόκου στις 4 Νοεμβρίου είναι κάτι περισσότερο από μια απλή θρησκευτική γιορτή.

«Αυτό είναι μια υπενθύμιση του πατριωτισμού και της σημασίας της ενότητας, σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία. Υπό αυτή την έννοια, η εικόνα του Καζάν συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, εμπνέοντας τους ανθρώπους να υπηρετήσουν την Πατρίδα και να πιστέψουν σε ένα καλύτερο μέλλον. «Μας υπενθυμίζει ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, η πίστη και η ενότητα μπορούν να γίνουν η βάση για νίκες και επιτεύγματα, ενώνοντας τους ανθρώπους γύρω από κοινά ιδανικά και στόχους», συνοψίζει ο ειδικός.

dzen.ru 

ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου